bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 64,550.29 0.46%
ethereum
Ethereum (ETH) $ 3,150.69 0.30%
bnb
BNB (BNB) $ 612.11 0.72%
solana
Solana (SOL) $ 144.53 2.22%
xrp
XRP (XRP) $ 0.533985 1.14%
cardano
Cardano (ADA) $ 0.477768 0.24%
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.151579 0.14%

2020 Yılı Merkeziyetsiz Finans Özeti

2020 yili merkeziyetsiz finans ozeti

2020 yılı tam anlamıyla DeFi’nin yükseliş yılı oldu. 1 Ocak 2020 itibari ile Defipulse.com verilerine göre DeFi ürünlerinde kilitli toplam varlık 671.283 Milyon dolar değerinde iken, bu rakam yazının yazıldığı 29 Aralık 2020 tarihinde 13.309 Milyar dolara kadar yükseldi.

The Block tarafından yayınlanan “2021 Dijital Varlık Raporu”’nda,  2020 yılında Merkeziyetsiz Finans ekosistemindeki bu hızlı yükselişe öncülük eden gelişmeler aşağıdaki tabloda özetlenmiş.

2020 yili merkeziyetsiz finans ozeti 3

2020 Ocak

Sadece stabil olan kripto paraların değiş tokuşuna imkan tanıyan merkeziyestsiz borsa  Curve kuruldu. Uniswapta X Token’ından Y Token’ına değişim yapmak için önce X Token’ınızı ETH ‘a çevirmeniz sonra ETH’ dan tekrar Y Token’ına değişim yapmanız gerekiyordu. Bu da kullanıcılar için 2 katı işlem maliyeti demekti. Curve’ü diğer merkeziyetsiz borsalardan ayıran şey işlem maliyetlerinin düşük olmasıydı. DAI, USDC, USDT, TUSD, BUSD ve sUSD ile BTC  çiftleri arasında direk olarak hızlı ve düşük maliyetli işlem yapmamıza olanak sağladı.

Borç verenler ve borç alanlar arasında doğrudan kredi ilişkisi kuran P2P stratejilerden, Aave’nin doğuşu ile havuz mantığı ile çalışan kredi stratejilerine geçilmiş oldu.  Bu sistemde borç verenler kripto paralarını bir sözleşme ile havuza yatırarak likidite sağlamaktaydı. Aynı şekilde bu havuzdan teminat karşılığı borç almak Aave Protokolü ile mümkün kılındı.

2020 Şubat

Ocak ayında 671.283 milyon dolar ile başlayan DeFi hacmi kısa sürede 1 milyar doları aşmayı başardı.

Blockchain teknolojisini kullanarak, akıllı sözleşmelerin güvenlik açığı risklerinden korumak için geliştirilmiş merkeziyetsiz sigorta protokolü Nexus Mutual, bZx flash loan attağı ile ilk talebini resmen kabul etmiş oldu.

Eşler arası borç veren ve borç alanların buluştuğu Compound Finance protokolü, ERC-20 yönetim Token’ı olan 10 Milyon COMP’un arzını gerçekleştirdi. COMP sahipleri oylamalara katılarak protokol üzerinde yapılacak değişikliklerde söz hakkına sahip oldular.

2020 Mart

P2P kripto para takas işlemleri gerçekleştirebileceğiniz merkeziyetsiz borsa Uniswap versiyon 2 güncellemesi ile ERC20 Token’ları arasında “ETH köprüleme” olarak bilinen gereksinimi kaldırdı ve ERC20 Token’ları arasındaki işlem sayısını ve gas ücretini yarıya indirdi

Ethereum üzerinde geliştirilmiş otomatik piyasa yapıcı (AMM) teknolojisi ile çalışan gelişmiş merkeziyetsiz borsa ve likidite havuzu protokolü Balancer Finance kuruldu.

2020 Mayıs

Maker DAO 2020 Nisan ayında yapılan topluluk anketi ile alınan karar neticesine dayanarak, likidite sorunlarına neden olan tek teminatlı SAI stabil kripto parasını resmi olarak kapattı. Protokol daha istikrarlı ve verimli bir ekosistem sağlamak üzere çoklu teminatlı DAI (MCD) sistemine tam geçiş için çalışmalarına başladı.

Ethereum ağında sentetik kripto varlık ticaretini sağlayan türev likidite protokü Synthetic, Ethereum katman 2 çözümü olan Optimism ile ölçeklenmeyi artırabilmek için işbirliğini duyurdu.

2020 Haziran

Compound Finance yönetim Token’ı olan COMP’u kullanıcılarına dağıttığını duyurdu ve ardından Uniswap üzerinde COMP-ETH çifti açıldı. Çok geçmeden (Haziran ayı içerisinde) COMP fiyatı 310 dolara ulaştı.

Merkeziyetsiz borsa Balancer Finance‘de, ödül mekanizmaları ve başka ayrıcalıklarda kullanılmak üzere tasarladığı yönetim Token’ı BAL’ı piyasaya sürdü.

2020 Temmuz

DeFi akımının öncülerinden MakerDAO üzerinde kilitlenen toplam varlık değeri 1 milyar dolara ulaşan ilk protokol oldu.

DeFi protokolleri üzerinde en yüksek faizi veren mekanızmayı otomatik olarak seçerek;  “gas fee” ödemeden kar optimizasyonu sağlayan Yearn Finance doğdu. (Yearn Finance’in başka özellikleri de bulunuyor)

1 dolara endeksli USD Coin’in market hacmi 1 milyar doları aştı.

2020 Ağustos

MakerDao’yu, Aave ve Curve takip etti ve kilitli toplam varlık tutarı 1 milyar doları aşan 2. ve 3. DeFi protokolleri oldular. Böylelikle hack olaylarına rağmen DeFi ürünlerine katlanarak artan ilgi bir kez daha gözler önüne serilmiş ve güven tazelenilmiş oldu.

Merkeziyetsiz borsa UniSwap protokolüne ödül mekanızmalarıyla desteklenmiş “SUSHI” adında bir token eklenerek, SushiSwap protokolü piyasaya sürüldü. SushiSwap’ın, Uniswap’tan likidite alabilmek için SUSHI Token’ı teşvik olarak kullanması, “Vampir madenliciliği” olarak adlandırıldı.

Deneysel bir DeFi projesi olan Yam.Finance’in Token’ı YAM’ın değeri,  sistemde bulunan bir açık sebebiyle dakikalar içinde dibi gördü.

2020 yili merkeziyetsiz finans ozeti 32020 Eylül

SushiSwap’ın SUSHI Token hamlesine karşı çok geçmeden önlem alan Uniswap UNI Token’ı çıkardı. 1 Eylül’den önce platformda en az bir kez işlem yapan herkese 400 UNI Token dağıtarak DeFi ekosistemindeki en ilginç olaylardan birine imza attı. Yarattığı bu gündemle çok geçmeden tahtına tekrar oturdu.

2020 Kasım

Bitcoin likiditesini Ethereum ağına taşımak için geliştirilmiş Wrapped Bitcoin ve de MakerDAO tarafından oluşturulan stabil kripto para DAI’nin arzı 1 milyar doları aştı.

2020 Aralık

Aave versiyon 2 güncellemesi ile teminat olarak gösterilmiş olsa bile kullanıcıların yatırmış oldukları kripto varlıklarını, Aave platformu üzerinde desteklenen tüm para birimlerinde alıp satmalarına olanak sunmuş oldu.

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.

btchaber bh logo

Başak Burcu Yiğit

Başak Burcu Yiğit, lisans ve yüksek lisans derecesini İstanbul Üniversitesi, Su Bilimleri Mühendisliği bölümünden aldı. Yüksek lisans derecesi sırasında Kanada'da Vancouver Island University’de döngüsel ekonomi ve sürdürülebilir tarım ile alakalı bir süre eğitim alan Başak; Kanada’dan döndükten sonra akademik çalışmalar yürütmek için Boğaziçi Üniversitesi'nde öğretimine başladı.
https://www.btchaber.com





Blokzincirin ve kripto paraların, geleceği nasıl değiştireceğini bugünden öğrenin.
btch x banner
btch youtube banner
Bağlantıyı kopyala