bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 67,837.18 2.30%
ethereum
Ethereum (ETH) $ 3,257.02 2.32%
bnb
BNB (BNB) $ 578.94 0.84%
solana
Solana (SOL) $ 181.97 5.16%
xrp
XRP (XRP) $ 0.597281 1.02%
cardano
Cardano (ADA) $ 0.415602 4.24%
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.133456 4.91%

Vitalik Buterin’in yeni yazısındaki çarpıcı detaylar!

vitalik buterin

Ethereum‘un kurucu ortağı Vitalik Buterin, blockchain’e yönelik eleştirilere ayrıntılı bir blog yazısında Ethereum’un merkezileştirilmesinin temelini oluşturan üç konuyu ele alarak yanıt verdi: MEV (madenci veya maksimum çıkarılabilir değer), likit staking ve bir işletim sisteminin donanım maliyetleri.

Buterin, Ethereum’un bu üç temel alandaki tasarımına ilişkin endişelerin “yaygın olarak paylaşıldığını” belirterek, “Bunlar kişisel olarak birçok kez sahip olduğum endişelerdir.” Ancak Buterin, sorunların üstesinden gelmenin bazılarının iddia ettiği kadar zor olmayabileceğini söyledi. 

Vitalik Buterin, kritik gördüğü konu başlıklarını ele aldı!

Buterin , 17 Mayıs’ta yayınlanan gönderisinde ilk olarak MEV konusuna, yani gelişmiş node operatörlerinin bir blok içindeki işlemleri yeniden sıralayarak elde edebilecekleri mali kazanç konusuna değiniyor. Buterin, MEV’ye yönelik iki yaklaşımı “minimizasyon” (CowSwap gibi akıllı protokol tasarımı yoluyla MEV’yi azaltmak) ve “karantinaya alma” (protokol içi teknikler yoluyla MEV’yi tamamen azaltmaya veya ortadan kaldırmaya çalışmak) olarak nitelendiriyor. 

MEV’nin karantinaya alınması cazip bir seçenek gibi görünse de Buterin, bu ihtimalin bazı merkezileşme risklerini de beraberinde getirdiğini belirtiyor. Buterin, “İnşaatçılar işlemleri bir bloktan tamamen hariç tutma gücüne sahipse, kolaylıkla ortaya çıkabilecek saldırılar olabilir” dedi. Ancak Buterin, MEV karantinası üzerinde çalışan inşaatçıları işlem ekleme listeleri gibi kavramlar aracılığıyla savundu; bu da “yapıcının işlemleri bloğun dışına tamamen itme yeteneğini ortadan kaldırıyor.” 

Buterin sözlerini şöyle tamamladı: “Bu yöndeki fikirlerin (karantina kutusunu gerçekten mümkün olduğu kadar küçük tutmaya zorlamak) gerçekten ilginç olduğunu düşünüyorum ve ben bu yönde ilerlemekten yanayım.” 

Liquid staking ve node denklemi öne çıkıyor

Buterin, karmaşıklık, donanım gereksinimi ve gereken minimum 32 ETH göz önüne alındığında, çoğu staker’ın ya Coinbase gibi merkezi bir teklif ya da Lido ya da RocketPool gibi merkeziyetsiz bir teklif olan bir staking sağlayıcısıyla stake yapmayı tercih etmesi nedeniyle nispeten az sayıda Ethereum staker’ına değindi. bir Ethereum node’unu tek başına çalıştırmak için. 

Buterin, solo node çalıştırmanın maliyetini ve karmaşıklığını azaltmak için kaydedilen ilerlemeyi kabul ederken, aynı zamanda “bir kez daha yapabileceğimiz daha çok şey olduğunu”, bunun da belki stake edilmiş eterin geri çekilme süresini kısaltarak veya 32 eth minimum gereksinimini azaltarak olduğunu belirtti. solo staker olmak. 

“Yanlış cevaplar, Ethereum’u merkezileşme ve ‘geleneksel finansal sistemi ekstra adımlarla yeniden yaratma’ yoluna sürükleyebilir; doğru cevaplar, geniş ve çeşitli solo stakerlar ve son derece merkezi olmayan stake havuzları ile başarılı bir ekosistemin parlak bir örneğini yaratabilir ” diye yazdı Buterin. 

Node’lar için yüksek donanım gereksinimi sorunu Buterin için daha yanıltıcı görünüyor, ancak Verkle Trees ve yaklaşan EIP-4444 ile “bir node’un donanım gereksinimlerinin sonunda makul bir şekilde yüz gigabaytın altına ve belki de neredeyse 100 gigabaytın altına düşebileceğini” kabul etti. geçmiş depolama sorumluluğunu tamamen ortadan kaldırırsak (belki de sadece stake etmeyen node’lar için) sıfır.” 

Buterin, Ethereum ekosistemine zor sorulardan kaçınmak yerine bu soruların üstesinden gelmesi için yalvararak görevini tamamladı. Buterin, “…Ethereum’u benzersiz kılan özelliklere derin saygı duymalı ve Ethereum ölçekleri olarak bu özellikleri korumak ve geliştirmek için çalışmaya devam etmeliyiz” diye yazdı. 

Buterin bugün X’teki bir gönderisinde topluluk üyeleri arasında sivil tartışma görmekten memnun olduğunu ekledi. “Ethereum’un, protokol veya ekosistemdeki önemli şeylere karşı çok olumsuz hisleri olsa bile, insanların düşüncelerini söylemesini engellemeye çalışan bir kültürü olmamasından gerçekten gurur duyuyorum. Bazıları ‘açık söylem’ idealini bir fikir olarak dalgalandırıyor. Buterin, “Bazıları bunu ciddiye alıyor” diye yazdı. 

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.

Etiketler:

Blokzincirin ve kripto paraların, geleceği nasıl değiştireceğini bugünden öğrenin.
Bağlantıyı kopyala