bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 63,822.10 1.63%
ethereum
Ethereum (ETH) $ 3,193.80 1.18%
bnb
BNB (BNB) $ 594.39 0.10%
solana
Solana (SOL) $ 137.22 0.58%
xrp
XRP (XRP) $ 0.51399 0.87%
cardano
Cardano (ADA) $ 0.458642 0.30%
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.143907 1.06%

İngiliz Düşünce Kuruluşu, NFT’leri Mercek Altına Aldı

ingiliz dusunce kurulusu nftleri mercek altina aldi

Bir İngiliz düşünce kuruluşu olan Kraliyet Birleşik Hizmetler Enstitüsü (RUSI), NFT pazarını incelediği bir rapor yayımladı. Raporda, pazardaki kara para aklama riskleri değerlendiriliyor.

İngiliz Düşünce Kuruluşu, NFT Raporu Yayımladı

Bu yılın NFT yılı olduğunu artık söyleme gerek yok. Durum böyle olunca birçok farklı kurum ve kuruluş da bu alana bir göz gezdiriyor. Son olarak, İngiliz düşünce kuruluşlarından biri olan Kraliyet Birleşik Hizmetler Enstitüsü (RUSI), NFT pazarındaki kara para aklama risklerine değinen bir rapor yayımladı.

ingiliz dusunce kurulusu nftleri mercek altina aldi 2

Raporda şu sözler dikkat çekiyor:

“NFT’ler çoğunlukla çevrimiçi pazarlarda kripto para birimleri ile satın alınıyor. Kripto para birimleri, suç gelirlerinin kaynağını gizlemek gibi kötü niyetli araçlar için rutin olarak istismar ediliyor. İşlemler izlenebilir olmasına rağmen, daha karmaşık suç aktörleri, kolluk kuvvetleri tarafından yürütülen soruşturmaları bozmak için çeşitli teknikler kullanıyor.”

RUSI raporda ayrıca, NFT’lerin kara para aklayıcılar tarafından geleneksel sanat piyasasına benzer şekilde istismar edilebileceğini de iddia ediyor.

“Suçlu aktörler, NFT pazaryerlerindeki kullanıcı hesaplarını hackleyebilir ve NFT’leri kendilerine aktarabilir. NFT’leri aktardıktan sonra, bilgisayar korsanı çalınan tokenları hızla satabilir ve gelirleri aklamaya çalışabilir.”

RUSI’nin raporunda dikkat çeken bir diğer detay da bu tokenların ‘diğer riskler’e de yol açabilme ihtimali. Nedir bu riskler? Örneğin, NFT oluşturucu, güvenlik açıklarını kullanarak azı bilgileri eserin içine gizleyebilir. NFT sonrasında bu bilgiyi iki taraf arasında taşıyan bir mekanizma olarak kullanılabilir.

Raporda, kripto varlıklara uygulanan düzenleyici çerçevenin NFT’ler için, çevrimiçi müzayede evlerine uygulanabileceği de söyleniyor:

“NFT Endüstrisine odaklanmak isteyen şirketler için bir temel oluşturulması gerekiyor.”

Örneğin, kripto borsalarında kullanılan KYC politikaları NFT’lerde de uygulanabilir.

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.

btchaber bh logo

Hazal Orta

Hazal, 1990 yılında, ailenin tek çocuğu olarak, İstanbul’un Fatih ilçesinde doğdu. Hayatının ilk 18 yılını İstanbul’da geçirdikten sonra üniversitede Turizm ve Otel İşletmeciliği okumak için Isparta’nın yolunu tuttu. Eğitim hayatı boyunca yalnızca stajlarda turizm sektörüyle ilgilendi. Üniversite eğitiminin ilk yıllarında Work&Travel programıyla Amerika Birleşik Devletleri’nde üç aylık bir turizm deneyimi elde etti ve bu kariyerini, burada noktaladı. Eğitimi boyunca hiçbir gün bile turizmde bir kariyer hedeflemediği için okul biter bitmez kendine yeni bir çıkış aradı. Yazmaya ve yazılı basını takip etmeye olan ilgisiyle birlikte de kendini bilgisayar başında haber yazmaya çalışırken buldu. Editörlük kariyerine 2012 yılında, otomobil haberleri yazmaya çabalayarak başlayan Hazal, kariyerinin ilk yıllarında hem haberciliğin hem de dijital yayıncılığın dinamiklerini öğrenmeye başladı. SEO kelimesiyle tanışması da bu yıllara dayanıyor. Yaklaşık 6 yıl boyunca yerli ve yabancı basını yakından takip ederek en doğru bilgiyi, hızlı ve sade bir şekilde okurlarla buluşturmanın ne kadar önemli olduğunu öğrendi. 6 yıllık bu otomotiv haberleri geçmişinin ardından ise soluğu teknoloji basınında aldı. Teknoloji basınındaki kariyerine Yazı İşleri Müdürü olarak başlayan Hazal, içerik üretiminin yanında yönetimi konusunda da önemli deneyimler elde etti. Bu süreçte hem teknoloji hem de otomotiv basınındaki bazı dergilerde de Yazı İşleri Müdürü ve Editör olarak görev alarak, basılı yayınlara dair de tecrübeler edindi. Farklı ekiplerle ve farklı sektörlerde çalışmanın çok yönlülüğe önemli katkılar sağladığını düşünen Hazal, yeni dönemde ise uzun suredir heyecan duyduğu blockchain teknolojisine daha fazla ilgi göstermeye başladı ve kariyerine de, teknolojiyle olan dirsek temasını kesmeden, bu doğrultuda devam etmeye karar verdi. Teknolojinin kanatları altındaki blockchain, NFT ve kripto para terimlerine aşina olan Hazal’ın yolu da böylelikle Kriptomeda ile kesişmiş oldu. BTCHaber.com'da Yönetici Editör görevini üstlenen Hazal, yazmaya bu çatı altında devam ediyor. Boş zamanlarında farklı alanlarda okumalar yapan Hazal, iyi yazmanın çok okumaktan geçtiğine inanıyor. Bilgisayar başından kalktığında ise soluğu dijital içerik platformlarında alıyor.

Blokzincirin ve kripto paraların, geleceği nasıl değiştireceğini bugünden öğrenin.
btch x banner
btch youtube banner
Bağlantıyı kopyala