bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 59,983.07 5.76%
ethereum
Ethereum (ETH) $ 2,989.92 6.19%
bnb
BNB (BNB) $ 572.47 3.56%
solana
Solana (SOL) $ 125.22 8.59%
xrp
XRP (XRP) $ 0.501632 2.32%
cardano
Cardano (ADA) $ 0.440245 3.94%
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.130719 9.05%

CBDC’lere En Büyük Destek Kimden?

cbdclere en buyuk destek kimdenas

Merkez bankaları kendi kripto paralarını yani CBDC’leri çıkarmaya hazırlanıyor. Eğer CBDC’lerin ardından kağıt para, altın-gümüş ve Bitcoin vb merkeziyetsiz kriptovarlıklar yasaklanırsa, kabus senaryosu başlar.

Sadece CBDC kullanılan bir ortamda merkez bankaları vatandaşların tüm finansal işlemlerini gözlemleyebilir. Böylece herhangi bir kişinin yaptığı işlemlere bakılarak devlete ya da partiye göre iyi veya kötü vatandaş olduğuna karar verilebilir. Elbette bu sistem, sosyal kredi skoru gibi bir puanlamaya bağlanarak kötü olarak değerlendirilen yurttaşlara finansal kısıtlamalar getirilecektir. Çin bu yöntemi kullanmaya başladı bile.

Çeşitli devletlerde bir çok bürokrat bu korku senaryosuna ulaşmak için şimdiden adımlar atıyor. CBDC’ler Bankaların aracılık işlevini de ortadan kaldırıyor. Bu yüzden bazı bankacılar bile CBDC’lere karşı utangaç da olsa uyarılar yapıyor. Merkeziyetçi totaliter bürokratlara en büyük destek ise hiç beklenmedik bir yerden geliyor: Komplo teorisyenleri.

Bazı komplo severler nakitsiz topluma karşı oldukları için Bitcoin ve merkeziyetsiz kriptovarlıklara da düşman. Bunlara göre Bitcoin sadece bir deneme versiyonu ve sonunda Bitcoin yasaklanıp yerini küresel merkezi bir CBDC’ye bırakacak. Bu nedenle Bitcoin’den de uzak durulmalı.

Komplo teorisyenlerini aklı başında eleştiri yapan araştırmacılardan ayıran en önemli özellikler şöyledir:

1-Fikir beyan ettikleri konularda cahil olmaları

2-Totaliter yapıları gereğinden fazla kuvvetli göstererek aslında hitap ettikleri kitleleri uyuşturmaları

“Bitcoin deneme sürümüdür asıl CBDC’ler hakim olacak” görüşü de bu iki özelliği net bir şekilde ortaya koyuyor.

Komplo teorisyenlerine göre Bitcoin zaten bu gizli totaliter yapıların icadıdır. Yani Satoshi = Rothschild’tir. Bu kadar cahilce bir düşünce olamaz.

Günümüz merkezi finans sisteminin perde arkasındaki yöneticileri olan Rothschild vb ailelerin hakimiyeti paranın sınırsız şekilde üretilebilmesine bağlıdır. Bu yapının kendi sistemine tamamen ters, sınırlı bir varlık olan Bitcoin’i icad etmesi aptallık olur. Üstelik bunu açık kaynak kodlu olarak dünyaya yaymış olması daha da deliliktir. Çünkü -çok çok zor ama- diyelim ki bu aileler Bitcoini yasaklatmayı ya da kapatmayı başardı; yazılım kodu herkese açık olduğu için anında yenisi kurulur. Rothschildler önderliğindeki bu gizli totaliter yapının kendi altına dinamit koyan Bitcoini, yine kendisinin sırf insanları alıştırmak için deneme olarak sahaya sürmesi ancak konuyu hiç bilmeyenlerin ortaya atabileceği bir iddiadır.

Komplo teorisyenleri bu cahillikleri ile bir çok ülkede totaliter bürokratlara da Bitcoin düşmanlığı aşıladı. Zaten onların da işine geliyordu. Peki ne oldu? 2017’de Bitcoin 1000 $ iken Türkiye, Meksika, Nijerya, Sri Lanka vb ülkeler merkez bankası rezervlerine BTC vb kriptovarlıklar ekleseydi bugün hepsi sadece 5 yılda yatırımlarını, düşmüş fiyatlarla bile $ bazında en az 20 ila 40 kat arttırmış olurdu. Hiçbirinin bugün Rothschild vb ailelerin perde arkasından kontrol ettiği merkezi $’ın güçlenmesine karşı bir sorunu olmazdı.

Böylece komplo teorisyenleri cahillikleri ile güya karşı olduklarını söyledikleri totaliter yapıyı desteklemiş oldu. Komplocular sadece bilgisizlikleri ile değil korku pompalayarak da elitist ve totaliter yapıları destekliyor.

Rothschild vb aileleri tarihin en başından beri gelen bir güç olarak gösteriyorlar. Oysa bunlar sadece 300 yıl önce güçlenmeye başlamış aileler. Bunların etrafında kurulmuş gizli ya da açık örgütleri tarih boyunca yaşanmış tüm sosyal olayların arkasındaki itici güç olarak tanıtıyorlar. Yani her şeyi bunlar yapmış. Tarihte başka kimsenin bir fonksiyonu yok. Bu düşüncenin doğal sonucu şudur: O zaman bu aileler ve yapılar gelecekte de ne istiyorlarsa onu yaparlar. Böylelikle komplo teorisyenlerinin açık olarak söylemedikleri ama bilinç altından verdikleri mesaj net olarak ‘Bu yapılara karşı çıkmayın’ haline gelir.

Aslında komplocular mealen şöyle diyor: “Bitcoini de onlar icat etti, CBDC’ler de onların, her şey onların kontrolünde. Bir gün Bitcoini yasaklamak istediklerinde çok da karşı çıkmayın. Ben size işin sonu CBDC’lere varacak demiştim. Sosyal medyayı da onlar icat etti. Ama her nasılsa benim tüm bunları sosyal medyada anlatmama da izin veriyorlar. Ama siz yine de kanalıma abone olun ve videolarımı izleyip bana para kazandırmaya devam edin. Ödemeyi de vakti gelince CBDC olarak alırım, sorun yok.”

Gizli ya da açık totaliter yapılara karşı mücadele cahillik ve komplo teorisyenliği ile yapılmaz. Akıl, bilim, inanç, azim ve aktif eylemlerle yapılır. Totaliterlik heveslisi CBDC’cilere karşı en aktif eylem kağıt para, altın-gümüş ve Bitcoin vb kriptovarlıklar kullanmaktır. Sadece komplo severlerin sosyal medya paylaşımlarını ‘like’lamak hiç bir işe yaramaz. Totaliterizm meraklılarının CBDC’leri tek para biçimi olarak dayatmaya kalkışmamaları için şimdiden hem kağıt para, altın-gümüş ve Bitcoin vb ile bir miktar varlık tutmak hem de her platformda bu konuyu anlatmak şarttır.

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.

btchaber bh logo

Erkan Öz

Erkan Öz, Siyaset Bilimi ve Gazetecilik eğitimi almasının ardından İHA’da habercilik hayatına başladı. Daha sonra aralarında the Wall Street Journal, Dow Jones Newswires, Al Jazeera ve DHA’nın da bulunduğu ulusal ve uluslararası yayın organlarında teknolojinin dünya ekonomisi üzerinde yaptığı etkileri inceleyen çalışmaları ile tanındı.
https://www.btchaber.com/

Blokzincirin ve kripto paraların, geleceği nasıl değiştireceğini bugünden öğrenin.
btch x banner
btch youtube banner
Bağlantıyı kopyala