bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 69,945.74 0.68%
ethereum
Ethereum (ETH) $ 3,542.34 0.94%
bnb
BNB (BNB) $ 615.73 5.35%
solana
Solana (SOL) $ 185.11 0.29%
xrp
XRP (XRP) $ 0.628724 1.45%
cardano
Cardano (ADA) $ 0.655875 0.90%
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.212576 3.58%

ABD, Binance’in Ensesinde: Kaçakçılık, Paravan Şirket, Hamas, VPN…

CFTC Binancein Ensesinde Belge Gizleme Paravan Sirket Hamas VPN...2

Kripto para piyasalarında Binance’e yönelik davanın yankıları sürüyor. ABD Emtia Vadeli İşlemler ve Ticaret Komisyonu (CFTC) Binance’in yasaları ihlal ettiğini belirterek dava açtı. CFTC Başkanı Rostin Benham, Binance‘in 2019’dan bu yana sürekli bir dolandırıcılık faaliyeti içerisinde olduğunu iddia etti. Hızlı hareket etmeleri gerektiğini belirten Benham, borsaya yönelik suçlamaları güçlü bir biçimde savunacaklarını belirtti.

Binance’e Açılan Davanın Hukuki Yansıması: Manidar

Uzmanlar, CFTC‘nin soruşturmalarının SEC’e göre daha ağır sonuçlara yol açabileceğini ifade ediyor. CFTC’nin Binance ile ilgili oldukça ağır suçlamaları bulunuyor. Vergi kaçakçılığı, kimlik ihlalleri ve terör finansmanı bu suçlamalar arasında yer alıyor.

Btchaber olarak CFTC’nin 200’ün üzerinde maddeden oluşan Binance raporunu inceledik. İşte raporda dikkat çeken detaylar ve CFTC’nin suçlamaları…

  • Binance, 2017 yılından piyasaya sürülmesinden bu yana ABD’deki varlığını artırmak için kademeli bir yaklaşım benimsedi. İlk aşamada perakende müşterilere odaklanıldı. Daha sonra kurumsal yatırımcılar da dahil olmak üzere aktif olarak kazançlı ve ticari açıdan önemli ‘VIP’ müşteriler edindi.
  • Binance CEO’su Changpeng Zhao (CZ) ve platformun eski Uyum Direktörü Samuel Lim, ABD vatandaşlarına yönelik kayıt ve düzenleyici zorunluluklar hakkında bilgi sahibiydi. Buna rağmen Zhao ve Lim, müşterilerin Binance’e erişim kontrollerinden kurtulması için uyum programı etkisiz hale getirdi.
  • Borsa, ABD’deki müşteri tabanını genişletirken federal yasaları hiçe saydı. Ağustos 2020’de türev işlemlerinden 63 milyon dolar kazandı ve bunun yüzde 16’sı ABD’li müşterilere aitti. Mayıs 2021’de türev işlemlerden aylık gelir 1,14 milyar dolara yükseldi.

Kimlik ve Konumlar Gizlendi, Paravan Şirketler Kuruldu

  • Binance, ticaret platformunu işletenlerin kimlik ve konumlarını gizledi. Bu dönemde Singapur, Malta, Dubai ve Tokyo dahil olmak üzere çok sayıda yerde ofis bulundurmuş olsa da, Binance kasıtlı olarak yönetici ofislerinin yerini açıklamadı. CZ, düzenlemelerden kaçmak için kendisinin bulunduğu yerin ofis olduğunu belirtti.
  • CZ, Haziran 2019’da Binance.com’un hiçbir adrese ait olduğunu göstermeyerek, olası hukuk ihlallerine karşı temiz tutmayı hedefledi. Bu nedenle operasyonlar çeşitli kuruluşlar aracılığıyla gerçekleştirildi.
  • CZ, Lim ve diğer üst yöneticiler, Binance’in faaliyetlerini denetmelemede başarısız oldular. ABD’li müşterilerin borsaya uyum kontrollerinden kaçabilmeleri için talimat verdiler ve yardım ettiler. Yöneticiler, ABD yasalarının ihlalini aktif bir şekilde kolaylaştırdı.
  • Borsa yetkilileri, ABD’li müşterilerin konumlarını gizlemek için VPN kullanmaları için talimat verdiler. Kimliği ve konumu ispatlı olmayan müşterilerin işlem yapmalarına izin verildi. VIP müşterilerin paravan şirketler üzerinden Binance’te hesap açmaya yönlendirildi.
CFTC Binancein Ensesinde Belge Gizleme Paravan Sirket Hamas VPN...
CFTC Başkanı Rostin Benham

CZ’nin 300 Hesabı Tespit Edildi

  • Binance’in CEO’su olan CZ, çok sayıda varlığın doğrudan veya dolaylı olarak sahibidir. Zhao’nun platformda aktif olan 300 ayrı binance hesabı bulunuyor. Merit Peak Limited ve Sigma Chain gibi şirketlerin de sahibi olan CZ, hiçbir zaman komisyona üye olmadı.
  • Borsa, VIP müşteriler için özel ekipler oluşturdu. VIP müşterilere hesaplarıyla ilgili kanuni yaptırımları anında bildirdi. Zhao, bu ekibe bir bilgi notu göndererek, kolluk kuvvetinin bir talebi olduğunda VIP ekibinin müşteri iletişime geçmesi gerektiğini duyurdu. Notta, “Müşteriye doğrudan çalışmasını söylemeyin. Dondurulan hesabın çözüldüğünü ve xxxx tarafından araştırıldığını söyleyin. Müşteri akıllıysa ipucunu alacaktır” ifadeleri kullanıldı.
  • Binance yetkilileri, çok sayıda iletişim uygulaması kullandı. Telegram, WeChat ve Signal bunlar arasında yer aldı. Yoğunluklu olarak mesajları otomatik silme özelliği bulunan Signal uygulaması kullanıldı. CZ, Signal üzerinden çalışanlar ile iletişime geçti.
  • Binance, operasyonlarının yaklaşık olarak ilk iki yılında ABD’li müşterilerin platformda işlem yapma kabiliyetini sınırlayacak veya kısıtlayacak herhangi bir adım atmadı.
  • 2019 yılında platforma sözde kısıtlama getirildikten sonra bile bazı boşluklar bırakıldı. Binance, bir günde 2 BTC çekme limiti altında kimlik kontrolü istemedi. Böylece müşteriler, KYC prosedürüne başvurmadan kaydoldu, alım-satım ve çekim işlemi yapabildi. Borsa, bu müşterilere 1.seviye müşteri olarak niteledi. İki BTC çekme limiti fiilen anlamsızdı; Temmuz 2019’da iki BTC’nin kavramsal değeri 22.000 dolardan fazlaydı ve Mart 2021’de 100.000 dolardan fazlaydı.

KYC Protokolünde 2 BTC Kaçağı

  • Lim, CZ’ye iki BTC kaçağının ABD’li müşterilerin platforma erişmesine izin vereceğini özel olarak iletti. Şubat 2019’da Lim ile Zhao’nun mesajlaşmasında Lim, “Binance’in ‘TIER 1’in büyük bir kısmı ABD vatandaşı olabilir. ABD dışı IP üzerinden VPN almaları gerekiyor” ifadelerini kullandı. CZ de bir toplandıdaki “2 BTC’nin altındaki kullanıcılar hacmimizin çok büyük bir bölümünü oluşturuyor. Dolayısıyla bunları kaybetmek istemiyoruz” dedi. Ancak KYC’siz iki BTC izni ABD’de kesinlikle mümkün değil.
  • Borsa, Eylül 2019’da müşterilerin IP adresine göre engellenmeye başladığını iddia etti. Gerçekte Binance, web sitesine ABD ile ilişkili bir IP adresinden oturum açmaya çalıştığında görünen bir açılır pencere ekledi. Açılır pencere, müşterilerin hesaplarda oturum açmasını, varlık yatırmasını veya platformda işlem yapmasını engellemedi.
  • Binance, 20 Ağustos 2021’de tüm kullanıcıların hesaplarını doğrulaması gerektiğini duyurdu. Doğrulanmamış müşterilerin para yatırma ve işlem yapma olanağı 19 Ekim’e kadar sınırlanmadı. Şubat 2022’ye gelindiğinde müşterilerin yalnızca yüzde 30-40”ının kimliklerin doğrulandığı açıklandı.

Yasa Dışı Faaliyet İddiası: Hamas ve Rusya Detayı

  • Binance yetkilileri ve çalışanları yasa dışı faaliyetleri kolaylaştırdılar. Şubat 2019’da Lim, Binance’teki “Hamas” işlemleri ile ilgili bilgi aldı. Lim, bir meslektaşı ile konuşmasında teröristlerin küçük meblağlar gönderdiğini, büyük miktarların kara para aklama anlamına geldiğini ifade etti. Lim’in meslektaşı ise “600 dolarla bir AK47’yi zar zor alabilirim” yanıtını verdi.
  • Lim, Şubat 2020’deki bir konuşmada ise bazı Rus müşterilerin suç işlemek için burada olduğunu belirtti. Binance kara parayı önleme yetkilisi ise “Kötüyü görüyoruz ama iki gözümümüzü kapatırız” dedi.
  • Temmuz 2020’de bir Binance çalışanı Lim’e, yasa dışı faaliyetlerle ilişkili bir hesap hakkında soru yöneltti. Binance çalışanı, 5 milyon dolardan fazla şüpheli işlem yapan hesabın, platformdan çıkarılıp çıkarılmayacağını sordu. Lim ise çalışana verdiği yanıtta, “HYDRA gibi Darknet’ten yaptığı para akışına dikkat etmesini söyleyebiliriz. Yeni bir hesapla geri dönebilir ama bu mevcut lekeli hesap gitmeli” ifadesini kullandı.

VPN Kullanımı Teşvik Edildi

  • Binance’in IP adresine dayalı uyum kontrolleri etkili olmadı. Borsa, ABD’deki müşterilerin gerçek konumlarını gizlemek için VPN kullanarak kontrollerden kaçmalarını tavsiye etti. Binance, ABD’li müşterilerin VPN kullanımından sürekli olarak haberdar olurken, kullanımını teşvik etti.
  • Nisan 2019’da borsanın web sitesinin “Binance Academy” bölümünde “Yeni Başlayanlar İçin VPN Kılavuzu” başlıklı bir kılavuz yayınladı. Kılavuzda gizli kalmak isteyenlerin VPN kullanması gerektiği ifade edildi.
  • Mart 2019’daki Lim, çalışanlara CZ’nin insanların nasıl VPN kullanacaklarını bilmelerinin bir yolu olmasını istediğini bildirdi.
  • Lim, Temmuz 2019’da erişim kısıtlaması olan müşterilerle ilgili bir toplantıda, “VPN kullanabilirler ama bunu onlara söylemememiz gerekiyor” ifadesini kullandı.

VIP Müşterilere Ayrıcalıklar

  • Haziran 2019’da CZ ve Lim, ABD’li VIP müşterilerin Binance’te tutulması ile ilgili stratejik bir oturuma katıldı. Tartışılan yöntemlerden biri, ABD’li VIP müşterilere yeni bir hesapla bağlantılı olarak KYC belgeleri sunmaları talimatını vermekti. Bu yaklaşım, VIP müşterilerin Binance’te alım satım yapmaya devam etmesine ve Binance’teki geçmiş alım satım faaliyetlerinden kaynaklanan ayrıcalıklı VIP statülerini ve avantajlarını korumasına olanak tanıyacaktı.
  • Binance çalışanları ABD’li VIP müşteriler için Haziran 2019’da yeni hesaplar oluşturmaya başladı. Ekip, çalışmalarını doğrudan CZ’ye bildirdi. Binance çalışanı CZ’ye, “Bugün VIP ekibimiz üç VIP8 kullanıcısıyla konuştu. Çok fazla ayrıntı vermedik ve hepsi ABD dışındaki yeni kurumsal hesapların açılmasında yardımcı olabileceğimizden memnun kaldı. Bu iyi bir başlangıç, daha fazla VIP ile iletişime geçeceğiz” mesajını gönderdi.
  • Ekim 2020’den önce VIP müşterilerin uyum kontrollerinde kaçınması için “VIP Handling” başlıklı şirket politikasını resmileştirdi. Buna göre VIP ekibi, kullanıcının yeni hesabını oluştururken ABD belgelerini kullanmaz. VIP’ler Virjin Adaları gibi ülkelerdeki paravan şirketlerle ilişkili KYC belgelerini gönderir.
  • CZ, 9 Ekim 2020’de ileride borsanın kurumsal satış müdür olan bir çalışanla şu konuşmayı yaptı:
    VIP ekip üyesi: Merhaba CZ. Etkilenen API müşterilerinin listesini inceledim. Şu anda ilk 5 müşteri arasında yer alan ve hacmimizin yüzde 12’sini oluşturan (Chicago merkezli ticaret firması) dahil olmak üzere bazı dizi büyük stratejik hesap içeriyor.
    Zhao: Bir ABD IP’sinden bağlanmadıklarından emin olmak için onlara bir uyarı verin. Yazılı bir şey bırakmayın. ABD dışı varlıklara sahipler.
  • Borsa, hesabın yalnızca kayıtlı kişi tarafından kullanılması prosedürünü uygulamadı. Binance, en az iki ‘ana broker’ın ABD’li müşterilerinin hesaplarında dijital varlık türevlerini alıp satabilen alt hesaplar açmasına izin verdi.

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.

btchaber bh logo

Göker Bilgiç

Göker Bilgiç, Kasım 1992'de İstanbul'da doğdu. İlkokul ve lise öğrenimini İstanbul'da gördü. İstanbul Üniversitesi Radyo, TV ve Sinema bölümünden mezun oldu. Üniversite yıllarında bilimsel araştırmalarda görev aldı. 2015 yılında Dünya gazetesinde haber editörü olarak mesleğe ilk adımını attı. Dünya'da farklı dönemlerde 5 yıla yakın çalıştı.





Blokzincirin ve kripto paraların, geleceği nasıl değiştireceğini bugünden öğrenin.
btch x banner
btch youtube banner
Bağlantıyı kopyala