bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 61,439.46 2.72%
ethereum
Ethereum (ETH) $ 2,953.40 3.47%
bnb
BNB (BNB) $ 584.51 0.05%
solana
Solana (SOL) $ 140.73 7.38%
xrp
XRP (XRP) $ 0.519197 3.05%
cardano
Cardano (ADA) $ 0.454966 1.38%
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.143756 6.49%

IMF Raporunun Odak Noktası: Nijerya’nın eNaira Projesi

imf raporunun odak noktasi nijeryanin enaira projesi

Uluslararası Para Fonu (IMF) tarafından yayınlanan bir rapora göre; Nijerya’nın merkez bankası dijital para (CBDC) projesi eNaira, finans kurumlarının dikkatini ve ilgisini çekiyor. Bunun yanında benzer bir proje başlatmak isteyen diğer ülke merkez bankaları arasında da oldukça dikkate alınıyor.

IMF Raporuna göre; Nijerya’nın eNaira Projesine İlgi Büyük

Ekonomist Jack Ree tarafından yazılan Uluslararası Para Fonu (IMF) rapora göre; Nijerya’nın eNaira projeye ilginin nedenlerinden biri, Nijerya Merkez Bankası’nın diğer kripto varlıkların aksine, dijital para birimi üzerinde sahip olduğu kontrolden kaynaklanıyor. 

imf raporunun odak noktasi nijeryanin enaira projesi

IMF raporu; Nijerya Merkez Bankası’nın CBDC projesinin havaleleri artıracağını ve aynı zamanda Batı Afrika ülkesi için finansal kapsayıcılıkta bir artış yaşatacağını düşünüyor;

E-naira’nın havale transfer maliyetlerini düşürmesi, Nijerya diasporasının uluslararası para transferi operatörlerinden eNaira alarak ve bunları cüzdandan cüzdana ücretsiz transferlerle Nijerya’daki alıcılara transfer ederek Nijerya’ya para göndermesini kolaylaştırması bekleniyor.

Tüm bu olumlu gelişmelere rağmen rapor, eNaira‘nın ülkenin para politikası uygulaması için bazı riskler oluşturabileceğini de belirtildi.

Raporda, “eNaira cüzdanları, ticari bankalardaki mevduat talebini azaltabilecek, merkez bankasındaki bir mevduat olarak algılanabilecek ve hatta etkin bir şekilde işlev görebilecek” cümlesine yer veriliyor. Bunun dışında, projenin karşılaştığı diğer zorluklar arasında eNaira ile ilişkili siber güvenlik ve operasyonel riskleri yönetme ihtiyacı yer alıyor.

Nijerya’nın eNaira projesi üzerinde çalışmaya devam ettiğini ve projenin karşılaştığı zorluklara rağmen projeye 400.000’den fazla cüzdanın kaydedildiğini hatırlalım.

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.

btchaber bh logo

Sena Karakılıç

Nur Sena Karakılıç 26 Ekim 1998 yılında İstanbul Fatih’te doğdu. 3 kardeşten en küçüğü olan Sena, aslen Edirneli. Şu anda İstanbul’da yaşamına devam ediyor. Eğitim hayatı boyunca birçok farklı şehirde bulundu. İlköğretim ve ortaokulu eğitim sürecini Yalıköy Ortaokulu‘nda tamamladı. Lise eğitimini yatılı olarak okumaya karar veren Sena, eğitimini Kırklareli Atatürk Anadolu Lisesi’nde tamamladı.

Blokzincirin ve kripto paraların, geleceği nasıl değiştireceğini bugünden öğrenin.
btch x banner
btch youtube banner
Bağlantıyı kopyala