bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 66,217.74 0.07%
ethereum
Ethereum (ETH) $ 3,028.74 0.86%
bnb
BNB (BNB) $ 576.81 0.87%
solana
Solana (SOL) $ 168.42 3.70%
xrp
XRP (XRP) $ 0.519979 0.23%
cardano
Cardano (ADA) $ 0.480259 5.45%
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.15314 1.48%

Danışmanlık şirketi PwC’nin regülasyon raporundaki Türkiye detayı

pwc kripto baskani dubaide dijital varlik fonu kurdu

Danışmanlık şirketi PwC geçtiğimiz gün yayımladığı raporda kripto para regülasyonlarını uluslararası çapta inceledi. Uzmanlar hazırladıkları 68 sayfalık raporda kripto para sektörünün yapısı ve işleyişini ele alırken, aralarında Türkiye’nin de olduğu birçok ülkede hangi yasaların geçerli olduğunu inceledi.

Dijital varlıkların düzenlenmesi için günümüzde daha büyük adımlar atıldığının altını çizen PwC, bu duruma yol açan faktörleri şu şekilde açıkladı:

“Bireysel ve kurumsal yatırımcıların kripto paraları benimsemesi fiyatların hızla artmasına yol açtı. Yakın dönemde ise yüksek profilli kripto şirketlerinin iflası ve çeşitli dolandırıcılık vakaları, düzenleyicilerin gözünü bu alana çevirdi.”

PwC, kripto para piyasasındaki hızlı büyüme sonucunda geleneksel finans ekosistemiyle bağların güçlendiğine dikkat çekti. PwC İngiltere’nin kıdemli yöneticilerinden Laura Talvitie küresel düzeyde regülasyonların önemine vurgu yaptı:

“Kripto paralar herhangi bir kontrolden uzak kalmak üzere tasarlansa da günümüzde küresel çapta düzenlemelerin olmayışı yatırımcılara ve sektöre zarar veriyor.”

‘Sermaye Piyasası Kanunu değişebilir’

Bağımsız denetim devi PwC hazırladığı kripto regülasyon raporunda bazı ülkelerin güncel durumunu ele alırken Türkiye’ye bir sayfa ayırdı. Şirketin Türkiye direktörü Özgür Altındaş’ın kaleme aldığı bölüme göre ülkemizde yetkililer kara para aklama, mali suç ve tüketici korumasının eksikliği gibi riskler nedeniyle kripto varlıklara mesafeli yaklaşıyor.

Raporda Türkiye’de kripto varlıkların bir ödeme aracı olarak kullanılmasının yasak olduğu belirtilirken hükümetin gelecekte 6362 sayılı Sermaye Piyasası Kanunu’nu sektörü düzenlemek için değiştirebileceği vurgusu yapıldı. Söz konusu kanun değişikliği ile ülkemizde faaliyet gösteremek isteyen kripto varlık hizmet sağlayıcılarına lisans zorunluluğu gelmesi bekleniyor.

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.

btchaber bh logo

Buğra Çimen

Buğra Çimen, 5 Ocak 2000 tarihinde İstanbul’da doğdu. Eğitim hayatını İstanbul’da devam ettiren Buğra, Başakşehir Doğa Anadolu Lisesi’nden mezun olmasının ardından lisans eğitimini Yıldız Teknik Üniversitesi’nin İktisat bölümünde sürdürüyor.

Blokzincirin ve kripto paraların, geleceği nasıl değiştireceğini bugünden öğrenin.
btch x banner
btch youtube banner
Bağlantıyı kopyala