bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 66,980.95 0.14%
ethereum
Ethereum (ETH) $ 3,128.94 1.07%
bnb
BNB (BNB) $ 581.25 0.35%
solana
Solana (SOL) $ 173.61 0.46%
xrp
XRP (XRP) $ 0.523013 0.05%
cardano
Cardano (ADA) $ 0.480574 0.20%
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.155087 0.42%

Merkez bankalarından ‘yüksek faize devam’ sinyali

Merkez bankalarından 'yüksek faize devam' sinyali

Küresel piyasalarda Jackson Hole’un etkileri sürüyor. ABD Merkez Bankası Başkanı (Fed) Jerome Powell, cuma günü daha fazla faiz artışına hazır olduklarını ifade etti. Sıkı para politikasının devam edeceğine ilişkin mesajlar piyasalarda satışa yol açtı. Avrupa ve İngiltere merkez bankası başkanlarından da benzer açıklamalar geldi.

fed tutanaklari faiz artirimi konusunda ayrismayi gosteriyor

Merkez bankaları, ‘faize devam’ dedi

Fed Başkanı Powell, “Bizim görevimiz enflasyonu düşürmek. Enflasyon sürdürülebilir yüzde 2 hedefine hareket edene kadar faizlerin kısıtlayıcı seviyede tutma niyetindeyiz. Enflasyonu daha da yavaşlatmak için Fed ek faiz artırımlarına ihtiyaç duyabilir” ifadelerini kullandı.

Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Christine Lagarde de kısıtlayıcı para politikasının enflasyon hedefine kadar süreceğini belirtti. Bloomberg TV’ye konuşan Lagarde, ECB’nin işgücü, enerji ve jeopolitikada yaşanan değişimlerle uğraştığını belirtti. İngiltere Merkez Bankası (BoE) Başkanı Ben Broadbent ülkesinin faizleri daha fazla artırmak zorunda kalabileceğini söyledi.

Cleveland Fed Başkanı Loretta Mester ise enflasyonu yenmek için Fed’in bir faiz artırımı daha yapması gerektiğini belirtti. Mester, daha sonra faiz oranlarının bir süre beklemeye alınması gerektiğini kaydetti. Cleveland Fed Başkanı, faiz indirimleri için 2024’ün sonbahar aylarını işaret etti.

Piyasalar, Fed’in faiz rotasına odaklandı. ABD’de açıklanacak verilerin belirleyici olması bekleniyor. Bu hafta tarım dışı istihdam ile Fed’in dikkat aldığı PCE verisi açıklanacak. Ayrıca ISM imalat endeksi de takip edilecek. Geçen hafta açıklanan imalat sektörü anketleri üretimin yavaşladığına işaret etmişti.

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.

btchaber bh logo

Göker Bilgiç

Göker Bilgiç, Kasım 1992'de İstanbul'da doğdu. İlkokul ve lise öğrenimini İstanbul'da gördü. İstanbul Üniversitesi Radyo, TV ve Sinema bölümünden mezun oldu. Üniversite yıllarında bilimsel araştırmalarda görev aldı. 2015 yılında Dünya gazetesinde haber editörü olarak mesleğe ilk adımını attı. Dünya'da farklı dönemlerde 5 yıla yakın çalıştı.

Blokzincirin ve kripto paraların, geleceği nasıl değiştireceğini bugünden öğrenin.
btch x banner
btch youtube banner
Bağlantıyı kopyala