bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 64,968.41 3.30%
ethereum
Ethereum (ETH) $ 3,103.54 1.53%
bnb
BNB (BNB) $ 561.11 2.37%
solana
Solana (SOL) $ 145.12 6.55%
xrp
XRP (XRP) $ 0.500915 0.76%
cardano
Cardano (ADA) $ 0.467052 3.10%
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.153086 2.37%

CFTC Davası: Binance’in Şirketlerle Çarpık İlişkisi

CFTC Davasi Binancein Sirketlerle Carpik Iliskisi

ABD Emtia Vadeli İşlemler Komisyonu’nun (CFTC) Binance dosyasında 3 şirket ile ilişkisine yer verildi. Emtia düzenleyicisinin iddiasına göre borsa, şirketlerin düzenleyici kontrollerden kurtulabilmesine yardımcı oldu. A, B ve C olarak nitelenen şirketlerinin isimleri açıklanmadı.

ABD, Binance’in Ensesinde: Kaçakçılık, Paravan Şirket, Hamas, VPN…

CFTC Davasi Binancein Sirketlerle Carpik Iliskisi2

Binance’in Şirketlere İlişkisi

CFTC‘den elde edilen bilgilere göre A trade şirketi, Binance‘te sürekli Bitcoin alım-satımı yapan kantatif bir şirkettir. Merkezi Chicago’da bulunan şirketin New York ve Amsterdam’da ofisleri bulunuyor. Şirketin personeli Binance.com’a VPN’ler aracılığıyla erişiyor. Ayrıca şirket, VIP statüsünden faydalanıyor. İddialara göre Binance, A trade şirketine 2 IP adresine kadar düşük gecikmeli erişim teşviki sağlıyor. Şirket, işlemlerinde daha düşük komisyon ödüyor.

Haziran 2019’da bir Binance yetkilisi, A trade şirketine ‘hesap KYC’sini değiştirmesi’ gerektiğini bildirdi. Binance’in talimatlarına uyan şirket, Ağustos 2019’da Cayman Adaları’na kayıtlı yeni bir hesap açılışı gerçekleştirdi. Borsa, uyumluluk kontrollerinden kaçmak için şirkete VPN kullanma tavsiyesi verdi. A trade şirketi, Nisan 2021’de Binance çalışanlarının yardımıyla farklı bir paravan şirket kurulumu daha gerçekleştirdi. Kasım 2021’de şirketin alım-satım faaliyetleri durduruldu. Şirket, Ocak 2022’de bir aracı kurum üzerinden doğrudan erişim ile yeniden işlemlere başladı.

Chicago Radix, ‘A Trade Şirketi’ Olduğunu Açıkladı

Chicago Radix, Binance davasındaki A trade şirketi olduğunu açıkladı. Wall Street Journal’in haberine göre Chicago Radix, Binance Holdings’e karşı açılan davada açıklanan isimsiz ABD şirketlerinden biri olarak tanımladı. Şirketin kurucu ortağı Benjamin Blander, Radix’in son birkaç yıl içinde offshore iştirakleri ve aracı kurum üzerinden Binance’te işlem yaptığını doğruladı. Radix’in yasa dışı hiçbir şey yapmadığını söyleyen Blander, “Kripto bağlantısı açısından yaptığımız her şey hakkında yasal incelememiz var” dedi. Şirketin CFTC ile iş birliği yaptığını da sözlerine ekledi.

Komisyon İndirimi, İşlem Hızlandırma, Paravan Şirket Kurulumu

Dosyada yer alan B trade şirketi de New York Merkezli bir kuruluştur. Şirketin Londra, Amsterdam, Hong Kong ve Singapur’da ofisleri bulunurken, internet erişiminde ‘proxy sunucuları’ kullanılıyordu. Şirketin dijital varlık alım-satım lideri New York’taki merkezde çalışıyordu. CFTC’nin iddiasına göre şirket, VIP statüsü nedeniyle sürekli komisyon indirimleri aldı. Emir limitlerinin aşılmaması için platformun eşleştirme motorlarında olan API bağlantıları ‘beyaz listeye’ alındı. Böylece işlemlerde daha düşük gecikme ve stabilite yaratıldı.

Şirket, Temmuz 2018’den itibaren Hong Kong’da buluna iştiraki üzerinden alım-satım gerçekleştirdi. B trade şirketi, Ekim 2022’ye kadar kişisel hesabı üzerinden türev işlemleri yaptı. Şirket yetkilileri ile Binance çalışanları mail ve Telegram üzerinden iletişim kurdu. Mart 2022’de şirket, Jersey yasalarına göre kurulmuş bir paravan şirket üzerinden yeni KYC belgelerini Binance’e gönderdi. Bu şirketin herhangi bir sermayesi ve varlığı bulunmadığı tespit edildi. Trade şirketi, borsaya yeni bir hesap için kurumsal başvuru yaparken, işlemlerin taşınmasını talep etti. Binance ise kişisel hesabın ismini Jersey’deki şirketin ismiyle değiştirdi. Şirketin Binance’teki alım-satım işlemlerinin her zaman aktif olduğu ifade edildi.

CZ ile Şirket CEO’su Arasında ‘Limit’ Görüşmesi

Merkezi New York’ta bulunan C trade şirketinin Londra, Singapur ve Hong Kong’da şubeleri bulunuyor. Şirket, ortak kontrol edilen bağlı kuruluşlar ve iştiraklerden oluşan kurumsal bir ‘şemsiyenin’ konumunda yer alıyor. Belgelere göre, C trade şirketinin CEO’su ile Binance CEO’su Changpeng Zhao, doğrudan iletişim halindeydi. Şirketin CEO’su CZ’den, spot işlemlerdeki limit ile ilgili yardım istedi. Signal üzerinden gerçekleşen konuşmada Zhao, “Araştırıyoruz” yanıtını verdi.

C trade şirketi, başlangıçta Singapur’da kurulmuş bir şirket üzerinden işlemlerini yürütürken, Ekim 2021’de hesaplarını Cayman Adaları’ndaki bir şirkete aktardı. Bu şirket de diğerleri gibi VIP statüsünde, komisyon indirimleri ve düşük gecikme bağlantı ve emir limitlerini aşmama gibi imtiyazlar elde etti.

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.

btchaber bh logo

Göker Bilgiç

Göker Bilgiç, Kasım 1992'de İstanbul'da doğdu. İlkokul ve lise öğrenimini İstanbul'da gördü. İstanbul Üniversitesi Radyo, TV ve Sinema bölümünden mezun oldu. Üniversite yıllarında bilimsel araştırmalarda görev aldı. 2015 yılında Dünya gazetesinde haber editörü olarak mesleğe ilk adımını attı. Dünya'da farklı dönemlerde 5 yıla yakın çalıştı.





Blokzincirin ve kripto paraların, geleceği nasıl değiştireceğini bugünden öğrenin.
btch x banner
btch youtube banner
Bağlantıyı kopyala