bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 66,255.75 6.93%
ethereum
Ethereum (ETH) $ 3,006.85 3.80%
bnb
BNB (BNB) $ 582.31 3.03%
solana
Solana (SOL) $ 162.85 13.60%
xrp
XRP (XRP) $ 0.516942 3.75%
cardano
Cardano (ADA) $ 0.455574 5.62%
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.156042 5.08%

Güney Afrika’da Borsalara Lisans Zorunluluğu Geliyor

guney afrikanin para otoritesinden yasa disi kripto faaliyetleri icin yonergeaaa

Güney Afrika, yıl sonuna kadar kripto borsaları ile ilgili düzenlemeyi hayata geçirmeyi planlıyor. Ülkenin piyasa düzenleyicisi FSCA, yaklaşık 20 başvuru aldığını ve 30 Kasım’dan önce daha fazlasını beklediğini açıkladı.

guney afrikada kripto reklamlarini duzenleme adimi

Güney Afrika’dan Borsalara Lisans Zorunluluğu

Güney Afrika, ülkedeki kripto borsalarının yıl sonuna kadar lisanslarla faaliyet göstermesini zorunlu hale getirecek. FSCA Komiseri Unathi Kamlana, Mali Sektör Davranış Otoritesi’nin birkaç hafta önce lisanslar için açıldığından bu yana yaklaşık 20 başvuru aldığını açıkladı. Kamlana, 30 Kasım’dan önce daha fazlasının beklendiğini söyledi.

Kamlana, lisanssız faaliyet göstermeye devam etmeleri halinde şirketlerin kapatılacağını bildirdi. Para cezasına çarptırılmasını sağlayabilecek eylemler de planlıyor. Kripto ürünlerinin kullanıcılara potansiyel olarak ciddi zararlar verdiğini belirten Kamlana, “Bu nedenle düzenleyici çerçeveyi uygulamaya koymamız mantıklı” dedi.

Güney Afrika, dijital varlık borsalarının lisans almasının gerektiren kıtadaki ilk büyük ekonomi olacak. Binance gibi küresel platformlar ülkede faaliyet gösteriyor ve lisans almaları gerekecek. Luno ve Pantera destekli VALR gibi kripto ticaret platormları ise bir süre önce Güney Afrika’dan ayrılmıştı.

FSCA, ülkenin en büyük finans sektörü oyuncuları ile Ulusal Hazine ve Güney Afrika Merkez Bankası politika yapıcıları içeren bir ‘hükümetler arası fintech çalışma grubu’ oluşturmuştu. Ülke, milyarlarca dolarlık yatırımın ortadan kaybolmasıyla sonuçlanan dünyanın en büyük kripto dolandırıcılıklarının arka planını oluşturdu. Cajee kardeşler tarafından işletilen Africrypt adlı platformdan 2021 yılında 70.000 Bitcoin’in kaybolmuştu. Mirror Trading isimli bir dolandırıcılık olayı da yaşanmıştı.

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.

btchaber bh logo

Göker Bilgiç

Göker Bilgiç, Kasım 1992'de İstanbul'da doğdu. İlkokul ve lise öğrenimini İstanbul'da gördü. İstanbul Üniversitesi Radyo, TV ve Sinema bölümünden mezun oldu. Üniversite yıllarında bilimsel araştırmalarda görev aldı. 2015 yılında Dünya gazetesinde haber editörü olarak mesleğe ilk adımını attı. Dünya'da farklı dönemlerde 5 yıla yakın çalıştı.

Blokzincirin ve kripto paraların, geleceği nasıl değiştireceğini bugünden öğrenin.
btch x banner
btch youtube banner
Bağlantıyı kopyala