bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 58,904.78 2.49%
ethereum
Ethereum (ETH) $ 2,987.51 1.38%
bnb
BNB (BNB) $ 560.21 0.76%
solana
Solana (SOL) $ 136.84 3.32%
xrp
XRP (XRP) $ 0.522028 1.11%
cardano
Cardano (ADA) $ 0.454902 1.86%
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.131626 2.64%

‘Bitcoin ETF başvuruları onaylanırsa en az 3 milyar dolar akacak’ iddiası

Sec bitcoin spot etf

ABD Menkul Kıymet ve Borsa Komisyonu’nun (SEC) spot Bitcoin borsa yatırım fonlarına (ETF) onay vereceğine dair spekülasyonlar devam ediyor. Reuters’ın haberine göre kripto endüstrisi, SEC’in teknik ayrıntılarla ilgilendiğinden ötürü başvurulara yeşil ışık yakmasını bekliyor. 

Grayscale, BlackRock, ARK Invest’in de dahil olduğu 13 farklı şirketin SEC arşivlerinde başvurusu yer aldı. Bitcoin fonu için kapıları zorlayan varlık yöneticileri, kripto yatırımı için ETF’leri en iyi araç olarak işaret ederken SEC ise yatırımcı güvenliğini bahane ederek uzun süredir başvuruları reddetmeyi tercih etti. Ancak uzmanlara göre Ağustos ayında Grayscale’ın Komisyon karşısında elde ettiği zafer, sürecin seyrini baştan aşağı değiştirdi. Kaynağa göre SEC, bu gelişmenin ardından koşulsuz ret kararları almak yerine başvuran şirketlere BTC fonlarının nasıl çalışacağına dair sorular sormaya başladı. 

SEC’in başvuru takviminde ilk sırada yer alan ARK Invest’e net cevap vermesi için 10 Ocak 2024 tarihine kadar vakti bulunuyor. Uzmanlar bu nedenden ötürü çoğu spot ETF başvurusunun söz konusu tarih gelmeden onay almasını bekliyor. ARK Invest CEO’su Cathie Wood geçtiğimiz ay bir televizyon programında Komisyon’un konuya daha ılımlı yaklaştığının altını çizmişti. Morningstar ETF analisti Bryan Armour ise Reuters’a verdiği röportajda aynı anda birden fazla Bitcoin ETF’inin yeni yılın ilk günlerinde onay alacağını iddia etti:

“Benim tahminimce aynı anda birkaç ETF onaylanacak ve bu da yatırımcılara rakip fonları karşılaştırmak için en iyi fırsatı verecek.”

Kaynaklar, SEC onay verdiği takdirde ilk günlerde en az 3 milyar dolarlık yatırımın spot BTC fonlarına akın edeceğini iddia etti.

Görüşme sıklığı git gide azalıyor

ABD Menkul Kıymet ve Borsa Komisyonu’nun paylaştığı resmi belgelere göre yetkililer Eylül ayından bu yana BlackRock, Grayscale, ARK Invest ve 21Shares gibi şirketlerin yöneticileriyle bir araya geliyor. Kaynaklar, geçmişte bir kaç ayda bir gerçekleşen toplantıların sıklığının günümüzde oldukça kısaldığına değindi.

SEC yetkilileri her yeni görüşmede varlık yöneticilerinden daha fazla bilgi talep etti. Reuters’ın iddiasına göre son zamanlarda gerçekleşen toplantılar Komisyon başkanı Gary Gensler’ın ofisinde gerçekleşti.

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.

btchaber bh logo

Buğra Çimen

Buğra Çimen, 5 Ocak 2000 tarihinde İstanbul’da doğdu. Eğitim hayatını İstanbul’da devam ettiren Buğra, Başakşehir Doğa Anadolu Lisesi’nden mezun olmasının ardından lisans eğitimini Yıldız Teknik Üniversitesi’nin İktisat bölümünde sürdürüyor.

Blokzincirin ve kripto paraların, geleceği nasıl değiştireceğini bugünden öğrenin.
btch x banner
btch youtube banner
Bağlantıyı kopyala