bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 60,698.26 3.80%
ethereum
Ethereum (ETH) $ 2,986.02 6.20%
bnb
BNB (BNB) $ 560.20 5.49%
solana
Solana (SOL) $ 126.50 7.24%
xrp
XRP (XRP) $ 0.494825 3.45%
cardano
Cardano (ADA) $ 0.434607 4.89%
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.133612 6.85%

“Bitcoin ve Kripto Paraların Yakın Vade Performansı…”

Bitcoin ve Kripto Paralar

Geçenlerde uzman yatırımcı Dan Levent ile Instagram’da bir canlı yayın gerçekleştirdik. Şu ana kadar on binlerce kişinin seyrettiği bu programda kendisine kripto paralar ile ilgili sorular sordum. Soruları ve yanıtları sizler için paylaşıyorum.

– Bitcoin’de neler oluyor bize anlatır mısınız ? 

Son dönemin en popüler yatırım aracı olan Bitcoin özellikle eylül ayı başından beri güçlü bir yükseliş trendi içerisinde hareket etmeye devam ediyor. Pandemi sürecinin başında gerçekleştirdiğimiz ilk yayında 6700 dolar civarında işlem gören fiyatların 8 ay gibi kısa bir sürede 19.000 seviyelere ulaştığına şahit olduk.

– Peki Bitcoin neden yükseliyor?

Bitcoin’in fiyat artışının birçok nedeni var. Bunlardan en önemlilerinden bir tanesi Paypal yatırımcıların Bitcoin alıp satmasını sağlamaya başladığından beri, Bitcoin satın almak daha kolay bir hale geldi. Bu yılın Ağustos ayından eylül ayına kadar dev şirket Microstrategy Bitcoin’e 425 milyon dolarlık yatırım yaptı. Microstrategy CEO’su Michael Saylor Bitcoin için kendinden önceki tüm paralardan daha sert,daha güçlü ,daha hızlı ve daha akıllı olduğunu söyledi. Halbuki, 2017 yılında JP Morgan CEO su Jamie Dimon Bitcoin’i sahtekarlık olarak nitelendirmişti.

İlginçtir, geçtiğimiz ekim ayında aynı yatırım bankası bitcoinin altın ile sağlam bir şekilde rekabet ettiğini ve bitcoinin potansiyel uzun vadeli avantajının önemli olduğunu söyledi. Hedge fon endüstrisinde bir dev olan Paul Tudor Jones, Bitcoin satın alma işlemini, teknolojiye erken yatırım yapmaya benzetti.

Daha önceleri Bitcoini reddeden milyarder yatırımcı Stanley Druckenmiller, kripto para biriminin altından daha iyi olabileceğini söyledi. Druckenmiller bu ay “Bitcoinden çok daha fazla altın sahibiyim ancak açıkçası altın işe yararsa, Bitcoin de muhtemelen daha iyi çalışacaktır” dedi.

Bu arada, Bitcoin halving’i de muhtemelen fiyatların üzerinde etkili olmaya devam ediyor. Halving dört yılda bir gerçekleşiyor ve madencilerin kazandığı coin sayısını yarıya indiren bir sistem. Mayıs ayında gerçekleşen son halving sonrası madenciler blok başına 6.25 Bitcoin üretmekteler. Bu azalmada fiyatlar üzerinde yukarı yönlü etkili olmaya devam ediyor.

Özetle, PayPal’in ekim ayında platformunda dört kripto para birimi olan Bitcoin, Bitcoin Cash, Etherium ve Litecoin alma ve satma hizmetini başlatacağını açıklaması, Microstrategy, Square ve Grayscale İnvestments gibi finans endüstrisi devlerinin Bitcoine ciddi oranda yatırım yapmaları, dünyada Bitcoin ile ilgili açılan hesap sayısının önemli artışlar göstermesi, fiyatların hızla yukarı kaçmasının en önemli sebepleri arasında gösterilebilir. Bu arada ilginç bir veri Bitcoin Türk te işlem hacmi geçen hafta 500 milyon dolarla rekor kırdı.

– Peki teknik olarak Bitcoin’de grafikler önümüzdeki dönem için hangi seviyeleri hedefliyor?

Bitcoin Aralık 2017’de  20.000 zirvesini gördükten sonra 3000’li seviyelere kadar geri çekilmiş ardından oluşturduğu geniş tabanlı dip formasyonu ile çanağı tamamlayarak geçtiğimiz hafta  tekrar 20.000 seviyelerine yaklaşmıştı.Teknik anlamda bu seviyelerden ilk etapta bu denli sert satışların gelmesini çok normal karşılıyorum. Gerek aşağıdan pozisyon alanlar, gerekse de uzun zamandır yüksek maliyetli BTC taşıyanlar için kısa vadede çok hızlı bir hareket yaşandığı için, kar realizasyonu gayet normal. Bu realizasyon sırasında kısa vadeli oluşan yükseliş kanalını aşağı doğru kırmış bulunduk. Dolayısıyla kısa vadede teknik zayıflamanın işaretini de almış olduk. Çanağın tamamlanması ile bundan sonra fiyat hareketlerini görerek gelecek hakkında neler yaşanabileceğine dair tahminde bulunabileceğiz. Ancak bir süre duvara çarpan fiyatların nasıl hareket edeceğini gözlemlemek istiyorum.Bu harekete göre daha sağlıklı saptamalar yapabiliriz.

– Biraz daha detaylandırabilir misiniz? 

Elbette. Bahsettiğim 17.700 destekli bir kanaldı ve aşağı kırılınca kısa vadeli yükseliş trendi sona erdi. Aşağıda STOP olarak kabul etmemiz gereken çok ama çok önemli bir seviye var ki, burayı test ettik ve destek bulduk. Ancak, 16.500 den geçen bu destek seviyesi aşağı kırılırsa fırtına bitene kadar bir süre Bitcoin’den uzak durulması  gerektiğini düşünüyorum. Geri çekilmelerin alım fırsatı yaratacağını düşündüğüm için 15.800- özellikle 13.500 ve 11.600  desteklerinin  bu aşamada yeni yatırımcılar için fırsatlar yaratacağını söyleyebilirim. Orta ve uzun  vadeli 30-32 bin dolar aralığından geçen dalga hedefimi korumaya devam ediyorum.

– Yani Bitcoin’in geleceği için umutlusunuz 

Amerikan hazinesinin en son isteyeceği şey dünyada rezerv para statüsü konumunu kaybetmek olacak.Bu sebeple en kripto paralar için en büyük korkum önümüzdeki günlerde ciddi oranda vergiler getirilebileceği beklentisi.Bu yüzden yatırımcıların dikkatli olması gerektiğinin altını bir kere daha çiziyorum.

– Teşekkür ederim

Ben teşekkür ederim. Kripto para yatırımcılarına sevgiler.

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.

btchaber bh logo

Emre Alkin

Prof. Dr. Emre Alkin; Saint Michel Fransız Lisesi'ni 1987 ve İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi’ni de 1991'de bitirdikten sonra, 1993 yılında İstanbul Üniversitesi’nde lisansüstü eğitimini tamamladı. 1996 yılında Doktorasını yine aynı Üniversite'de tamamlayarak ve 1997'de “doçent”; 2002 yılında ise “profesör” unvanını aldı.
https://emrealkin.com/tr/

Blokzincirin ve kripto paraların, geleceği nasıl değiştireceğini bugünden öğrenin.
btch x banner
btch youtube banner
Bağlantıyı kopyala