bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 70,785.97 2.87%
ethereum
Ethereum (ETH) $ 3,572.19 2.46%
bnb
BNB (BNB) $ 583.66 2.68%
solana
Solana (SOL) $ 186.77 2.41%
xrp
XRP (XRP) $ 0.629922 2.60%
cardano
Cardano (ADA) $ 0.653483 1.94%
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.221442 20.71%

Erkan Öz: “The Economist’in 1988 Kapağındaki Para Bitcoin (BTC) Değil”

erkan oz the economist in 1988 kapagindaki para bitcoin btc degil

14 Temmuz Salı günü saatler 21:30’u gösterirken, blockchain ve kripto para dünyasının tanınmış üç ismi; İsmail Hakkı Polat, Cemil Şinasi Türün ve Erkan Öz, Paribu sponsorluğunda BTCHaber’in online canlı yayını KriptoVeteran’da buluştu. Merkezsiz Finans, finansın ve teknolojinin geleceği gibi konuların konuşulduğu, uzman görüşlerinin alındığı bu yayında; yorumcularımızdan ünlü ekonomist ve TV programcısı Erkan Öz de ses getirecek açıklamalarda bulundu.

“Covid-19 Bir Fırsattır, Dünyayı Resetlememiz Lazım”

İlk olarak Great Reset’in (Big Reset olarak da geçmektedir) konuşulduğu yayında, ünlü ekonomist Erkan Öz şunları söyledi:

“Big Reset aslında yeni bir kavram değil. 2008 krizinden sonra işlenen bir konu ve ‘parasal reset’ anlamına gelir. Bu nedenle geride kaldığı açıkça belli olan Dünya Ekonomik Forumu tarafından ‘Covid-19 bir fırsattır, dünyayı resetlememiz lazım. Doğayı kirleten yönetim tarzından, daha yeşil bir yönetim tarzına geçmemiz lazım. Bunlar yapılırken de para basmaya devam edilmesi ve büyük kamu yatırımları yapılması lazım. Ayrıca özellikle fikri mülkiyet hakları ve sermayenin mülkiyet haklarının çok daha fazla güvence altına alınması lazım.’ tarzı görüşler geldi.

Bunlara zaten kimsenin itirazı yok. Ancak bunun aslında ‘parasal reset’ olduğunu bizler görebiliyoruz. Yani sınırsız para arzına, dolayısıyla  para basılmasına devam edilmesi isteniyor.

IMF’in yeni başkanı da bu fikri destekliyor. IMF de bu fikrin projesini geliştiriyor ki bu da altında ‘parasal reset’ fikri olduğunu güçlendiriyor.”

ABD Bütçesi Şu Anda II. Dünya Savaşını Yaşıyor

Başarılı ekonomist ABD’nin içinde bulunduğu çıkmazı ise şöyle aktardı:

“ABD bütçesi şu an patlamış durumda. Devlet borcunun 1 yıllık ülke geneline oranı %100’ü aşmış durumda bulunmaktadır. Bu tüm dünya için böyle, keza Avrupa ve Japonya’da da durum kötüdür.

Eski Kolombiya Ekonomi Bakanı olan ve şimdilerde Columbia Üniversitesi’nde profesör olarak görev yapan Jose Antonio Ocampo’nun, Aralık 2019’da IMF’de yayınlanan yazısı da IMF’in planlarını destekler nitelikteydi: ‘SDR’nin zamanı geldi. Bu yeni SDR bir kripto para olmalı.’

The Economist’in 1988 Kapağındaki Para Bitcoin Değil

Bitcoin ile ilgili tartışmalarda sıkça referans verilen The Economist’in 1988 kapağı hakkında da yorum yapan Erkan Öz, şöyle söyledi:

“Christine Lagarde’ın (Eski IMF Başkanı) 2017’deki SDR beyanları ile birleştirildiğinde, projenin 2018’de yürürlüğe girdiği görülüyor; ki bu da bizi The Economist’in meşhur 1988 kapağına götürüyor. Malumunuz ordaki tarih de 2018’di. Buna ekonomiden anlamayanlar Bitcoin tarihi dedi ancak arzı sınırlı bir parayı patronlar vermek istemezler. Bu paranın Bitcoin olmasının mümkün olmadığını her seferinde belirtiyorum.

Belirtilen ‘big reset’in gerçekleşmesi için gerekli para SDR ile karşılanacak. Sınırsız bir şekilde basılıp, dünya ülkelerine de faizle verilecek.”

Ünlü ekonomist SDR’nin faaliyete geçmesi durumunda, olabilecekleri ise şöyle belirtti:

“IMF’i dünyanın merkez bankası haline getirmek, SDR’yi de bir IMF Coin haline getirerek dünyaya dayatmak istiyorlar. Bu projenin Donald Trump ve ekibi varken başarıya ulaşabileceğini düşünmüyorum.”

Merkezsiz Finans Konusu ve Üç Boyutlu Yazıcı Teknolojisi

Erkan Öz ayrıca son günlerin popüler tartışma konusu merkezsiz finans (DeFi) hakkında da görüşlerini paylaştı:

“DeFi çok büyük bir olay aslında, belki de akıllı sözleşmelerden daha büyük bir olay. Fikir çok güzel ama şu an uygulanabilmesi için hem mevcut teknoloji yok hem de mevcut sosyal yapıya uyum sağlaması lazım. DeFi’ın uygulanabilmesi için, blok zincirinin ötesinde başka alternatiflere ihtiyaç var.

Yönetişim sadece blok zinciri teknolojisine bağlı değil. Bugünkü müesses nizamı temelinden sarsacak teknoloji; üç boyutlu yazıcı teknolojisidir. Blok zinciri ile aynı zamanlarda üretilmesine rağmen, ismi bilinmese de dünyayı blok zincirinden bile daha fazla sarsacak bir oluşum.

Üretim yapısı merkezi olduğundan, üç boyutlu yazılım teknolojisi bizi merkezilikten merkezsizliğe götürecek. Eski sistem yıkılırken, merkeziyetçiliğin ve otoriterliğin arttığını göreceğiz. Ancak bu üç boyutlu yazıcı ve blok zinciri devrimiyle, kaçınılmaz bir dönüşüm göreceğiz.”

Dogecoin Konusu

Son olarak ise sosyal medya uygulaması TikTok’ta başlatılan Dogecoin kampanyası hakkında Öz, şu yorumlarda bulundu:

“Bu olay bana başarısız bir kampanyayı hatırlattı. Ünlü TV programcısı Max Keiser zamanında, ‘Gümüş fiyatını yükseltelim’ diye bir kampanya başlattı ancak pek etkisi olmadı. Sanıyorum ki klasik medyada kampanya yaptığından ve çok daha büyük bir piyasayı oynatmaya çalıştığından bunda başarılı olamadı. Demek ki sosyal medya çok daha kuvvetli, ancak bu kuvvet kötü bir neticeyi de beraberinde getirebilir.”

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.

btchaber bh logo

BTCHaber

2016’da kurulan BTCHaber, kendi yazar kadrosu ile özgün yazılar ve içerikler üretmekte, yerli ve yabancı kaynakları takip ederek doğruluğu teyit edilmiş sadece önemli ve öne çıkan haberleri sunmaktadır. BTCHaber, kripto para piyasasının her geçen gün büyüdüğü bu dijital çağda yeni yatırım yollarının keşfetmek, gelişmeleri anbean takip etmek ve kullanıcıları doğru bilgiye ulaştırmak için kurulmuş güncel Bitcoin ve diğer kripto paraların konu alındığı haber platformudur.
https://www.btchaber.com/





Blokzincirin ve kripto paraların, geleceği nasıl değiştireceğini bugünden öğrenin.
btch x banner
btch youtube banner
Bağlantıyı kopyala