bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 62,290.69 0.31%
ethereum
Ethereum (ETH) $ 3,017.71 0.20%
bnb
BNB (BNB) $ 595.29 1.57%
solana
Solana (SOL) $ 148.04 0.52%
xrp
XRP (XRP) $ 0.518659 1.62%
cardano
Cardano (ADA) $ 0.459291 0.96%
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.149625 0.66%

Harmony (ONE) Nedir?

harmony hackeri caldigi milyon dolarlari tornadoya tasidi

Harmony (ONE), merkezsiz uygulama (dApps) kurmak, yönetmek ve ev sahipliği yapmak için araçlar sunan yüksek ölçeklenebilirlik ve birlikte çalışabilirlik özelliklerine sahip blockchain tabanlı merkezsiz bir platformdur.

Harmony, Ethereum ağında geliştirilmiştir ve bu nedenle de Ethereum ağındaki ölçeklenebilirlik sorunlarını çözmeyi amaçlamaktadır.

Harmony (ONE) blokchain’inin amacı, geliştiricilere kripto paralar ve NFT’ler için pazarlar oluşturmasına olanak tanıyan ve aynı zamanda sharding yoluyla birlikte çalışabilirlik ve ölçeklenebilirlikten yararlanan bir ortam sağlamaktır.

Harmony ağında ortalama blok süresi bir saniyeden daha düşük ve bu sayede Ethereum ve benzer ağlardan çok daha yüksek ölçeklenebilirliğiyle anlık işlemleri kolaylaştırıyor.

Harmony, kullanıcılarına ölçeklenebilirlik, güvenlik ve merkezsizlik sunmak için parçalanma (sharding) ve Effective Proof-of-Stake konsensüs algoritmasını kullanan bir katman-1 blockchain ağıdır.

Harmony’nin (ONE) Tarihi

Harmony, 2018 yılında Stephen Tse tarafından kuruldu ve 2019 yılında piyasaya sürüldü.

Harmony platformunun bir diğer önemli özelliği de Çapraz Zincir Finans modelidir. Çapraz zincir ve çoklu zincir yeteneklerinin popülaritesi önemli ölçüde artmıştır ve Harmony buna hitap etmektedir. Harmony blockchain’i, BNB Smart Chain (BNB), Ethereum (ETH), Bitcoin (BTC) ve diğer ağlar arasında köprüleme hizmetleri sunmaktadır.

Harmony, 2019 IEO’sunu Binance Launchpad aracılığıyla tamamladı. Harmony’nin Web3’ü ölçeklendirmeye yönelik ana vizyonu, sıfır bilgi kanıtlarına ve Merkezi Olmayan Otonom Organizasyonlara (DAO’lar) dayanmaktadır.

Effective Proof-of-Stake Nasıl Çalışıyor

Effective Proof-of-Stake (EPoS) standart Proof-of-Stake (PoS) doğrulayıcı ve delege modeline benzer.

Doğrulayıcılar, Harmony’nin yerel token’ı ONE’ı stake ederek node çalıştırır ve ağdaki doğrulama işlemlerini gerçekleştirir.

Harmony (ONE) Neden Bu Kadar İlgi Çekiyor?

Harmony geleneksel blockchain ağlarının yol açtığı bazı endişeleri gideriyor, enerji tasarrufu sağlıyor, çapraz zincir yeteneklerini destekliyor ve işlemlerin çok daha düşük gas ücretleriyle gerçekleştirilmesine olanak sağlıyor. Harmony (ONE), NFT’ler için de kritik bir potansiyele sahip olduğu için büyük ilgi görüyor.

Merkezsizlik ve Güvenlik

Harmony, ağdaki doğrulayıcıları birden fazla gruba ayırarak blokların aynı anda doğrulanmasına olanak sağlayan rastgele durum parçalama (random state sharding) yöntemini kullanıyor. Bu sayede ağda merkezsizlik ve güvenlikten ödün verilmeksizin ölçeklenebilirlik arttırılıyor.

Harmony ağı şu anda saniyede 2.000 işlem (TPS) gerçekleştirebiliyor ki bu da dünyanın en büyük ödeme ağlarından biri olan Visa ile kıyaslanabilecek düzeyde. Harmony uzun vadede 10 milyon TPS’yi desteklemeyi planlıyor. Ölçeklenebilirliği arttırırken güvenlik ve merkezsizlikten ödün vermemesi Harmony’nin popülaritesinin artmasındaki en önemli etkenlerden biri diyebiliriz. Öte yandan node’ların ağa doğrulayıcı olarak katılabilmeleri için gereken minimum ONE token sayısını düşük tutar ve böylelikle merkezsizliği korur.

Enerji Verimliliği

Günümüzde birçok blockchain Proof-of-Stake konsensüs algoritmasını kullanıyor. Özellikle Ethereum’un Merge yükseltmesiyle Proof-of-Stake’e geçmesinin ardından birçok Ethereum tabanlı proje de doğal olarak Proof-of-Stake’e (PoS) geçti. Harmony (ONE) ise bu konsensüs algoritmasını başından beri kullanıyor. Ağdaki işlemlerin doğrulanmasını sağlayan node’lar, token’lerini teminat olarak gösteriyor. Harmony ağında bir bloğun onaylanması için birkaç doğrulayıcının işlemleri kontrol etmesi gerekir. Harmony, mimarisi ve Proof-of-Stake konsensüs yöntemi sayesinde blokları iki saniyenin altında bir sürede doğrulayabiliyor.

Çapraz Zincir Yetenekleri

Harmony ayrıca çapraz zincir yeteneğine de sahip. Ethereum ile birlikte çalışabilirlik köprüsü Horizon’u tanıtan Harmony, böylelikle kullanıcılarının varlıklarını iki ağ arasında transfer edebilmesine olanak sağlıyor. Harmony’nin Ethereum’un yanı sıra diğer BNB Smart Chain gibi diğer blockchain ağlarıyla da bağlantısı bulunuyor.

Harmony’nin platformu, ister Proof-of-Work isterse de Proof-of-Work’ü kullansın diğer blockchain ağlarındaki node’ların işlemleri doğrulamasına izin vererek çeşitli blockchain’ler arasında veri aktarımına olanak sağlıyor.

Daha Düşük Gas Ücretleri

Harmony blockchain’i yüksek TPS’sine ve Proof-of-Stake’i kullanmasına rağmen tıkanıklara çok nadir maruz kalıyor. Bu nedenle Harmony’de işlemlerin doğrulanmasını sağlayan gas ücretleri oldukça düşüktür.

NFT’ler için Büyük Potansiyel

Harmony, blockchain’inde saklanan güvenli dijital sanat, video ve ses varlıkları olan NFT’ler için de heyecan verici bir potansiyele sahip. Daha ucuz gas ücretleri NFT’lerle ilgilenen kullanıcılar için Harmony ağını cazip hale getiriyor. Bir NFT’yi Harmony ağından başka bir ağa köprülemek başlangıçta maliyetli olabilir ancak sonraki işlemler ucuz olacaktır. Harmony ekibi ayrıca Twitter hesabı üzerinden yaptığı açıklamada NFT’leri borç verme, doğrulama gibi çeşitli özellikler üzerinde çalıştıklarını da doğruladılar.

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.

btchaber bh logo

Tuncay Aydıner

1997 yılında Rize’de doğan Tuncay İlkokul ve Ortaokul eğitimini 9 Mart İlköğretim Okulu’nda aldı. Lise eğitimini Çayeli Anadolu Öğretmen Lisesi’nde tamamladı. Tuncay, tarihe dış politikaya ve hukuka duyduğu ilgi nedeniyle üniversite eğitimine Erzurum Atatürk Üniversitesi Uluslararası İlişkiler bölümünde devam etti.

Blokzincirin ve kripto paraların, geleceği nasıl değiştireceğini bugünden öğrenin.
btch x banner
btch youtube banner
Bağlantıyı kopyala