bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 58,904.78 2.49%
ethereum
Ethereum (ETH) $ 2,987.51 1.38%
bnb
BNB (BNB) $ 560.21 0.76%
solana
Solana (SOL) $ 136.84 3.32%
xrp
XRP (XRP) $ 0.522028 1.11%
cardano
Cardano (ADA) $ 0.454902 1.86%
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.131626 2.64%

BlackRock, Kriptoya ‘Can Suyu’ Oldu: Gözler SEC’in Tepkisinde!

BlackRock Kriptoya Can Suyu Oldu Gozler SECin Tepkisinde33

Kripto para piyasaları BlackRock‘un ETF başvurusuyla ölü toprağını üzerinden attı. SEC davaları ve makroekonomik endişelerin risk iştahını baskıladığı bir dönemde BlackRock’tan gelen hamle can suyu oldu. Bitcoin liderliğinde kripto varlıklar yönünü yukarı çevirdi. BTC, dün akşam saatlerinde 25 bin 700 dolara kadar yükseldi. BTC, bugün 25 bin 600 dolar civarında işlem gördü.

10 milyar dolar varlık yöneten ve bu alanda dünyanın en büyüğü olan BlackRock, spot Bitcoin ETF için resmen harekete geçti. Şirketin ETF başvurusunda, Coinbase Custody Trust Company’nin Bitcoin varlıklarının emanetçisi olacağı kaydedildi.

ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC), şu ana kadar Bitcoin ETF başvurularını geri çevirdi. Son dönemlerde SEC’in kripto sektörüne yönelik baskıları göz önüne alındığında BlackRock’a vereceği yanıt merakla bekleniyor.

BlackRock Kriptoya Can Suyu Oldu Gozler SECin Tepkisinde33222 1

Gözler SEC’e Çevrildi: Fink ile Gensler Karşı Karşıya Gelir Mi?

Vadeli Bitcoin ETF’lerine onay veren SEC, spot ETF başvurularına mesafeli yaklaşıyor. Kurum, Grayscale, VanEck ve WisdomTree’nin spot ETF başvurularını geri çevirmişti. BlackRock’un Bitcoin hamlesinin kurumsal şirketler arasında ilginin arttığına işaret etti.

Bazı uzmanlar, SEC’in BlackRock‘un başvurusunu da reddedeceğini söylüyor. Uzmanların bir kısmı ise SEC’in BlackRock‘u çevirmesinin kolay olmayacağı görüşünü paylaşıyor. 10 trilyon dolar yöneten şirketin CEO’su Larry Fink’in siyasi bağlantılarının SEC Başkanı Gary Gensler ile baş edebilecek düzeyde olduğu ifade ediliyor. Nitekim şirketin başvurusuna ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Patrick McHenry destek verdi. McHenry, SEC’in vereceği yanıtı yakından izleyeceğini ifade etti.

Kripto endüstrisinin önde gelen isimleri de BlackRock gelişmesiyle heyecanlandı. Galaxy Digital CEO’su Mike Novogratz, BlackRock’un ETF başvurusunun onaylanmasının Bitcoin’in başına gelebilecek en iyi şey olduğunu söyledi.

BlackRock CEO’su Larry Fink, 2021 yılında yaptığı bir açıklama Bitcoin ve kripto paraların değersiz olabileceğini söylemişti. Bu açıklamanın üzerinden 2 yıl geçmesine rağmen Fink’in yönetimindeki şirketin tavır değişikliği dikkat çekti. BlackRock, bu yılın şubat ayında metaverse fonu başlatmıştı. Şirketin tokenize edilmiş hisse senetleri ve blockchain teknolojisine olumlu yaklaştığı da biliniyordu.

SEC, ETF Başvurularını Neden Reddetti?

SEC’in spot Bitcoin ETF‘lerini reddetme nedenleri arasında piyasa manipülasyonları yer alıyor. Kurum, kripto piyasasındaki manipülasyon endişeleri nedeniyle spot ETF’lere mesafeli yaklaşıyor. Bu nedenle VanEck’in başvurusu, mart ayında üçüncü kez reddedildi. SEC’in VanEck’i reddettiği toplantıda bazı komisyon üyeleri ise karardan memnun olmamıştı.

Kurum, ocak ayında Ark 21 Shares’in spot Bitcoin ETF başvurusu için de aynı kararı verdi. Dolandırıcılık ve manipülasyonları ile ilgili endişeler reddedilme gerekçesi olarak gösterildi. ETF, Cathie Wood’un Ark Invest’i ile 21Shares tarafından ortak yönetilecekti.

2019 yılında Bitwise‘ın Bitcoin ETF hamlesi geri çevrilmişti. Başvuru, şirketin piyasadaki hileli ve manipülatif hareketleri önleyebileceğini kanıtlamadığı gerekçesiyle reddedildi. Bitcoin vadeli ETF’i 2021 yılın son çeyreğinde piyasa sürülmüştü.

SEC, geçen ay Ethereum vadeli ETF’leri için de harekete geçti. SEC, Grayscale’i Ethereum ETF planı nedeniyle uyardı. Kurum, Grayscale’den SEC’e yaptığı başvuruyu geri çekmesini istemişti. Bitwise da ETH tabanl-ı vadeli işlem ETF‘i başlatmak için yaptığı başvuruyu tamamen geri çekti. Direxion, Roundhill Investments ve Valkyrie dahil olmak üzere diğer ETF ihraççıları da benzer adımları hayata geçirdi.

Menkul kıymet düzenleyicisinin ETF başvurularını piyasa kontrolü olmadığı için reddediyor. Neredeyse bütün başvurular, piyasa manipülasyonuna karşı yatırımcıların korunmasız olduğu gerekçesiyle reddediliyor. Bitcoin spot ETF’lerine ilişkin kararın kripto varlıkların sınıflandırılması açısından da kritik olabileceği ifade ediliyor.

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.

btchaber bh logo

Göker Bilgiç

Göker Bilgiç, Kasım 1992'de İstanbul'da doğdu. İlkokul ve lise öğrenimini İstanbul'da gördü. İstanbul Üniversitesi Radyo, TV ve Sinema bölümünden mezun oldu. Üniversite yıllarında bilimsel araştırmalarda görev aldı. 2015 yılında Dünya gazetesinde haber editörü olarak mesleğe ilk adımını attı. Dünya'da farklı dönemlerde 5 yıla yakın çalıştı.

Blokzincirin ve kripto paraların, geleceği nasıl değiştireceğini bugünden öğrenin.
btch x banner
btch youtube banner
Bağlantıyı kopyala