bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 59,738.01 5.12%
ethereum
Ethereum (ETH) $ 2,957.93 6.87%
bnb
BNB (BNB) $ 572.04 3.33%
solana
Solana (SOL) $ 124.45 7.79%
xrp
XRP (XRP) $ 0.499304 3.09%
cardano
Cardano (ADA) $ 0.437868 3.46%
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.13171 6.48%

TCMB dijital Türk lirası birinci faz raporunu yayınladı

tcmb subat 2023 faiz kararini acikladifdvfg

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), devam eden çalışma kapsamında dijital Türk lirası birinci faz değerlendirme raporunu yayınladı.

Kripto paraların popülerleşmesinin ardından daha kolay ödeme çözümleriyle alternatif üretmeye çalışan TCMB, yayınladığı 62 sayfalık belgede önemli detaylara yer verdi. Dijital Türk lirası için birinci fazın yıl içinde tamamlayan Merkez Bankası, önümüzdeki sene ikinci faz sürecinde yeni katılımcılarla daha geniş testler hedeflediğini belirtti.

Raporda birinci faz aşamasında dağıtık defter teknolojisinin kullanıldığı bilgisi yer aldı. Uzmanlar, blokzincir teknolojisinin kullanılmadığı testlerde önemli ölçüde performans kaybı yaşandığının altını çizdi.

‘Dijital paralar bir kripto varlık değildir’

Merkez Bankası, vatandaşlarda oluşan kafa karışıklığını önlemek adına dijital Türk lirasının bir kripto varlık niteliği taşımadığını yineledi:

Dijital para, yasal ödeme aracı olarak kanuni dayanak üzerinden hukuki çerçevesi tanımlanmış, millî egemenlikten gücünü alarak toplumsal uzlaşıyı temsil eden ve tek millî değer ölçüm birimi niteliğindeki ülke parasının yeni bir biçimidir.

Altı başlıktan oluşan raporda dijital Türk lirasının tanımı, tasarımı, çeşitli bulgular ve ilerleyen faz planlarına yer verildi. TCMB, hali hazırda kullandığımız kağıt para ve mevduatların dijital TL ile birbirine kolaylıkla dönüşebileceğini, bu işlemin tersi yönde de gerçekleşmesinin mümkün olacağını açıkladı.

Merkez Bankası, mevduat hesabı bulunmayan veya 18 yaş altı vatandaşların da dijital Türk lirası aracılığıyla ödeme yapabilmesini hedeflediğini belirtti.

Dijital TL’nin ana ilkeleri ortaya çıktı

Uzmanlar, raporun sonuç kısmında dijital Türk lirası sisteminin ana ilkelerini ise şu şekilde sıraladı:

“TCMB’nin belirlediği ilkeler ve yaklaşımlar göz önünde bulundurularak Dijital Türk Lirası Sistemi; mahremiyeti gözetecek, mevcut iktisadi ve finansal süreçlere zarar vermeyecek, teknolojik yeniliklere uyum sağlayabilecek, dijital ekosistemlerdeki bileşenler ile birlikte çalışabilecek ve herhangi bir finansal aracı kuruma bağımlı olunmadan erişilebilecek şekilde tasarlanmaktadır. Benimsenen modülerlik anlayışı ile herhangi bir teknolojiye bağımlı kalınmaması hedeflenmektedir.”

TCMB raporuna göre dijital Türk lirası projesinin ikinci fazında akıllı ve çevrimdışı ödemeler, donanım cüzdanları, aracı kurum entegrasyonu ve hukuki – iktisadi süreçler araştırılacak.

Merkez Bankası, geçtiğimiz günlerde Para Politikası Kurulu’na blokzincir alanında araştırmalar yapan akademisyen Prof. Dr. Fatma Özkul’un atanmasıyla dikkatleri üzerine çekmişti.

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.

btchaber bh logo

Buğra Çimen

Buğra Çimen, 5 Ocak 2000 tarihinde İstanbul’da doğdu. Eğitim hayatını İstanbul’da devam ettiren Buğra, Başakşehir Doğa Anadolu Lisesi’nden mezun olmasının ardından lisans eğitimini Yıldız Teknik Üniversitesi’nin İktisat bölümünde sürdürüyor.

Blokzincirin ve kripto paraların, geleceği nasıl değiştireceğini bugünden öğrenin.
btch x banner
btch youtube banner
Bağlantıyı kopyala