bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 66,103.71 0.33%
ethereum
Ethereum (ETH) $ 3,027.11 0.54%
bnb
BNB (BNB) $ 575.05 1.39%
solana
Solana (SOL) $ 168.03 3.00%
xrp
XRP (XRP) $ 0.519873 0.42%
cardano
Cardano (ADA) $ 0.480815 5.54%
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.152534 1.81%

İngiliz vekillerden Dijital Pound çekincesi

İngiltere CBDC

Birleşik Krallık Parlamentosu’na bağlı Avam Kamarası, İngiltere Merkez Bankası (BoE) ve Hazine Bakanlığı’nın yürüttüğü merkez bankası dijital parası (CBDC) çalışması için daha fazla istişare ve şeffaflık istiyor.

Avam Kamarası’na bağlı Hazine Komitesi’nin paylaştığı resmi rapora göre CBDC geliştirmeleri Merkez Bankası ve Hazine Bakanlığı için önemli maliyet kalemleri oluşturuyor. Komite, 2024’te yıllık rapor ve hesaplamalarda dijital para çalışmalarının maliyetine dair yetkililerden daha şeffaf veriler talep ediyor:

“Merkez Bankası ve Hazine Bakanlığı’nın sonuca ulaşmama ihtimali bulunan Dijital Pound geliştirmelerine ayırdıkları bütçeyi kontrol etmeleri önem taşıyor.”

Dijital Pound’un piyasaya sürülmesinin ağır maliyetler getirebileceğini düşünen komite üyeleri, finansal risklerin faydalardan daha ağır basabileceği çekincesine sahip. Raporda, İngiliz siyasetçilerin CBDC’lerin büyük finansal sorunlara ilaç olduğu yönündeki yorumları “spekülatif” bulduğuna yer veriliyor.

Yaz aylarında CBDC geliştirmeleri için akademisyenlerin görüşlerine başvuran İngiltere Merkez Bankası bir akademik danışma grubu kurduğunu açıklamıştı. Dijital Pound’u hayata geçirerek kağıt para kullanımını azaltmayı hedefleyen BoE ve Hazine Bakanlığı, İngiliz vatandaşların finansal sisteme katılımını artırmayı amaçlıyor.

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.

btchaber bh logo

Buğra Çimen

Buğra Çimen, 5 Ocak 2000 tarihinde İstanbul’da doğdu. Eğitim hayatını İstanbul’da devam ettiren Buğra, Başakşehir Doğa Anadolu Lisesi’nden mezun olmasının ardından lisans eğitimini Yıldız Teknik Üniversitesi’nin İktisat bölümünde sürdürüyor.

Blokzincirin ve kripto paraların, geleceği nasıl değiştireceğini bugünden öğrenin.
btch x banner
btch youtube banner
Bağlantıyı kopyala