bitcoinBTC/TRY
1.093.939,06 TL 0,14%
ethereumETH/TRY
59.253,92 TL 0,71%
tetherUSDT/TRY
28,95 TL 0,03%
bnbBNB/TRY
6.596,35 TL 0,17%
xrpXRP/TRY
17,56 TL 0,40%
solanaSOL/TRY
1.726,16 TL 0,52%
usd-coinUSDC/TRY
28,94 TL 0,10%
staked-etherSTETH/TRY
59.178,66 TL 0,63%
cardanoADA/TRY
10,90 TL 1,72%
dogecoinDOGE/TRY
2,41 TL 3,05%

Paylaş

Deprem Faciasında Hayat Kurtaran Teknolojiler

Ülkemizin geçirdiği korkunç deprem felaketi sonrası bir yandan yaraları sarma sürecindeyiz. Bir yandan da bu olaydan nasıl bir ders çıkarabilir ve gelecekte neler yapabiliriz onları sorguladığımız aşamadayız.

İşte tam da bu noktada BTC Haber ailesi olarak üstümüze düşeni yapıyor ve sizler için bu deprem faciasında teknolojinin nasıl kullanıldığını derliyoruz. 

Çünkü bu tarz olağanüstü hallerde teknolojinin doğru kullanılabildiği ve uygulanabildiği durumda ne kadar etkili bir “hayat kurtarıcı” olabileceğini şüphesiz hepimiz tüm çıplaklığıyla hissettik.

En basit haliyle Twitter gibi bir sosyal medya platformunun bile hayat kurtarma ve yardım amacı için örgütlenmede ne kadar güçlü bir iletişim aracı olabileceğini görmüşken, afet odaklı yazılımların enkaz altındakilere ne gibi faydalar sağlayabileceğine daha da yakından bakmak gerektiğine inanıyoruz.

İşte bu hafta özel bültende hayat kurtaran teknolojileri getireceğiz karşınıza. 

Haritalama Teknolojisi

İnsan vücudundan coğrafi bölgelere kadar, her türden haritayı hazırlamak, analiz etmek ve dağıtmak için kullanılan ekipman ve teknikler olarak tanımlanabilecek haritalama teknolojisi, afet zamanlarında oldukça kullanışlı olabiliyor. Bu teknolojiyle uydular aracılığıyla, yardıma ihtiyacı olan bölgeler belirlenerek felaketten etkilenen bölgenin ayrıntılı görüntüleri ve haritaları sağlanabilirken hasarın boyutu hakkında bilgi sağlanmasıyla karar vericilerin yardım çabalarına öncelik vermesine yardımcı olunabiliyor.

Bu kapsamda, Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından Birleşmiş Milletler (BM), Twitter üzerinden insani acil durumlarda uydu görüntü analizi sağlayan UNOSAT acil durum haritalama hizmetini etkinleştirdiğini duyurdu. Ayrıca, w (EMS) de etkinleştirilerek depremden etkilenen bölgelerde hizmete sunuldu.

FINDER 

NASA’nın Jet İtiş Gücü Laboratuvarı ve İç Güvenlik Bakanlığı Bilim ve Teknoloji Müdürlüğü ile iş birliği içinde geliştirdiği FINDER aracı, deprem gibi felaketlerin ardından enkaz altında kalan insanların yerini tespit edebiliyor.

Sena Karakılıç

Sena Karakılıç

Nur Sena Karakılıç 26 Ekim 1998 yılında İstanbul Fatih’te doğdu. 3 kardeşten en küçüğü olan Sena, aslen Edirneli. Şu anda İstanbul’da yaşamına devam ediyor. Eğitim hayatı boyunca birçok farklı şehirde bulundu. İlköğretim ve ortaokulu eğitim sürecini Yalıköy Ortaokulu‘nda tamamladı. Lise eğitimini yatılı olarak okumaya karar veren Sena, eğitimini Kırklareli Atatürk Anadolu Lisesi’nde tamamladı. Lise yıllarında amatör olarak tiyatro ve resim ile ilgilenen Sena, haberciliğe olan ilgisini bu döneminde keşfetti ardından gazetecilik bölümünü seçmeye karar verdi. Şu anda Ege Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü mezunu olan Nur Sena, aynı zamanda Ege Üniversitesi Radyo, Televizyon ve Sinema mezunu. Eğitimine halen Anadolu Üniversitesi Halkla İlişkiler ve Reklamcılık Bölümü ile devam ediyor. Gazeteciliğin temel ilkelerini benimsemiş ve haberciliğin etik değerleri çerçevesinde haber yazmaya dikkat etmektedir. Üniversite döneminde gazetecilik mesleğini sahada öğrenmenin gücüne inanan Sena, TRT Haber ve Ege Ajans’ta muhabir olarak çalıştı. Üniversite eğitimi süresinde çeşitli medya sektörlerinde uzun dönemli stajyer olarak yer aldı. Stajyer olarak çalıştığı yerlerden bazıları Turkish British Magazine ve Ege Haber. Bu kurumlarda web editörü olarak çalışmalarına devam etti. Nur Sena son zamanlarda hızla gelişen teknolojik gelişmeler ile birlikte adını günlük hayatta çokça duyduğumuz kripto varlıklar ile yakından ilgileniyor. Dijitalleşen dünya ile birlite kripto varlık sektöründe yaşanan gelişmeleri ve aynı zamanda kripto varlık ekosistemini güncel olarak takip ediyor. Dijital kanallar, teknolojik gelişmeler ve güncel olarak sosyal medyadaki gelişmeler üzerine okuma yapmaktadır. Ana akım medya ile de ilgilenen Sena, ekonomik gelişmelerin anlık takibini gerçekleştiriyor. Habercilik pratikleriyle birlikte kripto varlıklar üzerine detaylı ve geniş çaplı birçok araştırma ve okuma yapıyor. İletişim alanındaki deneyimlerini, gelişen medya sektörüne uyum sağlayacak şekilde geliştiremeye devam eden Nur Sena şu anda Türkiye’nin uzman kadrolu haber platformu olan BTCHaber TV’de içerik editörlüğü yapıyor. BTCHaber TV’de yayımlanan Kripto Bülten, kriptografik ve BTCafe programlarının içeriği ile ilgilenen Sena, her haftada yayımlanan bu 3 programın bültenlerini BTCHaber.com haber sitesine girişini sağlıyor.

Yanıt verin

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Blokzincirin ve kripto paraların, geleceği nasıl değiştireceğini bugünden öğrenin.
No coins selected
Bağlantıyı kopyala