bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 61,315.43 1.51%
ethereum
Ethereum (ETH) $ 2,984.50 0.76%
bnb
BNB (BNB) $ 600.91 3.35%
solana
Solana (SOL) $ 143.58 2.23%
xrp
XRP (XRP) $ 0.517282 1.01%
cardano
Cardano (ADA) $ 0.453466 2.65%
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.1459 1.75%

Mantle Nedir? ByBit’in Katman-2 Projesi Hakkında Bilmeniz Gerekenler

mantle nedir

Bugünkü konumuz bir DAO tarafından geliştirilen ve finanse edilen Ethereum ağındaki ilk katman-2 ölçeklendirme çözümü Mantle.

Mantle kripto para geliştiricilerini desteklemek için merkezi kripto para borsası ByBit tarafından başlatılan merkeziyetsiz otonom organizasyon BitDAO’nun bir ürünüdür. Mantle’ın yatırımcıları arasında Peter Thiel, Founders Fund, Pantera Capital ve Dragonfly Capital gibi büyük yatırımcılar yer alıyor. Katman-2 çözümü, BitDAO’nun token’ı BIT tarafından destekleniyor. Mantle Finance ağdaki gas ücretleri için BIT token’ı kullanıyor.

Ethereum blockchain’i üzerinde geliştirilen katman-2 çözümü Mantle, optimistic rollup teknolojisini kullanıyor. Bu sayede Ethereum’a kıyasla çok daha düşük ücretlerle verimli işlemler gerçekleştirilebiliyor. Mantle, Ethereum Sanal Makinesi (EVM) uyumlu bir ağdır ve bu nedenle de MetaMask cüzdanına eklenebilir. Bu da demek oluyor ki mainnet’e geçmesiyle Ethereum ağındaki merkezsiz uygulamalar kolaylıkla dağıtılabilecek.

Kısa bir süre önce BitDAO’nun yönetişim forumuna sunulan bir teklif nedeniyle tüm gözler Mantle’a çevrildi. Söz konusu teklif, ekosistemdeki geliştiricileri desteklemek için 200 milyon dolarlık bir fon oluşturmayı amaçlıyor. Bu fonun 100 milyon USDC’lik kısmı BitDAO hazinesinden karşılanacak. Mantle’ın testnet’i 2023 yılının başlarında piyasaya sürüldü. Yılın 2. veya 3. çeyreğinde Mantle’ın mainnet’e geçmesi bekleniyor.

Blockchain’ler söz konusu olduğunda geliştiriciler ölçeklenebilirlik, güvenlik ve merkezsizlik kriterleri bir imkansız üçlemeyle karşı karşıya kalıyor. Zira bu üç kriterden ikisini başarılı bir şekilde gerçekleştirmek için bir tanesinden fedakarlık yapılması gerekiyor. Bu durum Vitalik Buterin de dahil olmak üzere sektörü önde gelenleri tarafından “The Blockchain Trilemma” şeklinde adlandırılıyor. Örnek vermek gerekirse Ethereum güvenli ve merkezsiz bir ağ olmasına karşın ölçeklenebilir bir ağ değildir. İşte Mantle bu soruna çözüm getiriyor.

Optimism veya Arbitrum gibi optimistic rollup teknolojisini kullanan diğer geleneksel katman-2 ağları, akıllı sözleşmelerin zincir üzerinde çalışmasına izin verirken, geri kalan işlevler Ethereum ağında tamamlanıyor. Bu nedenle, Ethereum hala uzlaşma, mutabakat ve veri kullanılabilirliğinden sorumluyken, rollup teknolojisi ise işlemlerin ayrı bir katmanda yürütülmesine imkan sağlıyor.

İşte Mantle bu noktada bir adım öne çıkıyor. Tıpkı Arbitrum ve Optimism gibi optimistic rollup teknolojisini kullanan Mantle, modülerlik konusunda akranları arasında bir ilke imza atıyor.

Mantle, benzersiz bir üç katmanlı modüler blockchain oluşturmak için EigenLayer entegrasyonuna sahip. Bu sayede uzlaşma ve mutabakat süreçleri için Ethereum, veri kullanılabilirliği için EigenLayer ve yürütme süreci de Mantle’da gerçekleşiyor.

EigenLayer nedir?

Eigen Layer, Ethereum ağında stake edilen ETH’leri aynı anda başka bir yerde stake edilmesine olanak sağlayan bir protokol. Bu sayede kullanıcılar Ethereum ana ağında stake ettikleri ETH’leri, EigenLayer entegrasyonuna sahip merkezsiz uygulamaları (dApp) güvence altına almak için stake edilebiliyor.

Her ne kadar sadece iki ay önce piyasaya sürülse de Mantle kısa bir süre içerisinde kripto para topluluğunun ilgisini çekmeyi başardı. Mantle, EigenDA’yı entegre eden ilk zincir oldu. Şu anda, Multichain, Synapse, Pyth ve Ankr gibi önde gelen birkaç protokol, Mantle ağı entegrasyonuyla ilgileniyor.

Mantle’ın mainnet lansmanı yaklaştıkça birçok önde gelen projenin Mantle ağına geçiş yaptığını görebiliriz.

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.

btchaber bh logo

Tuncay Aydıner

1997 yılında Rize’de doğan Tuncay İlkokul ve Ortaokul eğitimini 9 Mart İlköğretim Okulu’nda aldı. Lise eğitimini Çayeli Anadolu Öğretmen Lisesi’nde tamamladı. Tuncay, tarihe dış politikaya ve hukuka duyduğu ilgi nedeniyle üniversite eğitimine Erzurum Atatürk Üniversitesi Uluslararası İlişkiler bölümünde devam etti.

Blokzincirin ve kripto paraların, geleceği nasıl değiştireceğini bugünden öğrenin.
btch x banner
btch youtube banner
Bağlantıyı kopyala