Facebook, Instagram ve WhatsApp’ın ana şirketi Meta, Türkiye’de seçimlerin güvenliği için özel bir merkez kurduğunu duyurdu. Türkiye Seçim Operasyon Merkezi’nde mühendis, hukukçu, araştırmacı ve analiz uzmanlarını bir araya gelecek. Meta, Teyit ve Doğruluk Payı’nın da bulunduğu 90’a yakın haber doğrulama kuruluşu ile birlikte hareket edeceğini açıkladı.

Meta, Türkiye’de Seçimlere Hazırlanıyor
Teknoloji deva Meta, Türkiye’deki seçimler için yaptığı hazırlıkları açıkladı. Şirketten yapılan açıklamada, “14 Mayıs’ta yapılacak genel seçimlerin güvenli ve emniyetli bir şekilde yapılmasına yardımcı olmak amacıyla, uygulamalarımızda asılsız bilgilerin yayılmasını azaltmak ve zararlı içerikleri kaldırmak için insan gücüne ve teknolojiye yatırım yapıyoruz” denildi.
Açıklamada, şirketin seçimler ve çevrimiçi asılsız bilgi konusunda eğitim programları başlatarak Türkiye’de dijital okuryazarlığı geliştirmek için çalışmalar yaptığı belirtildi. İnsanların uygulamalarda güvende olmasını istediklerini belirten Meta, taciz ve şiddete teşvik, etnik köken veya din gibi konularda nefret söylemi kurallarını ihlal eden içeriklerin kaldırıldığını bildirdi. Şiddete veya fiziksel zarara katkıda bulunabilecek veya oy vermeyi engellemeyi amaçlayan asılsız bilgilerin Facebook ve Instagram’dan tamamen kaldırılacağı açıklandı.
Diğer tüm asılsız bilgi türlerinin ise yayılmasının yavaşlatılacağı ve insanların yetkili kaynaklardaki bilgilere yönlendirileceği ifade edildi. Bunun için aralarında Doğruluk Payı ve Teyit’in de olduğu 90’ın üzerinde bağımsız üçüncü taraf haber doğrulama kuruluşuyla çalışılacağı aktarıldı. İçeriklere “asılsız”, “kısmen asılsız” veya “değiştirilmiş” gibi uyarılar eklenirken, zararlı içeriklerin gösterimi azaltılacak.
WhatsApp’taki şüpheli veya yanlış görünen mesajların doğrulama kuruluşları Doğruluk Payı ve Teyit ile birlikte kontrol edilecek. Ayrıca kullanıcıların çevrimiçi ortamda asılsız haberleri tespit etmelerine ve bunlara karşı harekete geçmelerine yardımcı olmak için ‘Asılsız Bilgi ile Nasıl Mücadele Edebilirsiniz?’ başlıklı kampanyayı hayata geçirdi.
Meta, seçimlere müdahaleyi engellemek için uzmanlaşmış ekipler oluşturduğunu açıkladı. Bu ekipler sofistike ağlar kullanarak kamusal tartışmaya müdahale etmeye çalışan bazı sayfalar, gruplar ve hesaplara, yani koordineli kötüye kullanım (CIB) konusuna odaklandı.