bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 66,605.85 0.71%
ethereum
Ethereum (ETH) $ 3,086.44 0.79%
bnb
BNB (BNB) $ 575.07 0.69%
solana
Solana (SOL) $ 176.90 2.02%
xrp
XRP (XRP) $ 0.511283 1.70%
cardano
Cardano (ADA) $ 0.463913 3.09%
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.149873 2.45%

Ethereum’da Geri Sayım Başladı: İşte Konuşulan 3 Senaryo

Ethereumda Geri Sayim Basladi Iste Konusulan 3 Senaryo

Ethereum‘un Shapella güncellemesine sayılı saatler kaldı. Kritik güncelleme ile doğrulayıcılar, stake ettikleri ETH’leri geri alabilecek. Güncellemenin Ethereum (ETH) fiyatlarına etkisine yönelik ise fikir birliği sağlanabilmiş değil. Beacon Chain’deki verilere göre 562 bin 770 doğrulayıcının stake edilmiş 18 milyondan fazla ETH’si bulunuyor. Bu rakam toplam ETH arzının yüzde 15’ine karşılık geliyor. Peki, ETH için hangi senaryolar konuşuluyor?

Ethereumda Gecmis Guncellemeler Fiyata Nasil Yansidi

Fiyatta Sert Düşüş Beklentisi

Ethereum‘da doğrulayıcı olmak için 32 ETH stake etmek gerekiyor. Bu güncelleme ile stake edilen meblağ geri alınarak doğrulama işlemi durdurabilecek. Bazı analistler, yüzde 30’a yakın satış gelebileceğini tahmin ediyor. K33 Research’e göre sınırlandırılmış para çekme işlemlerinde bile yaklaşık 2,4 milyar dolarlık ETH satışı yaşanabilir. Yüzde 30’luk satış bakısı yaklaşık 6 milyon ETH’ye yaklaşık 11.4 milyar dolara karşılık geliyor.

‘Satış Baskısı Olmayacak’ Tahmini

Bazı kurumlar ve analistler, Shapella güncellemesinin ETH fiyatı üzerinde baskı oluşturmayacağını tahmin etti. Bu görüşü savunanlara göre stake işlemlerinin önemli bir kısmı Lido, FXS gibi aracı protokoller üzerinden gerçekleştiriliyor. Bu rakamın yüzde 70’leri bulabileceği ifade ediliyor. ETH’de stake edilen kısım için herhangi bir satış kısıtlaması olmadığı savunuluyor. Kalan yüzde 30’luk dilim için de satış olasılığının düşük olduğunu ifade ediliyor.

Diğer taraftan staking taleplerinin işleme alınmasının haftalar hatta aylar sürebileceği tahmin ediliyor. ETH stake etmede önemli bir oyuncu olan Lido Finance, para çekme işlemlerinin ana ağda mayıs ayı ortasına kadar başlamayacağını tahmin etmişti.

Para çekme işlemlerindeki gecikmelerin teknik kısıtlamalardan kaynaklanacağı aktarılıyor. Staking ödüllerinden oluşan 16 kısmi para çekme talebinin yaklaşık olarak her 12 saniyede bir işlenebiliyor. Bu durum ise sırayı uzatacak. Güncelleme öncei LDO ve FXS’te yüzde 8’e varan düşüşler kaydedilmişti.

Uzun Vadede Yükseliş Yaşanabilir

Shapella güncellemesinin ilk etapta satış baskısına yol açsa dahi uzun vadede yükselişe yol açabileceği de savunuluyor. Stakin para çekme işlemlerinin açılması ile birlikte kritik bir adımın aşılacağı düşünülüyor. Bu görüşün savunucuları, Ethereum’un uzun vadede daha fazla kullanıcıya erişebileceğini ifade ediyor.

Likit staking platformu Lido, son dönemlerde Coinbase, Binance ve Kraken gibi borsalardan daha fazla pazar payı kaptı. Özellike kripto şirketlerine yönelik düzenleme çalışmaları Lido gibi merkeziyetsiz platformlara talebi artırıyor.

Ethereum (ETH) fiyatı mart ayında Silicon Valley Bank krizinin etkisiyle 1.370 dolara kadar gerilemişti. Bu seviyeden gelen alımlarla yönünü yukarı çeviren ETH, güncellemeye bir gün kala 1.910 dolardan alıcı buluyor. ETH, birkaç gün önce 1.942 dolara kadar yükselmişti.

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.

btchaber bh logo

Göker Bilgiç

Göker Bilgiç, Kasım 1992'de İstanbul'da doğdu. İlkokul ve lise öğrenimini İstanbul'da gördü. İstanbul Üniversitesi Radyo, TV ve Sinema bölümünden mezun oldu. Üniversite yıllarında bilimsel araştırmalarda görev aldı. 2015 yılında Dünya gazetesinde haber editörü olarak mesleğe ilk adımını attı. Dünya'da farklı dönemlerde 5 yıla yakın çalıştı.

Blokzincirin ve kripto paraların, geleceği nasıl değiştireceğini bugünden öğrenin.
btch x banner
btch youtube banner
Bağlantıyı kopyala