bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 62,236.67 2.55%
ethereum
Ethereum (ETH) $ 3,189.02 3.70%
bnb
BNB (BNB) $ 591.31 1.43%
solana
Solana (SOL) $ 135.66 5.31%
xrp
XRP (XRP) $ 0.504224 3.64%
cardano
Cardano (ADA) $ 0.453282 4.27%
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.143466 4.30%

Rusya Çatışması Gümüşü Nasıl Etkiler?

rusya catismasi gumusu nasil etkiler

Rusya-Ukrayna çalışması ile değerli metallerde yeni zirveler gördük.

Normal olarak tüm endüstriyel metaller de bu süreçten yükseliş yönünde nasibini aldı.

Geride bıraktığımız haftada gümüş, 27 dolar seviyesine yaklaşarak 8 ayın zirvesini test etti.

Yeterli mi? Hayır. Çünkü yükselişi destekleyen yeni sorunlar ortaya çıktı.

Rusya’nın gümüş arzına ilişkin tehditlerin oluşması, gümüş fiyatları için olumlu.

Dünya Kovid-19 sonrası 2.sancılı sürece girdi. Artan enflasyon sürecine bir de savaş ilave edildi. Yani, tam altın ve gümüşün sevdiği ortamlar oluştu. Ancak yine de hızlı yükselişleri daha görmedik. Çünkü BASKILANIYOR! Eğer baskı görmez ise dünyada insanlar fiziki talebinde bulanacak. Fiziki karşılık da dünya ekonomilerinin nasıl bir hal alacağını çok iyi biliyorlar. Gümüş fiyatları, Rusya-Ukrayna çatışmasından bu yana yüzde 1,5 yükseldi. 25-26 dolar aralığına sıkışan gümüş, çatışmanın sürecine göre hareket etmeye devam edecek. Manipülasyon piyasası oluştuğu için kısa vade için kalıcı düşüş veya yükselişten bahsetmek mümkün değil. Kısa vadeli yaşanabilecek düşüşler, orta ve uzun vade için sadece alım fırsatı olarak görülecektir. Gümüş, yıllık bazda ucuz, önümüzdeki yıl için çok ucuz bir emtiadır. Yatırım ve işçilikli mücevher yapımı dışında tıp, nükleer reaktörler, elektronik, sanayii ve bir çok alanda talep artışı devam ediyor. Rusya, önemli bir gümüş üreticisi olan ülkedir. Meksika, Peru ve Çin’den sonra dünyanın dördüncü büyük gümüş üretici ülkesi Rusya’dır. Çatışmanın devam etmesi gümüş arzında sıkıntılara neden olacağını bekliyorum. Amerika, Avrupa ve İngiltere’nin yaptırımlarını artırması, üretimin ülke dışına taşınmasını zorlaştırır. Rus üreticilerinin sıkıntıya girmesi ve Rus mallarının boykot edilmesi sıkışmaya neden olacağından arz tarafını olumsuz yönde etkiler. Bu da kısa vadede gümüş fiyatlarını pozitif yönde etkilemesini bekliyorum. Özellikle ‘’Rus gümüşü piyasadan çıkıyor’’ söylemi fiyatları tetikleyen önemli bir etken olabilir. Rusya, 2020 yılında yaklaşık 42,5 milyon ons gümüş üretimi yaptı. Rusya’daki en büyük beş gümüş madeninin hisselerinde düşüş oldu. Üretici maden şirketleri borsadan çıkmaya zorlanabilir ve algı operasyonları ile şirket spekülasyonlara maruz kalabilir. Ancak o şirketlerin en büyük hissedarları da bu durumdan ciddi zarar görebilir ve fiyatlara hemen yükseliş yönünde yansıyabilir. Diğer önemli bir etken de enerji krizinin en çok gelişmekte olan ülkeleri zor duruma sokacağını unutmamak gerek. Gelişmekte olan ülkelerde ciddi bir gümüş açığı var. Zaten 6 aydır “Geçici enflasyon” yalanı ile baskılan altın ve gümüş gibi emtialar, değerinin altında işlemler gerçekleştiriyordu. Enflasyonu Rusya’nın üzerine yıkmak için Manipülasyon piyasasını getirmemiş ve baskılamamış olsalardı gümüş şuan 50 dolar seviyesinin üzerinde olması gerektiğini herkes biliyor, onlar da. Son beş yılda, yıllık gümüş talebinin yarısından fazlası endüstriyel kullanımından, çoğunlukla Çin ve Japonya gibi ülkelerden geliyor. Mikrop ayırıcı özelliği olduğundan dezenfektanlarda gün geçtikçe daha fazla talep görüyor. Yenilebilir enerjide önemli bir kullanıma sahip. Gümüşte sadece 55 yıllık bir rezerv kaldı. Gümüş madeni arzının 2040’ların ortalarına kadar iki katına çıkması bekleniyor. 

Toparlayacak olursam Rusya’nın gümüş üzerinde de etkisi olacağını beklemek gerekiyor. Kısa vade için 25,40 ve 25,04 seviyeleri destek seviyesi olarak takip edeceğim. Al-unut düşüncesinde biri olduğumdan almaya devam ediyorum. 12 dolardan aldığım durduğu gibi. Bugün de 25 dolar seviyeleri gelecek için bana ucuz geliyor. 

İyi pazarlar dilerim…

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.

btchaber bh logo

İslam Memiş

İslam Memiş 1980 İstanbul doğumlu aslen Ordu’lu 2 çocuk babası. Erzurum Atatürk Ünv. İşletme Yönetimi okudu. 4 yıldır Anadolu Ajansı (AA) Finans Analisti olarak görevini sürdürüyor. Sahibi olduğu kuyumcu perakende mağazasını işletiyor. Adalet Bakanlığı ve Ticaret Bakanlığı’nın emtia bilirkişilik görevini sürdürüyor. Tüm ulusal kanallara altın ve para piyasalarını yorumluyor.
https://www.btchaber.com

Blokzincirin ve kripto paraların, geleceği nasıl değiştireceğini bugünden öğrenin.
btch x banner
btch youtube banner
Bağlantıyı kopyala