bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 63,716.07 0.35%
ethereum
Ethereum (ETH) $ 3,136.05 0.23%
bnb
BNB (BNB) $ 592.10 0.48%
solana
Solana (SOL) $ 145.39 1.25%
xrp
XRP (XRP) $ 0.529516 0.67%
cardano
Cardano (ADA) $ 0.460812 1.58%
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.160677 0.85%

Private Key Nedir?

privatekey

Private Key, kripto para ticaretinde bir kullanıcıya kripto para göndermek ve almak için yaratılan özel anahtara verilen addır.

Private Key Nedir?

Kripto para ticaretinde, bir kullanıcıdan kripto para almak ve göndermek için genel bir adres yaratılır ve özel bir anahtar verilmektedir. Verilen özel anahtar, Private key olarak tanımlanmaktadır. Yaratılan genel adres, kripto paraların yatırıldığı ve alındığı yer olarak ifade edilmektedir. Bir kullanıcı, Private Key olmadan adresindeki token’ları çekemez. Private Key, genellikle bir dizi alfanümerik karakter olarak tasvir edilen birkaç farklı form alabilir ve bu da bir bilgisayar korsanlarının işini zorlaştırır. Ortak anahtar ise, karmaşık bir matematiksel algoritma aracılığıyla özel anahtardan oluşturulur. Ancak, ortak bir anahtardan özel bir anahtar oluşturarak işlemi tersine çevirmek neredeyse imkansızdır.

Private Key, yalnızca belirli bir kripto para birimi adresinin sahibini kanıtlama amacına hizmet etmektedir. Özel bir anahtarın kontrolüne sahip olunduğunda, bir işlem yapma ve o adrese bağlı varlıkları harcama gücüne de sahip olunmaktadır. Private Key, bir kişi veya varlıkla asla paylaşılmamalıdır. Bitcoin’de ve diğer birçok kripto para biriminde, Private Key 256 bitlik bir sayıdır. Ancak bu, görüntülendiği format değildir. 256 bitlik sayı, onaltılık olarak temsil edilir. Onaltılık, yalnızca sayısal 0—9 ve A — F harflerini kullanan bir gösterimdir. Bu, onaltılık olarak ifade edilen verilerin okunmasını kolaylaştırır.

Private Key Nasıl Saklanır?

Private key kaybedildiğinde, kripto paraları harcamak, çekmek veya aktarmak için cüzdana erişilemez. Bu nedenle, özel anahtarı güvenli bir yere kaydetmek zorunludur.

Dijital cüzdan, kullanıcıya ait Private Key’i saklayabilmektedir. Bir işlem başlatıldığında, cüzdan yazılımı işlemi Private Key ile işleyerek dijital bir imza oluşturur. Herhangi bir işlem için geçerli bir imza oluşturmanın tek yolu Private Key’i kullanmak olduğundan, bu oldukça güvenli bir yöntemdir. Private Key içeren bir dijital cüzdanın saklanmasının birkaç farklı yolu vardır. Özel anahtarlar, özel anahtar ve QR kodu ile yazdırılmış belgeler olan kâğıt cüzdanlarda saklanabilmektedir. Böylece bir işlemin imzalanması gerektiğinde kolayca taranabilir.

Private Key’i saklamak için çevrimdışı bir yazılım cüzdanı da kullanılabilmektedir. Bu cüzdan, Private Key için çevrimdışı bir bölüme ve genel anahtarların depolandığı çevrimiçi bir bölüme sahiptir. Çevrimdışı bir yazılım cüzdanıyla, yeni bir işlem dijital olarak imzalanmak üzere çevrimdışı olarak taşınır ve daha sonra kripto para ağında yayımlanmak üzere tekrar çevrimiçi olarak taşınır.

Geri dönüşsüz işlemler yapmak için Private Key kullanılır. Coin’lerin herhangi birine göndermenin ve herhangi bir kafede, restaurantta harcamanın anahtarıdır. Bu işlemler, şifrelidir ve imzalı gibidir. Ve her işlem için bu imzalar, aynı Private Key’lerden oluşturulmuş olsalar bile benzersizdir. Bu özellik, kopyalanmalarını imkansız kılar. Private Key sahibi aynı Private Key’i güvenle tekrar tekrar kullanabilir. Bu sebeple güvenli bir şekilde saklanması çok çok önemlidir.

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.


Blokzincirin ve kripto paraların, geleceği nasıl değiştireceğini bugünden öğrenin.
btch x banner
btch youtube banner
Bağlantıyı kopyala