ABD, en büyük hacimli kripto para borsası Binance‘e karşı harekete geçti. ABD’de Emtia Vadeli İşlem Komisyonu (CFTC), dünyanın en büyük kripto varlık platformu Binance‘e düzenlemeleri ihlal ettiği gerekçesiyle dava açtı. CFTC’nin Binance için hazırladığı dosyada ciddi suçlamalar bulunuyor. Suçlamalar arasında vergi kaçaklığı, terör finansmanı, kara para aklama gibi ABD’nin hassas olduğu konular yer alıyor.
Binance tarafının ise davaya karşı hazırlıksız yakalandığı belirtildi. Dava, borsa yetkililerinin ABD ve diğer düzenleyici kurumlarla diyalog halinde olduğu bir dönemde geldi. Binance CEO’su Changpeng Zhao’nun ilk tepkisi ise hayal kırıklığına uğradığı oldu.
Diğer taraftan CFTC’nin davasının Binance‘i zorlayacağı ifade ediliyor. Emtia düzenleyicisi, Binance’in büyüme uğruna yasal düzenlemeleri feda ettiğini savunuyor. Uzmanlar, dava nedeniyle Binance’in küçülmeye zorlanabileceğini belirtiyor. Binance’in günlük işlem hacmi 13 milyar doların üzerinde. Toplam varlıkları ise 60 milyar doları aşıyor. Bu rakamlar dikkate alındığında borsaya yönelik olası cezayı rakip borsaların avantaja çevirebileceği belirtiliyor.
Binance davası ile birlikte Binance US’in başının ağrıyabileceği belirtiliyor. Böylece ABD’deki kripto yatırımcılarının yeni arayışlar içine girebileceği ve Coinbase ile Kraken gibi borsalara ilgi gösterebileceği kaydediliyor. Tokenwise kurucusu Jeannette Spaulding, “Tetikte bekleyen ve talebi karşılayabilecek pek çok platform var” değerlendirmesinde bulundu. Robinhood ile CryptoCom’un da Binance’ten kaçan varlıkların adresi olabileceği ifade ediliyor.
Geleneksel Finans Boşluğu Doldurabilir
Kripto ekosisteminde yaşanan iflasların ardından boşalan alanları doldurmak için geleneksel finans şirketlerinin harekete geçtiğini belirtmek gerekiyor. Fireblocks yöneticisi Jason Allegrante, uzun vadede Nasdaq gibi geleneksel finans oyuncularının piyasadaki boşluğu doldurmak için devreye girebileceğini ifade etti. Nasdaq, ikinci çeyreğin sonunda kripto saklama hizmetini başlatmayı planladığını açıklamıştı. BNY Mellon, Fidelity gibi finans şirketleri kripto hizmetleri veriyor. BlackRock da tokenize edilmiş hisse senetleri başta olmak üzere dijital varlıklar ile ilgilendiğini açıklamıştı.
Kripto Şirketleri Rotayı Doğu’ya Çevirebilir
ABD’nin kripto şirketlerine yönelik baskıcı tavrı son dönemlerde sert eleştirilere maruz kalıyor. Binance davası ile ABD’li kurumların baskısı had safhaya çıkmış durumda. Bu durumun şirketleri alternatif bölgelere kaçırabileceği belirtiliyor. Geçen hafta Coinbase, ABD’nin diğer ülkelerin doldurmaya can atacağı bir boşluk bıraktığını savunmuştu. Avrupa’da kripto düzenlemesi MiCA’nın 19 Nisan’da oylanması bekleniyor. AB, uzun süredir üzerinde çalıştığı MiCA düzenlemesi ile kripto endüstrisinin sınırlarını çizmeyi planlıyor. Avrupa’nın kripto şirketlerine karşı dostane tavrına son dönemlerde Singapur, Hong Kong, Güney Kore, El Salvador, Endonezya, BAE gibi ülkeler de eklendi. ABD’nin Binance davasının şirketleri ülkeden kaçırabileceği de konuşuluyor.
Merkezden Kaçış Hızlanabilir
CTFC’nin Binance davası, merkezi borsalardan kaçışları hızlandırdı. Thanefield Capital verilerine göre 27 Mart’ta Binance, Kraken, Coinbase ve Bitfinex gibi kripto borsalarından yaklaşık olarak 1,5 milyar dolarlık çıkış yaşandı. Sadece Binance borsasından 850 milyon dolar çıkış gerçekleşti. Dava ve soruşturmalar nedeniyle endişeleri artan yatırımcılar, varlıklarını merkeziyetsiz borsalara taşıdı. Uniswap, Pancakeswap, Curve gibi merkeziyetsiz borsaların ilgi çekici hale geleceği ifade ediliyor.