bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 63,852.11 0.58%
ethereum
Ethereum (ETH) $ 3,091.41 1.85%
bnb
BNB (BNB) $ 592.51 0.11%
solana
Solana (SOL) $ 157.64 7.08%
xrp
XRP (XRP) $ 0.542003 1.83%
cardano
Cardano (ADA) $ 0.455286 0.69%
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.157887 4.45%

Deprem Faciasında Hayat Kurtaran Teknolojiler

Ülkemizin geçirdiği korkunç deprem felaketi sonrası bir yandan yaraları sarma sürecindeyiz. Bir yandan da bu olaydan nasıl bir ders çıkarabilir ve gelecekte neler yapabiliriz onları sorguladığımız aşamadayız.

İşte tam da bu noktada BTC Haber ailesi olarak üstümüze düşeni yapıyor ve sizler için bu deprem faciasında teknolojinin nasıl kullanıldığını derliyoruz. 

Çünkü bu tarz olağanüstü hallerde teknolojinin doğru kullanılabildiği ve uygulanabildiği durumda ne kadar etkili bir “hayat kurtarıcı” olabileceğini şüphesiz hepimiz tüm çıplaklığıyla hissettik.

En basit haliyle Twitter gibi bir sosyal medya platformunun bile hayat kurtarma ve yardım amacı için örgütlenmede ne kadar güçlü bir iletişim aracı olabileceğini görmüşken, afet odaklı yazılımların enkaz altındakilere ne gibi faydalar sağlayabileceğine daha da yakından bakmak gerektiğine inanıyoruz.

İşte bu hafta özel bültende hayat kurtaran teknolojileri getireceğiz karşınıza. 

Haritalama Teknolojisi

İnsan vücudundan coğrafi bölgelere kadar, her türden haritayı hazırlamak, analiz etmek ve dağıtmak için kullanılan ekipman ve teknikler olarak tanımlanabilecek haritalama teknolojisi, afet zamanlarında oldukça kullanışlı olabiliyor. Bu teknolojiyle uydular aracılığıyla, yardıma ihtiyacı olan bölgeler belirlenerek felaketten etkilenen bölgenin ayrıntılı görüntüleri ve haritaları sağlanabilirken hasarın boyutu hakkında bilgi sağlanmasıyla karar vericilerin yardım çabalarına öncelik vermesine yardımcı olunabiliyor.

Bu kapsamda, Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından Birleşmiş Milletler (BM), Twitter üzerinden insani acil durumlarda uydu görüntü analizi sağlayan UNOSAT acil durum haritalama hizmetini etkinleştirdiğini duyurdu. Ayrıca, w (EMS) de etkinleştirilerek depremden etkilenen bölgelerde hizmete sunuldu.

FINDER 

NASA’nın Jet İtiş Gücü Laboratuvarı ve İç Güvenlik Bakanlığı Bilim ve Teknoloji Müdürlüğü ile iş birliği içinde geliştirdiği FINDER aracı, deprem gibi felaketlerin ardından enkaz altında kalan insanların yerini tespit edebiliyor.

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.

btchaber bh logo

Sena Karakılıç

Nur Sena Karakılıç 26 Ekim 1998 yılında İstanbul Fatih’te doğdu. 3 kardeşten en küçüğü olan Sena, aslen Edirneli. Şu anda İstanbul’da yaşamına devam ediyor. Eğitim hayatı boyunca birçok farklı şehirde bulundu. İlköğretim ve ortaokulu eğitim sürecini Yalıköy Ortaokulu‘nda tamamladı. Lise eğitimini yatılı olarak okumaya karar veren Sena, eğitimini Kırklareli Atatürk Anadolu Lisesi’nde tamamladı.

Blokzincirin ve kripto paraların, geleceği nasıl değiştireceğini bugünden öğrenin.
btch x banner
btch youtube banner
Bağlantıyı kopyala