bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 66,950.94 0.18%
ethereum
Ethereum (ETH) $ 3,116.93 0.66%
bnb
BNB (BNB) $ 580.50 0.22%
solana
Solana (SOL) $ 173.28 1.17%
xrp
XRP (XRP) $ 0.521804 0.38%
cardano
Cardano (ADA) $ 0.479897 0.54%
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.153487 1.07%

Merkez Bankası, yıl sonu enflasyon tahminini yükseltti

Merkez Bankasi yil sonu enflasyon tahminini yuzde 58e yukseltti33

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Hafize Gaye Erkan, yılın üçüncü enflasyon raporunu açıkladı. Merkez Bankası, 2023 enflasyon tahminini yüzde 22,3’ten yüzde 58’e yükseltti. Erkan, 2024 enflasyon tahminini yüzde 33 olarak belirlediklerini ifade etti. 2025 yıl sonu enflasyon tahmini ise yüzde 15 olarak belirlendi.

Merkez Bankasi yil sonu enflasyon tahminini yukseltti22

Erkan: Parasal sıkılaştırma dönemi başladı

TCMB Başkanı Hafize Gaye Erkan, “Temel amacımız fiyat istikrarıdır. Enflasyonu düşürmek için parasal sıkılaştırma dönemine başladık, gerektiği zaman, gerektiği ölçüde kademeli olarak güçlendireceğiz” dedi.

Fiyat istikrarı doğrultusunda tüm araçlarımızı kararlılıkla kullanmaya devam edeceklerini belirten Erkan, “Seçici kredi ve miktarsal sıkılaştırma kararları aldık ve almaya devam edeceğiz. Enflasyon kısa vadede geçici bir yükseliş gösterecektir. Faiz artırım kararlarımız miktarsal ve seçici kredi kararlarımızın birikimli olumlu etkilerinin bir kısmını 2023 sonunda, özellikle enflasyonun ana eğiliminde 2024 yılının ikinci çeyreğinde hissetmeye başlayacağız” ifadelerini kullandı.

“Benden siyasi açıklama almayacaksınız”

Erkan, “Para politikası tepkimizi enflasyonun ana eğilimini düşürmeye odaklı veriyoruz. Çalışmalarını başlattığımız TL tasarruf enstrümanlarını çeşitlendireceğiz. Sermaye piyasalarının derinleşmesini destekleyeceğiz” açıklamasında bulundu. Rezervlerin haziran ayından beri güçlü artış gösterdiğini belirten TCMB Başkanı, “Rezervler güçlenmekte finansman koşulları güçlenmekte ve kur oynaklığı azalmaktadır” dedi. Erkan, “Merkez Bankası Başkanı olarak benden hiç bir zaman siyasi açıklama almayacaksınız” ifadesini kullandı.

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.

btchaber bh logo

Göker Bilgiç

Göker Bilgiç, Kasım 1992'de İstanbul'da doğdu. İlkokul ve lise öğrenimini İstanbul'da gördü. İstanbul Üniversitesi Radyo, TV ve Sinema bölümünden mezun oldu. Üniversite yıllarında bilimsel araştırmalarda görev aldı. 2015 yılında Dünya gazetesinde haber editörü olarak mesleğe ilk adımını attı. Dünya'da farklı dönemlerde 5 yıla yakın çalıştı.

Blokzincirin ve kripto paraların, geleceği nasıl değiştireceğini bugünden öğrenin.
btch x banner
btch youtube banner
Bağlantıyı kopyala