bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 63,231.94 0.01%
ethereum
Ethereum (ETH) $ 3,052.48 0.70%
bnb
BNB (BNB) $ 591.26 0.34%
solana
Solana (SOL) $ 152.71 0.46%
xrp
XRP (XRP) $ 0.541216 1.69%
cardano
Cardano (ADA) $ 0.449996 2.56%
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.153973 0.92%

Fransa Merkez Bankası’ndan CBDC’ler için İnceleme Çağrısı

fransa merkez bankasindan cbdc icin inceleme cagrisi

Fransa Merkez Bankası, ilk deneylerinin ardından toptan merkez bankası dijital para birimlerinin (CBDC‘ler) daha fazla incelenmesi gerektiğine karar verdi.

Fransa Merkez Bankası’nın ilk CBDC deney çalışmaları 2020’nin Mart ayında başladı. Sonuçlar, pazartesi günü itibariyle yayınlandı. Söz konusu olan bu deney ile Fransa Merkez Bankası’nın CBDC’lerin risklerini ve mekanizmalarını anlamasına yardımcı olması ve ayrıca euro bölgesinin dijital nakit görüşmesine de katkıda bulunması bekleniyordu.

fransa merkez bankasindan cbdc icin inceleme cagrisi 1

Fransa Merkez Bankası: Toptan CBDC Daha Fazla İncelenmeli

Fransa Merkez Bankası, toptan bir CBDC’nin sınır ötesi ödemeler için faydalı olacağı sonucuna vardı. Bankanın deney programı başkanı Nathalie Aufauvre konu ile ilgili olarak şunları söyledi:

Toptan bir CBDC’nin, işleme zincirlerinin verimliliğini artıracağı için sınır ötesi ve çapraz para birimi ödemeleri için faydalı olacağını gösterdi.

Bununla birlikte, Fransa Merkez Bankası’na göre, finansal aracıların rolü ve para politikasının aktarımı ile ilgili önemli soruların daha fazla incelenmesi gerekiyor. Bu nedenle, merkez bankalarının dolaşıma girdikten sonra toptan bir CBDC üzerinde tam kontrole sahip olmaları çok önemli.

Toptan CBDC, özellikle finans kurumları tarafından, merkez bankasından verilen parayı değiştirmek için kullanılmak adına çıkarılan dijital bir para birimi. Bu anlamda, halk tarafından bir dijital nakit biçimi olarak kullanılması amaçlanan perakende bir CBDC’den ayırt edilebilir.

Fransa Merkez Bankası bununla beraber, Avrupa Merkez Bankası’nın dijital bir euronun potansiyel gelişimi konusundaki daha kapsamlı çalışmasının bir parçası olarak bir CBDC’yi de araştırıyor.

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.

btchaber bh logo

Sena Karakılıç

Nur Sena Karakılıç 26 Ekim 1998 yılında İstanbul Fatih’te doğdu. 3 kardeşten en küçüğü olan Sena, aslen Edirneli. Şu anda İstanbul’da yaşamına devam ediyor. Eğitim hayatı boyunca birçok farklı şehirde bulundu. İlköğretim ve ortaokulu eğitim sürecini Yalıköy Ortaokulu‘nda tamamladı. Lise eğitimini yatılı olarak okumaya karar veren Sena, eğitimini Kırklareli Atatürk Anadolu Lisesi’nde tamamladı.

Blokzincirin ve kripto paraların, geleceği nasıl değiştireceğini bugünden öğrenin.
btch x banner
btch youtube banner
Bağlantıyı kopyala