bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 63,759.08 0.83%
ethereum
Ethereum (ETH) $ 3,128.91 1.46%
bnb
BNB (BNB) $ 589.85 1.33%
solana
Solana (SOL) $ 145.73 1.08%
xrp
XRP (XRP) $ 0.528979 0.32%
cardano
Cardano (ADA) $ 0.455168 0.11%
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.161565 2.35%

En Eski PFP NFT Projesi Nedir?

The United Kingdom Court considers NFTs as private property copy

NFT pazarı son zamanlarda popülaritesinde bir artış görmüş olsa da, yedi yılı aşkın bir süredir birçok proje aktif durumda. NFT arkeolojisiyle ilgili olarak, insanlar çağdaş kültürün çerçevesini oluşturan NFT girişimlerinden en eskilerini bulmak için zamanda geriye gidiyorlar. NFT’ler, Wizardia gibi şu anda sahip olduğumuz oyunların çoğundan önce gelse de, onları bugün hala bulabiliriz. Peki ya en eski PFP NFT projesi nedir ve PFP NFT’ler nasıl bu kadar popüler oldu?

Muhtemelen Twitter ve diğer sosyal medyayı ele geçiren PFP NFT’lerini veya profil resimlerini duymuşsunuzdur. Şimdiye kadar yapılmış ilk NFT’lerden bazıları, bir dizi PFP veya sosyal medya hesapları için avatar olarak kullanılmak üzere tasarlanmış profil resimleriydi. Bu paha biçilmez sanal varlıkları çevreleyen gizem, topluluğumuzu kendine çekiyor. PFP NFT’lerinden bazıları (NFT’lere dönüştürülen profil resimleri) CryptoPunks, Bored Apes, CoolCatNFTs, Meetbits ve Mutant Apes’tir. İlk 2017 projesinden sonra daha fazlası ortaya çıktı.

CryptoPunks ilk olarak 2017 yılının başlarında piyasaya çıktı. O zamanlar bunun gibi pek çok proje yoktu ve kısa sürede yatırımcılar ve koleksiyoncular için popüler bir seçim haline geldi. Şaşırtıcı bir şekilde, Larva Labs kurucuları Hall ve Watkinson “CryptoPunks” başlangıçta NFT’lerini ücretsiz olarak verdi ve Ethereum cüzdanı olan herkes bir tane talep edebildi!

5544

Kuruluşundan bu yana CryptoPunks popülaritesini artırmaya devam etti. Bugünlerde ise Cryptopunk’lar en popüler NFT projelerinden biri olmaya devam ediyor. 2022 yılı Ekim ayı itibariyle CryptoPunks’ın mevcut fiyat tabanı 66.58 ETH ve 24 saatlik işlem hacmi 467.57 ETH’dir. Son 24 saatte CryptoPunks’ın taban taban fiyatı %0.03 düştü. Haftalık ortalama satış fiyatı 103.74 ETH, en yüksek satış fiyatı 333.00 ETH ve en düşük satış fiyatı 65.94 ETH’dir.

En popüler NFT koleksiyonları, dijital sanat ve oyun da dahil olmak üzere NFT’lerin tüm kullanım durumlarından sıklıkla Profil Resmi (PFP) NFT koleksiyonları olmuştur.

Profil Resmi NFT girişimleri, sosyal medya profillerinizdeki özçekimlerinizi ve aile resimlerinizi aşağıdaki CryptoPunks gibi ayırt edici pikselli karakterlerle değiştirerek milyonlarca dolarlık bir sektör inşa etti. Bu yazıda en eski PFP NFT projesini tartışacağız ve birkaç göze çarpan girişimi sergileyeceğiz.

En Eski PFP NFT Projesi Nedir?

PFP (Profile Picture), sosyal medya kültüründe sevilen bir kısaltmadır. NFT çılgınlığı, kullanıcılar ayırt edici ve açıklama yapan PFP’ler aradıkça, bu arayışı yeni bir düzeye (PFP’ler olarak NFT’ler) yükseltti.

Bu dijital sanat eserleri genellikle çok sayıda avatardan veya diğerlerinin yanı sıra Twitter, Instagram ve Facebook gibi sosyal ağ sitelerinde profil resmi olarak kullanılan çevrimiçi kişilerden oluşur. Çeşitlilikleri tarihi figürlerden zombilere ve mitolojik karakterlere kadar değişebilir. Bazı koleksiyonlarda 10.000’e kadar farklı avatar bulunur.

Bir PFP NFT üretecisi, her biri kişiliğin yüzünü gösterecek ve onları özel kılan özelliklerin kombinasyonunu vurgulayacak farklı NFT’ler üretir.

Twitter, NFT’lerinizi bir kripto para cüzdanına bağlamayı ve bunları kullanıcının avatarı olarak göstermeyi mümkün kıldı. NFT’leri profil fotoğrafı olarak kullanma özelliği, diğer tanınmış sosyal medya ağları tarafından entegrasyon için değerlendirilmektedir. Twitter’ın NFT’yi eklemesi devrim niteliğinde bir adım olsa da Elon Musk buna tamamen karşı. Tesla CEO’su, Web3 ve dijital koleksiyonlara karşı şu zamana dek hep olumsuz bir duruş sergiledi.

En tanınmış PFP NFT girişimlerinden biri olan Bored Ape Yacht Club, hızla büyük bir popülerlik kazandı. Adidas gibi şirketlerle yapılan işbirlikleri ve milyonlarca dolarlık BAYC NFT satışları, gelecekte bu tür girişimler için güçlü bir argüman oluşturuyor.

Screenshot 45

PFP’ler, blok zinciri ağları kullanılarak kripto para birimleri karşılığında satın alınabilir ve satılabilir. Büyük ölçüde PFP’lerden dolayı, Metaverse’e olan ilgideki beklenmedik artış NFT’lere önemli bir ilgi akışına neden oldu. Raporlara göre, Kanadalı şarkıcı Justin Bieber, 1.29 milyon dolara eşdeğer 500 Ethereum karşılığında özel bir Bored Ape NFT satın aldı!

PFP NFT’leri Nasıl Ortaya Çıktı?

Dijital avatarları temsil etmek için NFT kullanma fikri, 2017 yılında Matt Hall ve John Watkinson’ın ekibi tarafından başlatılan CryptoPunks projesi tarafından teşvik edildi. İşletmeleri Larva Labs, stil sahibi insanların (Punklar) on binlerce piksel sanat görüntüsünü rastgele üretti ve mülkiyeti belirtmek için özel kripto token’ları sattı.

Hall ve Watkinson, CryptoPunks’ın sahipliğini belirtmek için Ethereum token’ları üretti. Bunlar orijinal NFT modelleriydi. İlk başta, normal ERC-20 token’larının sürümlerini basitçe değiştirdiler.

O zamandan beri CryptoPunks ve diğerleri gibi projeler, NFT’leri diğer kripto tokenlerinden ayıran özelliklere uygun, ERC-721 olarak adlandırılan standart bir NFT’nin yolunu açtı.

PFP NFT Projeleri Nasıl Popülerlik Kazandı?

CryptoPunks’ın popülaritesi, ondan ilham alan bir dizi girişime yol açtı. Daha sonra Hall ve Watkinson tarafından Meebits geliştirildi. CryptoPunks gibi bu 3D karakterler, benzersizlik açısından çeşitlilik gösteriyor ve takas edilebiliyordu.

CoinGecko’ya göre, Nisan 2022’de CryptoPunks’ın taban fiyatı yaklaşık 62 ETH veya 180.000 dolardan fazlaydı. Sonuç olarak bu fiyat, koleksiyondan herhangi bir NFT’yi satın alabileceğiniz en düşük fiyattı.

Cryptopunks, PFP NFT projesinin en eski biçimidir ve o zamandan beri yüzlerce üretken sanat avatar NFT’si geliştirilmiştir. CryptoPunks ile birlikte çeşitli PFP NFT projeleri şunlardır: Bored Ape Yacht Club (BAYC), Meebits, Cool Cats NFT, SupDucks, Doodles, World of Women, 0N1 Force, Mfers, Karafuru ve Avastars.

Şu anda en iyi bilinen PFP NFT, koleksiyonu CryptoPunks’tur.

Şimdiye Kadar Satılan En Pahalı CryptoPunk’lar

Daha önce de belirttiğimiz gibi, CryptoPunk bugün mevcut olan en pahalı NFT projeleri arasında yer alıyor. Bu dijital sanat eserlerinin bir koleksiyonu milyonlarca dolara mal olabilir. En pahalı CryptoPunk eserlerinden birkaçını öğrenmek için aşağıdaki listeye davetlisiniz.

1. CryptoPunk #7523

pasted image 0

Tüm koleksiyonlar arasında CryptoPunk #7523 sadece dokuz uzaylıdan birini içeriyor. Sonuç olarak, bu da onu en nadir eserlerden biri haline getiriyor. Maskeli bir uzaylı olan bu NFT’nin başka bir adı da “Covid Alien”dır. Orijinal CryptoPunk #7523, 11.75 milyon ABD dolarına satıldı.

2. CryptoPunk #4156

pasted image 0 1

İkinci en pahalı CryptoPunk olan #4156, 10,26 milyon ABD dolar gibi harika bir fiyata sahip. 24 CryptoPunk koleksiyonundan biri olan NFT, mavi bandana takan bir maymundan oluşur.

3. CryptoPunk #7804

pasted image 0 2

Pipo içen, şapka ve güneş gözlüğü takan bir uzaylıyı temsil eden CryptoPunk #7804, Figma CEO’su Dylan Field tarafından 7,56 milyon ABD dolarına satın alındı.

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.

btchaber bh logo

Sinancan Öztürk

Sinancan Öztürk, 19 Nisan 2001 tarihinde İstanbul’da doğdu. Küçüklüğünde her kitabı ayrı bir evren olarak gören Sinancan, bir gün kendi evrenlerini yaratmaya karar verdi ve zihninde dolup taşan karakterleri sayfalara dökmeye başladı. Çizgi romanlara fazlasıyla sevgi gösterdi ve geceleri kozmoloji belgeselleri izlemekten büyük keyif duydu.

Blokzincirin ve kripto paraların, geleceği nasıl değiştireceğini bugünden öğrenin.
btch x banner
btch youtube banner
Bağlantıyı kopyala