bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 62,477.74 1.41%
ethereum
Ethereum (ETH) $ 3,010.01 1.81%
bnb
BNB (BNB) $ 582.11 1.00%
solana
Solana (SOL) $ 147.10 4.98%
xrp
XRP (XRP) $ 0.522257 3.01%
cardano
Cardano (ADA) $ 0.441046 2.05%
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.149975 3.65%

BIS Anketi: Merkez Bankalarının Üçte İkisi Stablecoin’leri Araştırıyor

bis anketi merkez bankalarinin ucte ikisi stablecoinleri arastiriyor

Uluslararası Ödemeler Bankası (The Bank of International Settlements – BIS) Çarşamba günü bir anket yayımladı. Ankette stablecoin’ler, CBDC’ler ve kripto para birimleri hakkında önemli çıkarımlar yer aldı.

Ankete göre birçok merkez bankası, merkez dijital para birimleri yerine, parasal ve finansal üzerindeki etkileri nedeniyle stablecoin’leri araştırıyor. Çoğu merkez bankası, süregelen dijital para pilot süreçlerine rağmen, CBDC’leri uzak bir gelecekte ele alıyor. Ankette kripto para birimleri ise, bir ödeme aracı olarak yaygın bir şekilde kullanılmayan niş bir ürün olarak değerlendiriliyor.

Anket, merkez bankalarının %60’ının bir CBDC piyasaya sürme konusunda erken aşamalarda yer aldığını gösteriyor:

“Çoğu merkez bankası şu anda CBDC’lerin durumunu bir şekilde araştırıyor ve genel olarak anket, tamamen kavramsal araştırmadan deney ve pilot projelere doğru sürekli bir geçiş olduğunu gösteriyor. Yine de, bu gelişmelere rağmen, CBDC’lerin yaygınlaşması hala biraz uzak görünüyor.”

Ankette ayrıca merkez bankalarının üçte ikisinin stablecoin’lere veya stablecoin benzeri dijital para birimlerine odaklandığını ortaya koyuyor. Kripto para birimleri ise ödemelerde yaygın olarak kullanımı olmayan niş bir varlık olarak ele alınıyor:

“Pek çok kripto para birimi, 2020 yılında değerlerinde spekülatif varlıklar biçimine sadık bir artış yaşadı. Bu artış, ödemelerde algılanan kullanımdaki herhangi bir değişiklikle eşleşmedi. Aslında, çoğu merkez bankası kripto para birimlerini niş ürünler olarak görmeye devam ediyor.”

Yayımlanan belgede, anket raporuna ek olarak, BIS Genel Müdürü Agustín Carstens’ın açıklamalarına da yer verildi. Mertens, dijital para birimlerini piyasaya sürenlerin merkez bankaları olması gerektiğini savundu. Carstens şu ifadeleri kullandı:

“Dijital para birimlerine ihtiyaç duyulursa, bunları ihraç edecek olan merkez bankaları olmalıdır. Eğer yaparlarsa, CBDC’ler yenilikte katalitik bir rol oynayabilir, ödemelerde rekabeti ve verimliliği teşvik edebilir.”

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.

btchaber bh logo

BTCHaber

2016’da kurulan BTCHaber, kendi yazar kadrosu ile özgün yazılar ve içerikler üretmekte, yerli ve yabancı kaynakları takip ederek doğruluğu teyit edilmiş sadece önemli ve öne çıkan haberleri sunmaktadır. BTCHaber, kripto para piyasasının her geçen gün büyüdüğü bu dijital çağda yeni yatırım yollarının keşfetmek, gelişmeleri anbean takip etmek ve kullanıcıları doğru bilgiye ulaştırmak için kurulmuş güncel Bitcoin ve diğer kripto paraların konu alındığı haber platformudur.
https://www.btchaber.com/

Blokzincirin ve kripto paraların, geleceği nasıl değiştireceğini bugünden öğrenin.
btch x banner
btch youtube banner
Bağlantıyı kopyala