bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 67,003.95 1.32%
ethereum
Ethereum (ETH) $ 3,115.41 2.65%
bnb
BNB (BNB) $ 579.80 0.77%
solana
Solana (SOL) $ 173.06 2.66%
xrp
XRP (XRP) $ 0.524279 0.65%
cardano
Cardano (ADA) $ 0.482483 0.79%
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.155585 1.97%

Merkez Bankalarından SVB yorumu: Sınırlı Etki, Yakın Takip!

Merkez Bankalarindan SVB yorumu Sinirli Etki Yakin Takip

ABD’de yaşanan bankacılık krizinin yayılmasından endişe ediliyor. Silicon Valley Bank‘ın (SVB) iflası, 2008’den bu yana yaşanan en büyük iflas oldu. SVB’nin ardından Signature Bank da iflas etti. İflasların ardından ABD’li kurumlar harekete geçerken, birçok ülke merkez bankası değerlendirmelerini yayınladı. Avrupa ve Asya ülkeleri merkez bankaları, SVB’nin iflasının etkilerinin sınırlı olacağını bildirdi.

Merkez Bankalarindan SVB yorumu Sinirli Etki Yakin Takip.jpg2

Merkez Bankalarından SVB Değerlendirmesi

ABD Başkanı Joe Biden, SVB ve Signature Bank’ın iflası gibi durumlarla yeniden karşılaşmamak için daha büyük bankaların denetimini ve düzenlemesini güçlendirme çabalarını sürdüreceklerini belirtti. ABD Hazine Bakanı Janet Yellen, Fed Başkanı Jerome Powell ve FDIC Başkanı Martin Gruenberg bir araya gelerek gelişmeleri değerlendirdi. ABD’li düzenleyicilerin ortak açıklamasında bankaların kurtarılmayacağı belirtildi. Açıklamada, mudilerin bugünden itibaren paralarına erişebilecekleri ifade edildi. ABD, mevduat kurumlarına bir yıla kadar kredi sağlayacak ek finansman programını da hayata geçirecek.

İngiltere Merkez Bankası (BoE), bankacılık sisteminin güvende olduğunu ve SVB‘nin batmasından etkilenen başka bankalar olmadığını açıkladı. BoE, “Birleşik Krallık bankacılık sistemi güvenli, sağlam ve iyi sermayelendirilmiş olmaya devam ediyor” açıklamasında bulundu. Diğer yandan SVB’nin İngiltere operasyonlarını HSBC aldı. İngiltere Maliye Bakanı Jeremy Hunt, SVB UK’nin müşterilerine güven verecek bir çözüm üzerinde acilen çalıştıklarını kaydetti.

Fransa Ekonomi ve Maliye Bakanı Bruno Le Maire, SVB iflasının bulaşıcı etkisi olmayacağını ifade etti. Bakan Le Maire, SVB’nin teknoloji sektörüne çok bağımlı bir banka olduğunu belirterek, “Kendine has bir durum. Bulaşıcılık riski olduğunu düşünmüyorum” dedi. Bankacılık sektörünün güçlü olduğunu vurgulayan Le Maire, Fransız bankaları için alarm durumunun olmadığını ancak olayı yakından takip ettiklerini kaydetti.

Almanya Merkez Bankası (Bundesbank), banka iflaslarının Alman ekonomi ve finans sistemine olası etkilerini araştıracak. Alman Bankalar Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BAFIN) SVB’nin Almanya’daki faaliyetlerinin ülkenin finansal sistemi için bir tehdit oluşturmadığını bildirdi.

Kuvety Merkez Bankası, SVB’nin iflasının yerel kreditörler üzerinde etkisinin çok az olacağını açıkladı. Tayland Merkez Bankası’ndan (BOT) da benzer yönde bir açıklama geldi. BOT’un açıklamasında ülkenin finansal istikrarının sağlam olduğu ve gelişmeleri yakından takip edeceklerine vurgu yapıldı. Singapur Merkez Bankası ise Silicon Valley Bank’ın başarısızlığının ardından likidite sağlamaya hazır olduğunu açıkladı.

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.

btchaber bh logo

Göker Bilgiç

Göker Bilgiç, Kasım 1992'de İstanbul'da doğdu. İlkokul ve lise öğrenimini İstanbul'da gördü. İstanbul Üniversitesi Radyo, TV ve Sinema bölümünden mezun oldu. Üniversite yıllarında bilimsel araştırmalarda görev aldı. 2015 yılında Dünya gazetesinde haber editörü olarak mesleğe ilk adımını attı. Dünya'da farklı dönemlerde 5 yıla yakın çalıştı.

Blokzincirin ve kripto paraların, geleceği nasıl değiştireceğini bugünden öğrenin.
btch x banner
btch youtube banner
Bağlantıyı kopyala