bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 66,527.82 2.40%
ethereum
Ethereum (ETH) $ 3,080.31 4.42%
bnb
BNB (BNB) $ 578.27 1.52%
solana
Solana (SOL) $ 167.68 5.47%
xrp
XRP (XRP) $ 0.522847 0.58%
cardano
Cardano (ADA) $ 0.480975 5.32%
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.153336 1.88%

Kripto Para Borsalarında Şeffaflık Daha da Öne Çıkıyor

Borsalar ve Varlik Raporlari

Kripto para borsaları oldukça kritik bir dönemden geçiyor. Bir taraftan artan düzenleyici baskısı, diğer taraftan dalgalı piyasalar derken kendilerini bir bilinmezlik içerisinde bulan borsalar, büyümek için farklı stratejiler izleyebiliyorlar. Bu noktada hem kurumsal yatırımcı hem de genel kullanıcılar için borsaların şeffaflığı daha da büyük önem kazanıyor. Bazı kripto para borsaları varlıkları denetmenler tarafından onaylatırken, bazı borsalar da bunu tercih etmiyor. Son günlerde gündeme oturan FTX‘in yaşadığı krizin bir nedeni de bu şeffaflıktaki eksiklik oldu.

Borsalar ve Varlik Raporlari

FTX’in Aksine Şeffaflık Sağlayan Borsalar da Bulunuyor

Kripto para sektörü 2008 yılında ortaya çıktığından bu yana en büyük vaatlerinden biri de şüphesiz yapılan işlemlerdeki şeffaflık. Bitcoin ağında girdiğinizde yapılan işlemleri teker teker inceleme şansınız bulunuyor. Ancak ne yazık ki bu durum merkezi borsalar için geçerli değil. Yapıları gereği işlemleri kendi sistemleri üzerinden gerçekleştiren borsalar, yaptığınız işlemleri kendi offchain’lerinde gerçekleştiriyorlar. Bu da borsaların varlıklar ile tam olarak ne yaptığı konusunda bir gizem yaratıyor. Diğer taraftan bazı borsalar bu şeffaflığı sağlamak açısından verilerini kullanıcıları ile çeşitli kurumlar aracılığı ile paylaşıyorlar.

Bu noktada bazı Türk kripto para borsaları öne çıkıyor. Örneğin BTCTurk, varlıklarını KPMG tarafından onaylatıyor. Paribu ise kullanıcılara ait bakiyelerin toplamının soğuk cüzdanlarda karşılığının olduğunu Mazars tarafından resmî olarak onaylatmış durumda.

Paribu‘nun 25 Ekim tarihli Mazars raporunda ise BTC, ETH, EOS, XLM, WAVES, XRP, AVAX, ALGO, ONT ve ZIL olmak üzere 10 kripto varlığın soğuk cüzdandaki miktarı, müşteri bakiyeleri ile eşit olduğunun onaylandığını belirtiliyor. Bununla birlikte raporda, üzerinde mutabık kalınan prosedürün, “Finansal Bilgilere İlişkin, Üzerinde Mutabık Kalinan Prosedürlerin Uygulanmasına Yönelik İsler”e uygun olarak yürütüldüğü belirtiliyor. BTCTurk‘ün ise 7 Kasım varlık raporuna baktığımızda, borsanın soğuk cüzdanlarında yer alan BTC, ETH ve XRP varlıklarının kullanıcı bakiyeleri ile aynı miktarda olduğunun doğrulandığını görüyoruz.

Diğer taraftan Paribu’nun bu raporları her ay düzenli olarak yayınladığını düşündüğümüzde bir süreklilik de söz konusu.

Doğal olarak bu tarz verilerdeki şeffaflık, kullanıcıların bir kripto paraya yatırım yaptıklarında, varlıklarının güvenli bir şekilde soğuk cüzdanlarda tutulduğuna emin olmalarını sağlıyor.

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.

btchaber bh logo

Cem Arslan Kurt

Cem Arslan Kurt Eylül 1999 tarihinde İstanbul'da doğdu. İlkokul eğitimini İstanbul ve Mersin'de gördü ve ortaokulu Kuzey Kıbrıs'ta okudu. Kıbrıs'ta merkezden oldukça uzak yaşadığından vaktinin büyük bir çoğunluğunu doğada ve bilgisayar başında geçirdi. Bu süre zarfında teknoloji, bilim ve yazılım dallarına ilgisi arttı.

Blokzincirin ve kripto paraların, geleceği nasıl değiştireceğini bugünden öğrenin.
btch x banner
btch youtube banner
Bağlantıyı kopyala