bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 67,022.96 0.40%
ethereum
Ethereum (ETH) $ 3,094.76 0.21%
bnb
BNB (BNB) $ 573.24 1.29%
solana
Solana (SOL) $ 177.84 3.61%
xrp
XRP (XRP) $ 0.512419 1.05%
cardano
Cardano (ADA) $ 0.467327 2.16%
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.150919 0.91%

Savaşta Altın mı Bitcoin mi?

savasta altin mi bitcoin mi

Bitcoin birçok kişi tarafından dijital altın olarak görülüyor. İki finansal araç arasında çok ciddi benzerlikler var. Bitcoin, tıpkı Altın gibi sınırlı bir para birimi. Üstelik bağımsız. Herhangi bir merkezi, bir idarecisi yok.

Özellikle 2020’de yeni Bitcoin yükseliş sezonu başladıktan sonra Altın daha iyi bir yatırım aracı Bitcoin mi diye yoğun tartışmalar yapıldı. Altıncılar ve Bitcoinciler sosyal medyada sürekli karşı tarafa iğneleyici mesajlar gönderdi.

2013’te Bugünlerde olacakları anlattığım 2020 Yeni Ekonomi-Büyük Kriz Müthiş Fırsat isimli kitabım çıktı. O tarihten bu yana teknolojik gelişmeler ve merkez bankalarının sürekli para basması nedeniyle Altın-Gümüş ve Bitcoin-Kriptovarlıklar arasında bir ayrım yapmayı düşünmedim. Hepsinin içinde bulunduğumuz Küresel Tufan Çağı’nda çok önemli ve faydalı özellikleri var.

Rusya’nın Ukrayna‘ya saldırısı başlayınca şimdi, savaş durumunda Bitcoin mi daha çok işe yarar yoksa Altın mı diye yeni bir tartışma daha gündeme geldi.

Önce Altını ele alalım. Bir sabah yaşadığınız şehir bombalanmaya başlıyor ve artık oradan ayrılmanız gerek. Yanınızda Altın bulundurmanın nasıl avantajlari olur?

Altın her yerde geçerlidir. Yolda bir ihtiyaç satın almanız gerektiğinde dost ya da düşman herkes Altın kabul edecektir. Bulunduğunuz ülkenin para birimi dış saldırı nedeniyle birden bire değersiz hale gelebilir. Alışveriş yapmak istediğiniz kişiler saldırı altında bulunan ve bir hafta sonra yerinde olup olmayacağı belli olmayan bir hükümetin iradesine dayalı para birimini kabul etmeyebilir. Alışveriş dediğimizde sadece yiyecek, su, benzin vs satın alma değil, çok kritik bir engeli aşmak için araç, tekne vb kiralama veya sınır gibi önemli noktaları geçmek için gerektiğinde rüşvet verme gibi yeri geldiğinde hayatınızı kurtaracak durumları da düşünün.

Acil bir durumda servetinizi saklamanız da gerekebilir. Altın, yıllar boyunca, yangın sel, hatta belli oranda bombardıman gibi durumlarda bile bozulmayacak bir metaldir. Geri geldiğinizde bulması kolay, kimsenin bilmediği bir yerde Altınınızı saklayarak savaş ortamında servetinizi korumanız mümkün olabilir.

Ülkenin elektrik, telefon ve internet altyapısı tahrip edilmişse modern finansın bir çok imkanı devre dışı kalır. Cep telefonları, kredi kartları, mobil bankacılık uygulamaları, ATM’ler ve tabi kriptopara borsaları çalışmayabilir ya da sizin bulunduğunuz bölgede bu araçlara erişim sağlanamayabilir. Fakat tam o anda hayatınızı kurtaracak bir ödeme yapmanız da gerekebilir. İşte tüm modern ve dijital araçların çalışmadığı ortamda Altın-Gümüş çalışır.

Bu noktada Altıncıların gözleri parlamıştır eminim. Altının, Bitcoin ve kriptoparalardan nasıl daha üstün olduğunun ortaya çıktığını düşünüyorlardır. Elbette Altının çok faydalı özellikleri var. Ancak Altın savaş durumunda önemli dezavantajlara da sahiptir.

Her şeyden önce Altının taşınması bir problemdir. Eğer önemli bir finansal güce sahipseniz ve onu savaş durumunda Altın olarak yanınızda taşımak isterseniz, enerjinizin önemli bir bölümünü bu metal yığınını yönetmeye çalışmaya harcarsınız.

Yine üzerinizde altın bulundurmak yolda başıbozuk askerler ya da haydutlar tarafından hedef alınmanıza sebep olabilir. Servetinizi Altın olarak yanınızda taşıyıp, kaçmaya çalışırken örneğin sınırda elinde silah olan kuvvetler üzerinizdeki Altını bulabilir ve yıllardır verdiğiniz emekle oluşturduğunuz bu değerli birikimi bir anda elinizden alabilir. Hele Altın yanında Gümüş de bulunduruyorsanız durumunuz daha kötü. Çünkü Gümüş daha bol bulunan bir madendir. Aynı değerde Altına göre çok daha fazla yer kaplar ve çok daha ağırdır.

Şimdi de Bitcoincilerin ve kriptocuların gözleri parlamaya başladı. Doğal olarak Bitcoin vb kriptovarlıklarda bu tip problemler yoktur. Servetinizi Bitcoin veya kriptopara olarak saklıyorsanız siz söylemedikten sonra kimse bunu bilemez. Kriptovarlıklarla, milyarlarca dolar değerinde olsa bile servetinizi kimseye hedef olmadan, kimsenin ruhu duymadan her türlü engeli aşarak dünyanın her yerine götürebilirsiniz. Altın ve gümüş söz konusu olduğunda birikimlerin değeri milyarlar değil milyon dolarlar olsa dahi Muhtemelen sırf bu değerli metalleri taşımak için ayrıca en az büyük otomobil vb araçlara ihtiyacınız olur. Oysa Bitcoin vb ile herhangi bir şekilde ağır metal bir yük taşımak zorunda olmazsınız. Savaş ortamında zaten bir çok tehlike ile uğraşırken ve muhtemelen yanınızda başka yükler varken bir de Altın ve Gümüş taşımak ile uğraşmamak sizi çok rahatlatacaktır.

Elektrik, internet ya da telefona erişiminiz olmasa bile, Bitcoin ya da diğer kripto varlıklarınız, şifrelerinizi kaybetmediğiniz sürece güvendedir.

Aslında Bitcoin şebeke elektriği, internet veya telefon olmadan bile uydular üzerinden radyo dalgaları sayesinde çalışır. Ancak ödeme gerçekleştirebilmeniz için pek de yaygın olmayan bu sistemin ödemeyi alacak karşı tarafta da bulunması gerekir.

Şimdi kafalar karışmıştır. Altının da Bitcoinin de Savaş durumunda çok önemli avantajları olduğu gibi dezavantajları da var. Öyle ise kim galip geldi? Altıncılar mı yoksa Bitcoinciler mi?

Dünyayı Siyah-Beyaz olarak görmeye çalışmak, herhangi bir olguya fanatiklik seviyesinde bağlanmak, ya benimsin ya kara toprağın anlayışını benimsemek, sizi her zaman zor durumda bırakır. Hele de savaş gibi bir ortamda.

Bu durumda şahsen yatırım tercihimde olduğu gibi savaş durumunda da bu iki finansal aracı birbirine rakip olarak görmüyorum. Aksine her ikisine de sahip olmayı tercih ederim. Yerine göre, gelişen olaylara göre avantajı olanın özelliklerinden faydalanırım. Günümüz finansal piyasalarında ve asimetrik savaşlarında ayakta kalmanın ve servetinizi korumanın yolu budur.

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.

btchaber bh logo

Erkan Öz

Erkan Öz, Siyaset Bilimi ve Gazetecilik eğitimi almasının ardından İHA’da habercilik hayatına başladı. Daha sonra aralarında the Wall Street Journal, Dow Jones Newswires, Al Jazeera ve DHA’nın da bulunduğu ulusal ve uluslararası yayın organlarında teknolojinin dünya ekonomisi üzerinde yaptığı etkileri inceleyen çalışmaları ile tanındı.
https://www.btchaber.com/

Blokzincirin ve kripto paraların, geleceği nasıl değiştireceğini bugünden öğrenin.
btch x banner
btch youtube banner
Bağlantıyı kopyala