bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 63,022.89 1.00%
ethereum
Ethereum (ETH) $ 3,170.46 4.37%
bnb
BNB (BNB) $ 592.58 1.92%
solana
Solana (SOL) $ 134.69 5.44%
xrp
XRP (XRP) $ 0.515852 0.67%
cardano
Cardano (ADA) $ 0.454412 3.12%
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.142241 5.27%

İsrail Merkez Bankası CBDC Çalışmalarını Hızlandırıyor

israil merkez bankasi cbdc calismalarini hizlandiriyor

Reuters’in bugün yayınladığı rapora göre, İsrail Merkez Bankası kendi merkez bankası dijital para birimi (CBDC) için araştırma ve geliştirme çabalarını hızlandırıyor. Ancak İsrail hâlâ bir CBDC yayınlayacağından tam kararlı değil.

2018’den beri merkez bankasının başkanı olan Amir Yaron Pazartesi günü yaptığı açıklamada, İsrail Bankası’nın henüz dijital bir şekel çıkarmaya karar vermemiş olmasına rağmen, bir CBDC ile ilgili “ekonomik ve teknolojik bilginin ön saflarında yer almaya” kararlı olduklarını söyledi.

israil merkez bankasi cbdc calismalarini hizlandiriyor 2

İsrail CBDC Konusunda Kararsız

İsrail bir süredir kripto para, stablecoin ve CBDC konuları üzerinde araştırmalarını ve çalışmalarını sürdürüyor. Bu çalışmalar sonrasında henüz nasıl bir yol izleyeceğine dair resmi bir açıklama yapmayan İsrail’in CBDC üzerine çalmalarını sürdürdüğü biliniyor.

Bugün Yaron, dijital para birimleri ile alakalı yaptığı bir konuşmada şu ifadelere yer verdi:

“Merkez Bankalarının parçalanmayı önleme, ödeme sisteminin daha da tekdüze ve verimli olmasını sağlamada benzersiz bir rolü var. Bunu yapmanın tek yolunun CBDC aracılığıyla olduğunu düşünüyorum.”

CBDC’ler iki türe ayrılıyor. Birisi özel diğeri ise merkez bankası aracılığı ile piyasaya sürülüyor. Bir özel CBDC, doğrudan vatandaşlar tarafından tutulabilir ve kağıt parayı tamamlayıcı olarak dijital bir nakit biçimi olarak kullanılır. Merkez baknası bir CBDC, finansal kuruluşlar tarafından bankalararası ödemeler ve finansal uzlaştırma süreçleri için kullanımla sınırlıdır.

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.

btchaber bh logo

Cem Arslan Kurt

Cem Arslan Kurt Eylül 1999 tarihinde İstanbul'da doğdu. İlkokul eğitimini İstanbul ve Mersin'de gördü ve ortaokulu Kuzey Kıbrıs'ta okudu. Kıbrıs'ta merkezden oldukça uzak yaşadığından vaktinin büyük bir çoğunluğunu doğada ve bilgisayar başında geçirdi. Bu süre zarfında teknoloji, bilim ve yazılım dallarına ilgisi arttı.

Blokzincirin ve kripto paraların, geleceği nasıl değiştireceğini bugünden öğrenin.
btch x banner
btch youtube banner
Bağlantıyı kopyala