bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 57,345.36 4.54%
ethereum
Ethereum (ETH) $ 2,937.84 1.29%
bnb
BNB (BNB) $ 553.61 4.16%
solana
Solana (SOL) $ 131.42 4.76%
xrp
XRP (XRP) $ 0.512531 2.47%
cardano
Cardano (ADA) $ 0.446417 1.39%
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.12667 4.19%

Hareketli Bitcoin’ler (BTC): Son 6 Ay içinde İşlem Gören Hesaplar

Bitcoin BTC Hareket Analizi

Bu bölüme bir önceki yazıda bahsettiğimiz 2 yıldan fazla hareketsiz kalmış bir kısmı 10 yıldan beri hareketsiz Bitcoinleri bir tabloda özetleyerek başlayalım.

Bitcoin Hareket TablosuŞimdi de hareketli diyebileceğimiz Bitcoinler’e bakalım. Öncelikle son 24 saatte hareket görenler 10 Mayıs 2020 itibarıyla sadece 162,000 adet yani toplamın %0.9’u.

Bitcoin Hareketleri1 gün ile 1 hafta arasında hareket görmüş olanlar 801,000 adet ile toplamın %4.4’ü. Kısaca hatırlatmak için bu grafik 801,000 adet Bitcoin’in en son 1 gün ile 1 hafta arasında bir defa da olsa bir adresten diğerine hareket ettiğini gösteriyor.

Bitcoin Hareket1 hafta – 1 ay arasında hareket görmüş olanlar 923,000 adet. Toplamın %5’i.

Bitcoin Hareket 1En son 1 ay – 3 ay arasında hareket görenler ise 1,796,000 adet ile %9.8.

Bitcoin Hareket 23 ay – 6 ay arasında hareket görenler ise 1,413,000 adet ise toplamın %7.7’’si.

Bitcoin Hareket 3Kısacası uzun süredir hareketsiz duran Bitcoinler’e oranla hareketli Bitcoinler daha az sayıda kalmakta. Bunun sebebi erişimi imkansız cüzdanlar mı yoksa yatırım tercihi mi bilemiyorum ama verilerin ilginç olduğunu düşünüyorum. Dördüncü ve son bölümde tüm zaman dilimlerini bir tabloda toplayarak kısa bir değerlendirmeyle bu seriyi tamamlayacağız.

Bitcoin Hareket Analizi: Toplam Arz Rakamına Tekrar Bakmak Gerekir mi?

Photo by Thought Catalog on Unsplash
Photo by Thought Catalog on Unsplash

Bu seriyi tamamlarken tüm verileri bir tabloda aşağıda bulabilirsiniz. Bu tablonun bize gösterdiği Bitcoinlerin 7,944,000 adedinin 2 yıldan beri bir adresten diğerine transfer olmadığı ve toplam arzın sadece %28’sinin son 6 ay içinde hareket ettiğidir.

Bitcoin Hareket AnaliziVeri daha da dikkatli bakılmayı hak ediyor. Eğer bu kadar hareketsiz Bitcoin varsa, toplam arzın bir kısmının kalıcı olarak yok olduğunu düşünmekte fayda var. O zaman özellikle 5 yılı aşkın süredir hareketsiz 4,042,000 Bitcoin’in çoğunluğu kalıcı olarak toplam arzdan çıkmış olabilir. Diğer taraftan eğer toplam arzdan çıkmamışsa neden hareketsiz kalmaktadır? Büyük bir fiyat spekülasyonu yapıldığını düşünmek gerçekçi olmaz çünkü milyarlarca ABD$ kazanç zaten oluşmuştur ve bu kadar hareketsizlik değişen fiyat ve konjonktürle tutarlı gözükmemektedir. Bu durumda ya en makul olarak kayıp ve kalıcı hareketsizlik senaryosu geçerlidir ya da bu tutar bireylerin değil daha üst bir akılla hareket eden birey ya da şirketlerin elinde gelecek için stoklanmaktadır. Ben komplocu düşünmeye uygun bir akla sahip değilim. Şüpheci olduğum için bu ihtimali ortaya atmakla birlikte kayıp senaryosunun gerçekçi olduğunu düşünüyorum.

2-3 yıl hareketsiz kalan Bitcoinlerin bir kısmının fiyat değişimlerine paralel olarak piyasaya geleceğini düşünüyorum. HODL Waves analizlerine bakıldığında büyük fiyat hareketlerinin daha önceki hareketsiz Bitcoinlerin bir kısmını piyasaya getirdiği görülmektedir.

Ara Bölge dediğim en son hareketi 6 ay ile 2 yıl arasında görmüş olan 5,334,000 adet Bitcoin’in bundan sonraki hareketi dikkatle izlenmelidir. Eğer Bitcoin’de bir arz sınırlaması kaynaklı uzun vadeli tutma eğilimi görülüyorsa, bu kategorideki varlıkların kayda değer bir kısmının zamanla hareketsiz kalmaya devam edeceğini görebiliriz. Hangi fiyat seviyesinin bu kategoriyi harekete geçireceğini merakla bekliyorum.

Hareketli Bitcoinler bize Bitcoin’in kısa vadeli ticari potansiyeli ve fiyat hareketi hakkında çok önemli ipuçları veriyor. Fiyatı 9,000 ABD$ kabul ederek günlük hareketli Bitcoin miktarı sadece 1.5 milyar ABD$ civarında. Bu tutarın %60’ı her 60 dakikada dönse bile günlük hacim potansiyeli 21.6 milyar ABD$’de kalır. Küresel ticaretin buradan dönmesine imkan ve ihtimal olmayacak kadar düşük bir tutar. Bir kez daha Bitcoin güvene matuf sağlam bir para birimi muamelesi görüyor.

1 haftaya kadar hareketli Bitcoinleri topladığımızda 963,000 adete ulaşıyoruz. Biraz daha geniş bir bakış açısıyla toplamın %5.24’ü olan bu tutar üzerinden para transferi, borsa transfer işlemleri, ticaret ve bilimum kısa vadeli kullanımların gerçekleşiyor kısa vadede. Bitcoin’in son 2 yıllık ortalama Ağ Değeri olan yaklaşık 130 milyar ABD$ civarında düzeyine bakarak bu oranın kullanmadan çok tutma eğilimini gösterdiğini söyleyebiliriz. Bu duruma bir çözüm Bitcoin ile diğer Kripto Paralar arasında köprü kurarak tasarruf tercihinin Bitcoin, kullanım ve transfer tercihlerinin diğer Kripto Paralarda olmasını sağlamak olabilir.

Bu seriyi sonlandırırken dikkatinize ve ilginize teşekkür ederim. Sayılarda bir hata yaptıysam affola. Tüm veriler başta Glassnode Studio olmak üzere sizlerin de kullanımına açık ve ulaşılabilir. Arzum, Kripto Para dünyasındaki kayıp Bitcoinler sohbetlerini kültürel mirasımızın bir parçası olan Kayıp Hazinelere bağlayıp biraz ilginizi çekmekti. Nihai amacımsa Bitcoinlerin kullanım hareket verilerine dikkat çekmek ve incelemeye değer verileri sizlerin bireysel ve kurumsal kararlarında kullanabilmesi için tartışmaya açmaktı. Bir sonraki konuda görüşmek üzere sevgiler…

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.

btchaber bh logo

Hulki Okan Tabak

Hulki Okan Tabak 1992'de Robert Kolejden mezun oldu, ardından Koç Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümünü bitirdi ve Bilgi Üniversitesinde İşletme Yüksek Lisansı yaptı Çeşitli finans kuruluşlarında çalıştıktan sonra 2002 - 2017 döneminde Girişim Sermayesi alanında fon yöneticisi olarak çalıştı.
https://www.btchaber.com/

Blokzincirin ve kripto paraların, geleceği nasıl değiştireceğini bugünden öğrenin.
btch x banner
btch youtube banner
Bağlantıyı kopyala