bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 67,074.97 0.15%
ethereum
Ethereum (ETH) $ 3,111.53 0.29%
bnb
BNB (BNB) $ 578.97 0.26%
solana
Solana (SOL) $ 173.20 0.13%
xrp
XRP (XRP) $ 0.52044 0.53%
cardano
Cardano (ADA) $ 0.477944 0.78%
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.153751 0.77%

Ethereum (ETH) deflasyonistleşiyor, doğrulayıcı geliri yükseliyor ve SocGen Ethereum’u kucaklıyor

Ethereum güncellemesi Dencun, son test sürüşüne çıktı

Ethereum ekosistemi doğrulayıcı aktivitesindeki düşüş ve NFT ve DeFi ile ilgili işlemlerdeki azalma nedeniyle deflasyonist bir aşamaya kayda değer bir geçişe tanık oluyor. Glassnode’dan alınan bilgiler, Ethereum’un blok zincirinin, ağ işlemlerindeki artışla birlikte doğrulayıcı katılımındaki düşüşle beslenen önemli bir değişimden geçtiğini ortaya koyuyor. Ekim ayından itibaren Ethereum’un stake havuzundan doğrulayıcı çıkışlarında görülen önemli artış, ETH’nin yaratım hızının yavaşlamasında rol oynamıştır. Bu eğilim kripto piyasalarındaki genel iyimser havayla uyumludur.

Düğüm kaybı, kalan stakerlar için o kadar da kötü değil. Bu, ödülleri paylaşacak daha az kişi olduğu için yıllık getirilerin yükseleceği anlamına geliyor. Bu da daha fazla solo staker’ı geri çekebilir ve dolayısıyla ETH fiyatını artırabilir. Ethereum son zamanlarda pozitiflikle dolup taşıyor. Societe Generale, tahvillerini artık ağ üzerinde işletiyor ve diğer kurumlar da ETH’nin faydalarından yararlanmak için acele ediyor. Bu zincirin ne kadar temel olduğunu bir kez daha kanıtlamak için en son Ethereum gelişmelerini ele alalım.

Ethereum ekosistem haberleri & piyasa hareketleri

Ağa katılan doğrulayıcıların sayısındaki düşüş, daha az ETH üretimine yol açmaktadır. Bu durum, ağ faaliyetlerindeki artışla birleştiğinde, EIP1559 uyarınca yakılan ETH miktarında bir artışa neden olmaktadır. Bu arada, NFT’leri ve DeFi’yi içeren işlemler, son dört ayda sırasıyla yüzde 3 ve yüzde57’lik düşüşlerle bir gerilemeye tanık oldu.

Buna karşılık, token ve sabit coin içeren işlemlerde bir artış yaşandı; token işlemleri için gereken gaz yüzde 8,2 ve sabit coin için gereken gaz yüzde19 oranında arttı. Bu durum, piyasa güvenindeki artışı yansıtarak daha çeşitli varlıklara doğru bir yönelime işaret etmektedir. Bunun bir başka yansıması da ETH fiyatının 2.200$ seviyesini aşması ve daha da yükselmeye devam etmesiyle Ethereum’un değerlenmesidir. 

Londra hardfork’unun ardından Ethereum net enflasyon durumundan denge durumuna geçti ve sonunda deflasyonist bir duruma yol açtı. Şu anda, azalan ETH ihraç oranlarının ve yakılan ETH hacmindeki artışın birleşik etkisi, genel ETH arzını bir kez daha deflasyona sürükledi. Bu olaylar Ethereum’un piyasa değişimlerine ve benimsenme modellerine uyum sağlama kabiliyetini vurgulamaktadır.

Doğrulayıcı dinamiklerinde değişim

Ethereum’un staking havuzunun dinamiklerindeki değişim, özellikle Ekim ayının başından bu yana, Binance anlaşması gibi büyük olaylar kadar dikkat çekmedi. Giderek artan sayıda doğrulayıcı, stake havuzundan ayrılmayı tercih ediyor.

Pay çekme işlemlerine izin veren Şanghay yükseltmesinin ardından, havuzdan çıkan, ödül talep eden ve stake düzenlemelerini değiştiren doğrulayıcıların sayısında bir artış görüldü. Bu dönemde doğrulayıcıların günlük ortalama çıkış sayısı 309 oldu.

Ekim ayının başından itibaren çıkışlar artmaya başladı ve dijital varlık piyasası fiyatlarındaki son yükselişle uyumlu olarak günde ortalama 1018 doğrulayıcıya ulaştı.

Sonuç olarak, Proof-of-Stake Consensus için Staking Havuzundaki aktif ETH’nin göstergesi olan Toplam Etkin Bakiye büyümesini yavaşlattı ve şimdi Şangay yükseltmesinden sonraki ilk düşüşünü görüyor.

Toplam Efektif Bakiyenin büyüme hızı Ekim ayı ortalarında dengelenmeye başladı ve günlük ortalama artış yalnızca yüzde 0,1 ila yüzde 1 arasında gerçekleşerek Mayıs ayından bu yana devam eden büyüme hızını önemli ölçüde azalttı.

Societe Generale dijital tahvili piyasaya sürüyor

Fransa’nın en büyük üçüncü bankacılık kuruluşu olan Societe Generale, Ethereum halka açık blok zincirinde bir güvenlik belirteci olarak yapılandırılan ilk çevre dostu dijital tahvilinin piyasaya sürüldüğünü duyurdu. Societe Generale’in yan kuruluşu Forge tarafından yönetilen tahvil 30 Kasım’da halka tanıtıldı.

Bu eko-bilinçli tahvilin değeri 10 milyon avro (yaklaşık 11 milyon dolar) ve üç yıllık bir ömrü var. “Yeşil” etiketi, elde edilen gelirin onaylanmış yeşil faaliyetler sektöründeki girişim ve teşebbüslerin finansmanına veya yeniden finansmanına tahsis edileceğini göstermektedir.

Bu dijital tahvilin önemli bir özelliği, tahvilin gömülü akıllı sözleşmesi aracılığıyla kolaylaştırılan çevresel etkisine ilişkin verilere günün her saati erişebilmesidir. Societe Generale, bu özelliğin hem ihraççıların hem de yatırımcıların finansal menkul kıymetleriyle bağlantılı karbon emisyonlarını doğru bir şekilde takip etmelerine olanak tanıdığını belirtti.

Bu tahvilin yenilikçi bir yönü de, yatırımcıların Forge tarafından Nisan 2023’te piyasaya sürülen euro uyumlu bir stabilcoin olan EUR CoinVertible kullanarak zincir üzerinde ödeme yapmalarına izin veren teknik bir özelliğin dahil edilmesidir. Societe Generale’in yaklaşımı, merkez bankası dijital para birimlerinin (CBDC’ler) yaklaşan ortaya çıkışını göz önünde bulundurarak ileri görüşlüdür: Merkez Bankası Dijital Para Birimleri (CBDC) ile ilgili denemeler ilerledikçe, bu ödeme seçenekleri yelpazesi SG-FORGE’un kapsamlı bir zincir içi finansal hizmetler paketi sunma konusundaki yeterliliğini vurgulamaktadır.

Özet ve İçgörüler

Son zamanlarda Ethereum’un stake havuzunun dinamiklerinde önemli bir değişiklik yaşandı ve giderek artan sayıda doğrulayıcı havuzdan çıkmayı tercih etti. Bu durum ETH yaratma oranlarında bir yavaşlamaya ve Şangay yükseltmesinden bu yana stake havuzunun bakiyesinde bir azalmaya yol açtı.

Buna ek olarak, özellikle token transferleri ve sabit coinler olmak üzere ağ faaliyetlerinde son zamanlarda görülen artış, işlemlere olan talebi artırdı. Bu da gaz fiyatları üzerinde yukarı yönlü bir baskı oluşturarak EIP1559 aracılığıyla yakılan günlük ETH ücretlerinde artışa yol açtı.

Bu birleşik faktörler, Ethereum küresel arzının yeniden deflasyonist bir aşamaya girmesiyle sonuçlandı. Bu durum, Ethereum ağının ve arzının dinamik doğasını vurgulamakta ve piyasa faaliyeti eğilimlerine ve benimsenme oranlarına karşı duyarlılığını göstermektedir.

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.

btchaber bh logo

BTCHaber

2016’da kurulan BTCHaber, kendi yazar kadrosu ile özgün yazılar ve içerikler üretmekte, yerli ve yabancı kaynakları takip ederek doğruluğu teyit edilmiş sadece önemli ve öne çıkan haberleri sunmaktadır. BTCHaber, kripto para piyasasının her geçen gün büyüdüğü bu dijital çağda yeni yatırım yollarının keşfetmek, gelişmeleri anbean takip etmek ve kullanıcıları doğru bilgiye ulaştırmak için kurulmuş güncel Bitcoin ve diğer kripto paraların konu alındığı haber platformudur.
https://www.btchaber.com/

Blokzincirin ve kripto paraların, geleceği nasıl değiştireceğini bugünden öğrenin.
btch x banner
btch youtube banner
Bağlantıyı kopyala