bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 63,844.11 1.14%
ethereum
Ethereum (ETH) $ 3,215.91 1.61%
bnb
BNB (BNB) $ 592.83 1.33%
solana
Solana (SOL) $ 137.79 0.34%
xrp
XRP (XRP) $ 0.51492 0.78%
cardano
Cardano (ADA) $ 0.457137 0.74%
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.143491 2.30%

Solana Cüzdanlarının Başı Dertte, Varlıklar Çalınıyor

Solana Cüzdanlarinin Başi Dertte Varliklar Çaliniyor

Kripto ve Blockchain sektöründe en korkulan şeylerden biri yeniden yaşanıyor. Solana ekosistemine ait sıcak cüzdanlardan varlıkların çekildiği tespit edildi. Kullanıcılar Phantom, Slope ve TrustWallet dahil olmak üzere en popüler sıcak cüzdanlardan bilgileri dışında varlıklarının çekildiğini bildiriyorlar.

Solana Cüzdanlarinin Başi Dertte Varliklar Çaliniyor

Solana Sıcak Cüzdanlarının Başı Dertte: Ele Geçirilen Cüzdanlar 8.000’i Geçti

Solana ekosistemine ait sıcak cüzdan sahiplerinden bir süredir şikayet yağıyor. Zincir üstü veri analiz şirketi OtterSec’e göre birkaç Solana adresi saldırıyla ilişkilendirildi bile (1234). Bu cüzdanlar şüpheli olmayan kullanıcılardan en az 8 milyon dolar değerinde SOL, SPL ve diğer Solana tabanlı token’ları çaldı.

Saldırıların her ne kadar nasıl yapıldığı bilinmese de saldırıdan sorumlu olduğu düşünülen saldırganlar bir şekilde kullanıcılar işlemleri imzalama yeteneğini elde etti. Bu saldırıda güvenilir bir üçüncü taraf hizmetinin güvenliğinin ihlal edilmiş olabileceğini düşündürüyor.

Kripto odaklı siber güvenlik şirketi PeckShield, tarafından açıklanan verilere göre saldırganlar özel anahtarlara erişimin bir yolunu buldu. Bu saldırı sonrası Solana’ya bağlı TVL değerinde de yüzde 4’lük bir düşüş yaşandı.

Konu hakkında açıklama yapan bir Phantom’un temsilcisi, şu açıklamalarda bulundu:

“Solana cüzdanlarını etkileyen olayı değerlendiriyoruz ve bunun temeline inmek için ekosistemdeki diğer ekiplerle yakın bir şekilde çalışıyoruz. Daha fazla bilgi topladığımızda bir güncelleme yayınlayacağız. Ekip bunun şu anda Phantom’a özgü bir sorun olmadığına inanıyor”

Bu açıklamalar yapılırken kullanıcılar ise bu saldırının yakın zamanda Ethereum entegrasyonunu duyuran Magic Eden’dan kaynaklı olabileceğinden şüphelendi. Bunun üzerine Magic Eden’dan da açıklama geldi

Magic Eden Twitter üzerinden yaptığı açıklamada kullanıcılarından Phantom cüzdanlarında güvenilen uygulamalarda şüpheli bütün bağlantıları iptal etmelerini istedi. Ek olarak tüm kullanıcıların yeni tohum kelimeleri için yeni bir cüzdan kurmalarını isteyen NFT platformu, tüm NFT’lerin yeni cüzdana aktarılmasını istedi.

Solana Cüzdanlarının Başı Dertte, Varlıklar Çalınıyor

Saldırı sonrası TVL miktarında düşüş yaşayan Solana, TVL değerinde yüzde 6.40’lık düşüş yaşadı. Bununla birlikte dominans da yüzde 1.2 düştü.

Solana Saldırısı Nasıl gerçekleşti?

Solana Blockchain ağı en aktif ağlardan bir tanesi. Özellikle ölçeklenebilirliği ile öne çıkan Solana ağı, bu kez saldırılar ile gündeme geldi. Haftalar önce TX’lerin kaydedildiği saldırıda, uygulama bugün gece saatlerde yapıldı. 8.000’in üzerinde adresin etkilendiği düşünülürken bu adreslerin daha önceden mimlendiği biliniyor. Sıcak cüzdanların hedef alındığı saldırıda SOL ve USDC token’ları çalındı. Hedeflenen cüzdanların çoğunun 6 aydır etkin olmaması ise dikkat çekti.

Saldırının gerçekleşme sebebi olarak ise cüzdan oluşturucusundaki zayıf rastgeleliğin olduğu ve bu yüzden private key’lere erişilebildiği de düşünülüyor. Bu uzmanlar tarafından ağda aktif olmayan cüzdanlara saldırı düzenlenmesi göz önüne alındığında önemli bir detay.

Diğer taraftan saldırıların oldukça yavaş ilerlemesi ve durdurulamaması, saldırıların manuel yapıldığı ve kontrollü ilerlediğini gösteriyor. Bu da Blockchain bilgisi düşük ancak privatekey listesi olan bir saldırı grubunun bunu gerçekleştirdiği anlamına gelebilir.

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.

btchaber bh logo

Cem Arslan Kurt

Cem Arslan Kurt Eylül 1999 tarihinde İstanbul'da doğdu. İlkokul eğitimini İstanbul ve Mersin'de gördü ve ortaokulu Kuzey Kıbrıs'ta okudu. Kıbrıs'ta merkezden oldukça uzak yaşadığından vaktinin büyük bir çoğunluğunu doğada ve bilgisayar başında geçirdi. Bu süre zarfında teknoloji, bilim ve yazılım dallarına ilgisi arttı.

Blokzincirin ve kripto paraların, geleceği nasıl değiştireceğini bugünden öğrenin.
btch x banner
btch youtube banner
Bağlantıyı kopyala