bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 67,120.98 5.05%
ethereum
Ethereum (ETH) $ 3,239.30 2.59%
bnb
BNB (BNB) $ 576.96 3.98%
solana
Solana (SOL) $ 175.78 3.35%
xrp
XRP (XRP) $ 0.604775 0.58%
cardano
Cardano (ADA) $ 0.406854 3.51%
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.128755 5.12%

Bitcoin’e talep şoku: Bu kurumsallar Bitcoin’e yöneldi!

spot bitcoin etf abd

Bitcoin’in (BTC) uzun süredir devam eden ayı piyasasına son veren ve boğa indikatörü olarak gösterilen spot Bitcoin borsa yatırım fonlarına (ETF’ler) kurumsal talep artıyor. İşte spot Bitcoin ETF’lere yatırım yapan bazı şirketler…

Kripto para piyasası, 2024’ün başından bu yana boğa döngüsünü yaşıyor. Lider kripto para birimi Bitcoin, ABD’de spot Bitcoin ETF’lerin işleme başlamasıyla yeni bir döneme giriş yaptı. Bitcoin, artık kurumsallar tarafından kabul edilen ve benimsenen bir yatırım aracı haline gelmeye başladı.

Wall Street’in önemli isimleri ve birçok kurumsal şirket, son dönemde spot Bitcoin ETF ürünlerine yatırımlarını yaptılar. Dikkat çeken kurumsalları ve bu kurumsalların yaptığı yatırımları sizler için derledik.

Bu kurumsalların, müşterilerinden gelen talep doğrultusunda spot BTC ETF’lere yatırım yaptığını hatırlatmakta fayda var. Yani listedeki şirketler, Bitcoin’e bizzat kendileri yatırım yapmadılar. Söz konusu urumsal şirketler, müşterilerinden gelen talep doğrultusunda BTC topladılar.

spot bitcoin etf yatirimlari

1- Millennium Management Llc

ABD merkezli yatırım yönetim firması Millennium Management en büyük spot Bitcoin ETF yatırımcısı konumunda. Çok stratejili hedge fonu sunan şirket, yönetimi altındaki 61,1 milyar dolarlık varlıklar ile en büyük alternatif varlık yönetim firmalarından birisi.

millennium bitcoin

Millennium Management, birden fazla spot ETF ihraççısı aracılığıyla BTC yatırımı yaptı. Yatırım şirketi Grayscale’in GBTC, BlackRock’ın IBIT ve Fidelity’nin FBTC fonlarını tercih etti.

Fintel tarafından sağlanan verilere göre, Millennium Management’ın GBTC’de 202 milyon dolarlık bir yatırımı bulunuyor. Yatırım şirketi, GBTC’nin en büyük dördüncü hissedarı konumunda.

Millennium Management’ın yatırımları GBTC ile sınırlı değil. Yatırım şirketi, BlackRock’ın IBIT’inin en büyük hissedarı konumunda. Şirket, IBIT’e 844,182 milyon dolarlık bir yatırım yaptı.

Yatırım şirketi, Fidelity’nin FBTC’sinde de en büyük hissedar konumunda. Millennium Management, FBTC’ye 806 milyon dolar yatırım yaptı.

Şirketin diğer yatırımları ise şu şekilde:

ARK 21Shares Bitcoin ETF – ARKB : 45 milyon dolar

Bitwise Bitcoin ETF Trust – BITB: 44,738 milyon dolar

Şirketin spot BTC ETF’lerde toplam 1,941 milyar dolarlık yatırımı bulunuyor.


2- Susquehanna International Group

Susquehanna International Group bir küresel ticaret ve teknoloji firmasıdır. Hisse senetleri, sabit gelir kaynakları, enerji, emtia, endeks ve türev ürünler gibi çeşitli alanlarda özel yatırımlarda bulunmuştur. Şirket, bu özel yatırımlarda bir dizi bağlı kuruluştan oluşur.

SIG bitcoin

Susquehanna International Group, Google, Goldman Sachs, JPMorgan, PepsiCo ve Microsoft gibi şirketlerin hisse senetlerine yatırım yapmıştır.

ABD merkezli teknoloji devi, spot Bitcoin ETF’lerinin en büyük yatırımcılarından birisidir. Kayıtlara göre, Susquehanna International Group, IBIT, GBTC ve FBTC gibi ihraççılarda milyonlarca dolarlık yatırım barındırıyor.

Susquehanna International Group, GBTC’nin en büyük hissedarı konumundadır. Şirket, GBTC’ye 1,091 milyar dolar yatırım yaptı. Bu yatırım, bir kurumsalın spot ETF’lere yaptığı en büyük yatırımlardan birisidir.

Teknoloji şirketi, IBIT’e 23,59 milyon dolar ve FBTC’ye de 83,74 milyon dolar yatırım yaptı. Ayrıca, şirketin portföyünde 255 milyon dolarlık ProShares Bitcoin Strategy ETF (BITO) bulunuyor.

Şirketin diğer yatırımları ise şu şekilde:

ARK 21Shares Bitcoin ETF – ARKB : 36,116 milyon dolar

Bitwise Bitcoin ETF Trust – BITB: 21,71 milyon dolar

Invesco Galaxy Bitcoin ETF – BTCO: 11,80 milyon dolar (en büyük hissedarı)

Valkyrie Bitcoin Fund – BRRR: 3,87 milyon dolar

VanEck Bitcoin Trust – HODL: 20,59 milyon dolar (en büyük hissedarı)

WisdomTree Bitcoin Fund – BTCW: 19,29 milyon dolar (en büyük hissedarı)

Franklin Templeton Digital Holdings Trust – EZBC: 14,30 milyon dolar

Şirketin spot Bitcoin ETF’lere toplam yatırımı 1,580 milyar dolar seviyesinde.


3- Jane Street Group

Wall Street’in bir başka devi Jane Street Group, finansal piyasalarda likidite sağlayan bir şirket. Özellikle algoritmik alım satım ve arbitraj stratejileri üzerine uzmanlaşmıştır. Dünya genelinde birçok finansal piyasada faaliyet gösteren Jane Street Group, spot Bitcoin ETF yatırımı yapan şirketler arasında yer almakta.

Jane Street Group Bitcoin

Jane Street Group, Grayscale’in GBTC’sinin en büyük hissedarları arasında yer almaktadır. Şirketin GBTC’ye yapmış olduğu yatırım ise 117,350 milyon dolar seviyesinde.

Jane Street Group, ProShares Bitcoin Strategy ETF‘in (BITO) en büyük hissedarı konumundadır. Şirketin BITO’da 618,695 milyon dolarlık yatırımı bulunuyor.

ABD’li Wall Street devi, Fidelity Wise Origin Bitcoin Fund (FBTC) yatırımıyla da dikkatleri üzerine çekmektedir. Şirket, FBTC’ye 185,228 milyon dolar yatırım yaptı. Bu yatırım ile FBTC’nin en büyük üçüncü hissedarı oldu.

Şirketin diğer yatırımları ise şu şekilde:

ARK 21Shares Bitcoin ETF – ARKB : 239,727 milyon dolar (en büyük ikinci hissedarı)

Bitwise Bitcoin ETF Trust – BITB: 53,788 milyon dolar (en büyük hissedarı)

Invesco Galaxy Bitcoin ETF – BTCO: 6,166 milyon dolar (en büyük üçüncü hissedarı)

Valkyrie Bitcoin Fund – BRRR: 8,669 milyon dolar (en büyük hissedarı)

VanEck Bitcoin Trust – HODL: 5,394 milyon dolar

WisdomTree Bitcoin Fund – BTCW: 12,071 milyon dolar (en büyük ikinci hissedarı)

Franklin Templeton Digital Holdings TrustEZBC: 5,559 milyon dolar (en büyük üçüncü hissedarı)

Şirketin spot Bitcoin ETF’lerde toplam 1,252 milyar dolarlık yatırımı bulunuyor.


4- Horizon Kinetics Asset Management Llc

ABD merkezli bir yatırım danışmanlığı firması Horizon Kinetics Asset Management, en büyük spot Bitcoin ETF yatırımcılarından biri. Şirket, uzun vadeli yatırım stratejileri geliştirerek müşterilerine portföy yönetimi hizmetleri sunuyor. Bu nedenle şirketin spot Bitcoin ETF yatırımlarının da uzun vadeli olduğu düşünülüyor.

Horizon kinetics bitcoin

Horizon Kinetics Asset Management, milyonlarca dolarlık spot Bitcoin ETF yatırımlarıyla ön plana çıktı. Şirket, Grayscale’in GBTC ürününde en büyük ikinci hissedar konumunda. Horizon Kinetics Asset Management, GBTC’ye 945,919 milyon dolar yatırım yaptı.

Şirketin BlackRock’ın IBIT’ine yaptığı yatırım ise oldukça düşük seviyede. Horizon Kinetics Asset Management’ın, IBIT’te 29 milyon dolarlık yatırımı bulunuyor.

Şirketin spot Bitcoin ETF’lerde toplam 974,919 milyon dolarlık yatırımı bulunuyor.


5- Morgan Stanley

ABD merkezli bir yatırım bankacılığı ve finansal hizmetler şirketi Morgan Stanley, spot Bitcoin ETF yatırımıyla dikkat çeken kurumsallar arasında yer alıyor. Bankacılık devi, ilk çeyrekte Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu’na (SEC) sunduğu 13F dosyasında spot BTC ETF yatırımı yaptığını duyurdu.

morgan stanley bitcoin

Morgan Stanley spot Bitcoin ETF yatırımında Grayscale’in GBTC’sini tercih etti. Bankacılık devi, GBTC’nin en büyük üçüncü hissedarı konumunda. Bankanın GBTC’ye yapmış olduğu yatırım ise 269,871 milyon dolar seviyesinde.

ABD’li yatırım bankası, ARK 21Shares Bitcoin ETF‘e (ARKB) de 2,251 milyon dolar yatırım yaptı.

Yatırım bankasının spot ETF’lerde toplam 272,122 milyon dolarlık yatırımı bulunuyor.


6- Royal Bank Of Canada

Kanada’nın çok uluslu finansal hizmetler şirketi ve piyasa değerine göre Kanada’nın en büyük bankası Royal Bank of Canada spot Bitcoin ETF yatırımı yapan kurumsallar arasında.

royal bank canada bitcoin

2011 yılında gelir ve piyasa değeri açısından en büyük Kanada şirketi Royal Bank of Canada, ABD’de işlem gören spot Bitcoin ETF’lere yönelmiş durumda.

Royal Bank of Canada, Grayscale’in GBTC’sine 1,231 milyon dolar yatırım yaptı. Bankacılık devi, BlackRock’ın IBIT’ine ise 445 bin dolarlık yatırım yaptı.

Bankanın ProShares Bitcoin Strategy ETF‘e (BITO) yaptığı yatırım ise 25 bin dolar seviyesinde. Diğer kurumsallara kıyasla daha az yatırımı olan bankanın VanEck Bitcoin Trust’ın HODL ürününde de 12 bin dolarlık yatırımı bulunuyor.

Bankanın spot Bitcoin ETF’lerde toplam 1,713 milyon dolarlık yatırımı bulunuyor.


7- Bracebridge Capital

ABD merkezli bir hedge fonu Bracebridge Capital, Nancy Zimmerman ve Gabriel Sunshine ortaklığında kuruldu. Şirket, Yale Üniversitesi ve Princeton Üniversitesi’nin bağışlarından gelen fonları yönetmektedir. Bracebridge Capital daha önce Arjantin’in borç yeniden yapılandırmasından 1,5 milyar dolar gelir elde etti.

brace bridge bitcoin

Bracebridge Capital spot Bitcoin ETF yatırımı yapan şirketler arasında yer alıyor. Şirketin yatırım yaptığı spot Bitcoin ETF’ler ise şu şekilde:

Grayscale Bitcoin Trust – GBTC: 26,526 milyon dolar

BlackRock iShares Bitcoin Trust – IBIT: 100,639 milyon dolar

ARK 21Shares Bitcoin ETF – ARKB: 307,157 milyon dolar

Hedge fonunun spot Bitcoin ETF’lerde toplam 434,322 milyon dolarlık yatırımı bulunuyor.


8- State of Wisconsin Investment Board

State of Wisconsin Investment Board, 1951 yılında oluşturulan bağımsız bir devlet kurumudur. ABD merkezli kurum, Wisconsin Eyaleti Yatırım Kurulu, Wisconsin Emeklilik Sistemi, Devlet Yatırım Fonu ve diğer devlet vakıf fonlarının varlıklarını yönetmektedir. 31 Aralık 2023 tarihinde kurumun 156 milyar doların üzerinde varlığı yönettiği tespit edilmiştir.

state investment bitcoin

ABD’nin bağımsız yatırım yönetim kurumu, spot Bitcoin ETF yatırımlarıyla dikkatleri üzerine çekmektedir. Kurumun yatırım yaptığı spot Bitcoin ETF’ler ise şu şekilde:

Grayscale Bitcoin Trust – GBTC: 63,687 milyon dolar

BlackRock iShares Bitcoin Trust – IBIT: 99,168 milyon dolar

ABD’li kurumun spot Bitcoin ETF’lerde toplam 162,855 milyon dolarlık yatırımı bulunuyor.


9- Bank Of Montreal

3 Kasım 1817’de kurulan Bank Of Montreal, Bank of Canada açılana kadar ülkenin merkez bankası görevini yürütmüştür. Bank Of Montreal, Kanada’nın en büyük beşinci ve aynı zamanda ülkenin en eski bankası.

bank of montreal bitcoin

Bank Of Montreal, spot Bitcoin ETF’lere yatırım yapan kurumsallar arasında dikkatleri üzerine çekmektedir. Kanada’nın köklü bankasının yatırım yaptığı spot Bitcoin ETF’ler ise şu şekilde:

Grayscale Bitcoin Trust – GBTC: 670 bin dolar

BlackRock iShares Bitcoin Trust – IBIT: 5,422 milyon dolar

ProShares Bitcoin Strategy ETFBITO: 17 bin dolar

Fidelity Wise Origin Bitcoin Fund – FBTC: 609 bin dolar

Franklin Templeton Digital Holdings TrustEZBC: 357 bin dolar

Kanada’nın en eski bankasının spot Bitcoin ETF’lerde toplam 7,075 milyon dolarlık yatırımı bulunuyor.


10- JPMorgan

ABD merkezli yatırım bankası ve finansal hizmetler şirketi JPMorgan piyasa değeri açısından dünyanın en büyük bankalarından biri. JPMorgan, Avrupa’da da yaklaşık 200 yıldır faaliyet gösteriyor. Köklü banka, geleneksel finansın ve Wall Street’in en önemli aktörlerinden birisi olarak kabul ediliyor.

jpmorgan bitcoin

JPMorgan, Bitcoin’e karşı mesafeli yaklaşımıyla dikkatleri üzerine çekmişti. Kayıtlara göre, dev banka spot Bitcoin ETF’lere yatırım yaptı. Dünyanın en büyük bankalarından birisi JPMorgan’ın yatırım yaptığı spot Bitcoin ETF’ler şu şekilde:

BlackRock iShares Bitcoin Trust – IBIT: 477 bin dolar

ProShares Bitcoin Strategy ETFBITO: 27 bin dolar

Fidelity Wise Origin Bitcoin Fund – FBTC: Bin dolar

Bitwise Bitcoin ETF TrustBITB: 253 bin dolar

ABD’li bankacılık devinin spot Bitcoin ETF’lerde toplam 758 bin dolarlık yatırımı bulunuyor.


Listede birçok kurumsal şirket yer alıyor

Listede, spot Bitcoin ETF’lere yatırım yapan yüzlerce kurumsal şirket bulunuyor. Bu şirketlerin birçoğu varlık ya da hedge fon yöneticisi.

Verilere göre, GBTC’ye 659 kurumsal şirket yatırım yapmış durumda. IBIT’e ise 417 kurumsal şirket yatırım yaptı. ProShares’in BITO’su 326 kurumsal şirketten para girişi gördü. Fidelity’nin FBTC’si ise 236 kurumsal şirkete Bitcoin sundu.

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.

btchaber bh logo

Özgür Umut Demirci

24 Aralık 1997 tarihinde Artvin'de dünyaya geldi. Özgür, bir süre Bursa'da yaşadı. Bursa'da TSO Gürsu Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'nden mezun olduktan sonra Antalya Akdeniz Üniversitesi Gazetecilik bölümünde Lisans eğitimini tamamladı. 2020 yılından beri sektörün içinde yer alıyor.

Blokzincirin ve kripto paraların, geleceği nasıl değiştireceğini bugünden öğrenin.
Bağlantıyı kopyala