bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 66,279.76 6.67%
ethereum
Ethereum (ETH) $ 3,021.79 3.71%
bnb
BNB (BNB) $ 586.27 2.96%
solana
Solana (SOL) $ 163.37 13.39%
xrp
XRP (XRP) $ 0.519339 3.85%
cardano
Cardano (ADA) $ 0.458196 6.44%
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.156492 5.73%

Fed üyesinden CBDC açıklaması: “Henüz ikna olmadım”

fed

Fed Üyesi Michelle Bowman, ABD merkez bankası dijital para birimi için henüz ikna edici bir argüman görmediğini söyledi. Ayrıca Bowman, diğer alternatiflerin finansal zorlukları çözebileceğini de sözlerine ekledi.

“Henüz ikna olmadım”

Fed üyelerinden Michelle Bowman, bir ABD merkez bankası dijital para biriminin diğer alternatiflerin çözemediği sorunları çözeceğine dair henüz ikna edici bir argüman görmediğini söyledi.

Bowman, finansal katılım ve ödeme sistemindeki sürtüşmelerin ele alınması da dahil olmak üzere, bir CBDC lehine yapılan argümanların sadece CBDC’lere özgü olmayabileceğini belirtti.

Harvard Hukuk Fakültesi tarafından düzenlenen bir yuvarlak masa toplantısında konuşan Bowman, “Bunların hepsi önemli konular. Henüz bir ABD CBDC’sinin bu sorunlardan herhangi birini alternatiflerinden daha etkili veya verimli bir şekilde ya da tüketiciler ve ekonomi için daha az aşağı yönlü riskle çözebileceğine dair ikna edici bir argüman görmedim.” ifadelerini kullandı.

Geçmişte CBDC’ler konusunda tereddütleri olan Bowman, FedNow ve diğer uygulamaların bu zorlukları çözebileceğini bildirdi. Yaz aylarında faaliyete geçen FedNow, finans kuruluşlarının gerçek zamanlı olarak anında ödeme gönderip almasına olanak tanıyarak işlemlerin tamamlanma süresini kısaltıyor.

Bowman, “FedNow ve benzer bir özel sektör hizmeti, günlük ödemelerin daha hızlı ve daha rahat yapılmasına yardımcı olmak, tüketicilerin aynı gün erişimle anında para almasına ve küçük işletmelerin işlem gecikmeleri olmadan nakit akışlarını daha verimli bir şekilde yönetmesine olanak sağlamak için tasarlanmıştır.” dedi ve ekledi:

“Gelecekteki yenilikler, ödeme sistemlerindeki sürtüşmeleri ve finansal katılımı daha etkili bir şekilde ele almak için bu hizmetleri daha da geliştirebilir.”

Hayati önem taşıyor

Fed bir CBDC çıkarma olasılığını araştırıyor, ancak bir yetkili Eylül ayında merkez bankasının henüz bunu geliştirmeye yakın olmadığını söyledi. Merkez bankası geçen yıl bir CBDC’nin artılarını ve eksilerini inceleyen bir rapor yayınladı ve bir CBDC çıkarmak için Kongre’nin desteğine ihtiyaç duyacağını söyledi.

Ancak Bowman, diğer ülkeler CBDC’leri takip etmeye devam ettikçe araştırmanın hala hayati önem taşıdığını söyledi. Atlantik Konseyi’ne göre şu ana kadar gayri safi yurtiçi hasılanın yüzde 98’ini temsil eden 130 ülke CBDC’yi araştırıyor.

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.

btchaber bh logo

Beyza Nur Kızıldemir

Beyza Nur Kızıldemir 6 Temmuz 1997 tarihinde Bursa’da dünyaya geldi. İlkokul, ortaokul ve lise yıllarını Bursa’da geçirdi. Şu an İstanbul’da yaşıyor. Çocukluğundan bu yana tiyatro, müzik, sinema ve edebiyata ilgi duydu, zaman zaman bu branşlarda eğitimler aldı. İstanbul Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı mezunu olan Beyza, aynı zamanda Gazetecilik bölümü ile de çift anadal yaptı.

Blokzincirin ve kripto paraların, geleceği nasıl değiştireceğini bugünden öğrenin.
btch x banner
btch youtube banner
Bağlantıyı kopyala