bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 71,238.09 2.72%
ethereum
Ethereum (ETH) $ 3,593.20 2.00%
bnb
BNB (BNB) $ 585.61 1.99%
solana
Solana (SOL) $ 187.93 2.55%
xrp
XRP (XRP) $ 0.622411 0.92%
cardano
Cardano (ADA) $ 0.655717 2.15%
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.217181 16.92%

Teknoloji Devlerinde Yapay Zeka Yarışı!

Teknoloji Devlerinde Yapay Zeka Yarisi

Teknoloji devlerinde yapay zeka yarışı başladı. Son yıllarda metaverse üzerine rekabete giren şirketler, yönünü yapay zekaya çevirdi. OpenAI’nin geliştirdiği ChatGPT’nin başarısı ve kısa sürede gördüğü yoğun talep ilgiyi bu alana çekti. Teknoloji dünyasında son dönemlerde neredeyse yapay zekadan başka bir şey konuşulmaz oldu. ChatGPT’nin başarısı OpenAI yetkililerini bile şaşırttı. Şirket yetkilisi Jan Lieke, ChatGPT’nin bu kadar yayılmasına anlam veremediklerini açıkladı. Dev şirketlerin treni kaçırmamak için erkenden bilet almak için yarışa girmesi ise rekabeti kızıştırdı. Pandemi ile yaşanan hızlı büyümenin ardından 2022 yılında teknoloji şirketlerinin gelir ve kârlılıklarında ciddi düşüşler görüldü. Microsoft, Google, Meta ve Twitter’da binlerce kişi işten çıkarılırken, bazı birimler kapatıldı. En büyük bütçeli şirketlerin yeni teknolojiler geliştirmekte zorlandığı yorumları yapıldı. Bazı şirketler metaverse ile ilgili hedefledikleri noktaya erişemedi. Bu durum ise şirketlerin yeni teknolojiler konusunda acele adımlarını beraberinde getirdi.

Teknoloji Devlerinde Yapay Zeka Yarisi2

Microsoft’tan Milyarlarca Dolarlık Yatırım

Microsoft, ocak ayında yapay zeka şirketi Open AI’a milyarlarca dolarlık yatırım yapacağını duyurdu. Şirket, 2019-2023 yılı aralığında da 2 milyar dolarlık yatırım yapmıştı. Microsoft yatırımlarının yanı sıra yapay zeka teknolojilerini hizmetlerine de entegre etmeye başladı. Microsoft, ChatGPT’nin teknolojisini kodlama yapmadan uygulama geliştirmeye olanak tanıyan Power Platform’a getiriyor. OpenAI’nin teknolojisi Office uygulamalarına da eklendi. Microsoft, OpenAI’ın GPT-4 modelini Bing’e entegre etti.

Musk, Pozitif Atmosferi Fırsata Çevirmeye Çalışıyor

ChatGPT’nin yarattığı pozitif atmosferi fırsata çevirmeye çalışan isimlerin başında Elon Musk geldi. Dünyanın en zengin ikinci ismi olan Musk, ChatGPT’ye rakip olmak için ekip kurma hazırlığına girişti. Musk, erken dönem ChatGPT yatırımcısı olması ile de dikkat çekiyor. Twitter ve Tesla’nın CEO’su Musk, 2018 yılında ChatGPT yönetim kurulundan ayrıldı. Twitter’ı satın alarak bir süre dünyanın gündemine oturan Musk, yapay zeka için Alphabet’in DeepMind ekibinden Igor Babuschkin ile temas kurdu. Teknolojinin dahi çocuğu, 3 Aralık 2022’de “ChatGPT korkutucu derecede iyi. Tehlikeli sayılabilecek güçteki yapay zekadan uzak değiliz” dedi. Musk’ın yönetim kurulunda olduğu dönemde OpenAI’nin yapay zekası, Dota 2 turnuvasına katılmış ve 2 haftada profesyonel oyuncuları yenmişti.

Meta, Bütün Ekipleri Birleştirdi

Yapay zeka dil üzerine çalışmalarını sürdüren diğer teknoloji devi ise Meta oldu. Meta’nın ChatGPT’ye rakip olan teknolojisi LLaMA özel olarak kullanıma açıldı. Meta, şirket genelinde yapay zeka ekiplerini bir araya getirerek çalışmaları hızlandırdı. LLaMA, rakibi ChatGPT gibi sohbet aracı sunmuyor ve halihazırda üniversiteler, STK’lar ve endüstri laboratuvarları gibi kurumlar kullanabiliyor. CEO Mark Zuckerberg, büyük dil modellerinin metin, yazılı materyal ve matematik teoremleri gibi karmaşık görevler için umut vadettiğini ifade etti.

Google da Sessiz Kalmadı

Google da yapay zeka yarışına sessiz kalamadı. Şirket, Bard isimli yapay zeka robotu üzerinde çalışmalar yapıldığını bildirdi. ChatGPT gibi sorulara yanıt veren Bard, henüz beta sürümünde test ediliyor. Şubat ayında Bard’ın bir soruya yanlış yanıt vermesi Google’ın başını ağrıtmıştı. Google, 9 Şubat’ta yaklaşık 100 milyar dolar değer kaybetmişti. Google Clous’un CEO’su Thomas Kurian, “Yapay zeka yarışında geç kaldık” değerlendirmesinde bulundu.

Apple’da Çalışmalar Sürüyor

Apple ise yapay zeka çalışmalarını sürdürüyor. Dünyanın en değerli şirketi olan Apple, kullanıcıları doğrudan etkileşime girebileceği sistemlere odaklanacak. Diğer yandan Apple ekosisteminde ChatGPT ile entegre uygulamalara izin verildi. Apple kullanıcıları, MacGPT ve watchGPT uygulamaları üzerinden ChatGPT’yi kullanabilecek. Her iki uygulama da Apple ve OpenAI’den bağımsız geliştirildi. Diğer yandan ChatGPT’ye alternatif olabilecek bazı uygulamalar da bulunuyor. Youchat, Character.AI ve JasperChat yapay zeka asistanı olarak işlev görüyor.

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.

btchaber bh logo

Göker Bilgiç

Göker Bilgiç, Kasım 1992'de İstanbul'da doğdu. İlkokul ve lise öğrenimini İstanbul'da gördü. İstanbul Üniversitesi Radyo, TV ve Sinema bölümünden mezun oldu. Üniversite yıllarında bilimsel araştırmalarda görev aldı. 2015 yılında Dünya gazetesinde haber editörü olarak mesleğe ilk adımını attı. Dünya'da farklı dönemlerde 5 yıla yakın çalıştı.





Blokzincirin ve kripto paraların, geleceği nasıl değiştireceğini bugünden öğrenin.
btch x banner
btch youtube banner
Bağlantıyı kopyala