bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 67,122.98 0.03%
ethereum
Ethereum (ETH) $ 3,127.06 0.17%
bnb
BNB (BNB) $ 579.28 0.11%
solana
Solana (SOL) $ 177.08 1.51%
xrp
XRP (XRP) $ 0.516525 1.12%
cardano
Cardano (ADA) $ 0.477051 0.69%
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.15229 1.83%

İsrail’de CBDC’ye Yeşil Işık

Israilde CBDCye Yesil Isik

İsrail, merkez bankası dijital para birimine (CBDC) yeşil ışık yaktı. İsrail Merkez Bankası, potansiyel bir CBDC ihracı için eylem planı hazırladığını açıkladı.

urdun cbdc

İsrail Merkez Bankası’nden CBDC Adımı

İsrail Merkez Bankası, potansiyel bir merkez bankası dijital para birimi (CBDC) ihracı için eylem planı hazırladığını açıkladı. Kararın henüz resmi olmadığı da belirtildi. Banka, ‘SHAKED’ isimli dijital şekel ile ilgili senaryoları özetledi. Dijital şekel için oluşturulan komite, stablecoin faaliyetlerinin artmasının CBDC olasılığını güçlendirdiğini bildirdi.

Yayınlanan raporda, stablecoin’in kullanımının artmasının ödeme sistemine zarar verebileceğine yer verildi. Şekele sabitlenmiş stablecoin’lerin parasal aktarımı zora sokacağı kaydedildi. Halihazırda stablecoin’lerin İsrail‘de ödeme aracı olarak çok yaygınlaşmadığına da yer verildi. Ancak özel sektör tarafından ihraç edilmesi senaryosunda ödeme alışkanlarının değişebileceğine işaret edildi.

Raporda, CBCD potansiyelini artıran bir diğer etkenin ise nakit para kullanımını azaltması olduğu belirtildi. Ülkede nakit paranın tüketici faaliyetlerinin önemli bir kısmını oluşturduğu aktarıldı. Senaryolara göre İsrail Merkez Bankası, özel sektörün ödemeleri kontrol etmesine sıcak bakmıyor. Bu durum ise ülkenin CBDC’yi bir çözüm olarak görmesine yol açıyor. İsrail, ABD ve Avrupa’nın CBDC’ye olan tavrını da yakından takip ediyor.

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.

btchaber bh logo

Göker Bilgiç

Göker Bilgiç, Kasım 1992'de İstanbul'da doğdu. İlkokul ve lise öğrenimini İstanbul'da gördü. İstanbul Üniversitesi Radyo, TV ve Sinema bölümünden mezun oldu. Üniversite yıllarında bilimsel araştırmalarda görev aldı. 2015 yılında Dünya gazetesinde haber editörü olarak mesleğe ilk adımını attı. Dünya'da farklı dönemlerde 5 yıla yakın çalıştı.

Blokzincirin ve kripto paraların, geleceği nasıl değiştireceğini bugünden öğrenin.
btch x banner
btch youtube banner
Bağlantıyı kopyala