bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 67,029.96 0.22%
ethereum
Ethereum (ETH) $ 3,127.24 1.24%
bnb
BNB (BNB) $ 578.04 0.37%
solana
Solana (SOL) $ 173.28 2.77%
xrp
XRP (XRP) $ 0.521917 0.46%
cardano
Cardano (ADA) $ 0.483548 0.13%
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.153824 0.54%

Digibyte (DGB) Nedir?

digibyte nedir

Digibyte kripto para piyasasındaki en eski projelerden biri ve adını her boğa sezonunda oldukça fazla duyuyoruz. Bu rehber içeriğimizde Digibyte (DGB) projesi hakkında kapsamlı bilgiler vereceğiz.

DigiByte (DGB) eşler arası bir kripto para birimi ve blockchain platformu. DGB ise Digibyte platformunun yönetişim token’ı. Dolayısıyla DGB token, merkezsiz uygulamalar (dApps) ve DGB blockchain’indeki akıllı sözleşmelerde değişim aracı olarak kullanılıyor.

Digibyte kripto para topluluğunda yüksek işlem hızı ile tanınıyor. DigiByte blok zinciri, saniyede çok sayıda işlemi işleme kapasitesiyle ölçeklenebilir olacak şekilde tasarlandı. Zira DigiByte, Bitcoin’in eski kripto para alternatiflerinden biri ve kökü Bitcoin blok zincirine dayanıyor

Digibyte Nedir?

DigiByte, Ripple (XRP) ve Litecoin’den (LTC) farkı, siber güvenlik ve ölçeklenebilirlik üzerine odaklanan kripto para birimidir.

  • DigiByte (DGB) 2013 yılında kurulmuş bir blockchain platformu ve kripto para birimidir.
  • DGB token’lar, DigiByte platformu tarafından desteklenen merkezsiz uygulamalara ve akıllı sözleşmelere güç sağlar.
  • DigiByte, Proof-of-Work (PoW) konsensüs algoritmasını kullanıyor ve birden fazla madencilik protokolünü destekliyor.

  • DigiByte’ın blokchain platformunun ölçeklenebilirliği DigiByte’ın geniş bir uygulama yelpazesinde kullanılması için fırsatlar yaratabilir.
Digibyte kurucusu
Digibyte kurucusu Jared Tate. Kaynak: YouTube
  • Jared Tate, DigiByte blockchain’inin kurucusu ve geliştiricisi. DigiByte, halka açık, hızla büyüyen ve son derece merkezi olmayan 10 yıllık bir blockchain’dir.

DigiByte’ın Özellikleri Nelerdir?

DigiByte, kullanıcılara kendi platformunu kullanarak kendilerine ait token’ların oluşturulmasını, uygulamaların geliştirilmesini ve dijital kimliklerin oluşturulmasını ve yönetimlerini sağlar. Ayrıca DigiByte birden fazla madencilik algoritması kullanır ve toplamda 21 milyar DGB coin’i bulunur. 

İkinci özellik de, DigiByte’ın diğer ağlardaki özellikleri kendi blockchain ağına çektiğini söyleyebiliriz. Kendi kripto parası olan DGB ise ağdaki işlem ücretlerinin ödenmesi için ve akıllı kontratların çalıştırılması için kullanılır.

DigiByte Nasıl Çalışır?

Kripto para madencilerinden oluşan bir ağ DigiByte’a güç veriyor. Proof-of-Work tabanlı bir kripto para birimi olarak madenciler, bir sonraki işlem bloğunu doğrulamak ve bir madencilik ödülü kazanmak için birbirleriyle rekabet ederler ve DigiByte para birimi yalnızca madencilik yoluyla üretilir.

DigiByte platformu açık kaynak kodludur, yani herkes projenin kodunu görüntüleyebilir ve katkıda bulunabilir.

DigiByte’ın çalışma prensibi kripto paraların genel çalışma prensibi ile aynıdır. O da kullanıcıların DGB token’larını dünyanın herhangi bir yerinden herhangi bir zaman diliminden güvenli ve geriye döndürülemeyen işlemlerin gerçekleştirilmesi içindir. 

Ayrıca, DigiByte kullanıcıları merkezsiz uygulamaların oluşturulmasını kendisine ait akıllı kontratlar üzerinden gerçekleştirilmesini sağlar. Bu amaca erişmek için DigiByte, üç farklı katman üzerine inşa edilmiştir:

1- Uygulama Katmanı

Kullanıcı katmanı olarak da bilinen uygulama katmanı, ağdaki herkesin DigiByte üzerinde inşa edilen merkezsiz uygulamalara erişip kullanabileceği ve ağın kripto parası DGB’yi harcayacağı uygulamalar olarak bilinir. 

2- Mutabakat Katmanı

Bu katmanda DigiByte ağında gerçekleştirilen işlemlerin kaydedildiği kısımdır ve madenciler ise DGB’lerin piyasaya çıkarılmasında önemli bir rol oynadığı katmandır. Bu katmanın özelliği, işlemlerin gerçekleştirilip onaylandığı katmandır ve madenciler blokları çıkarıp DGB’leri piyasaya sürdükleri katmandır. Bu sayede DigiByte ağında madencilerin önemli derecede depolama gerçekleştirmelerinin önüne geçilmiş olur. 

3- Ağ Katmanı

Birçok blockchain ağında olduğu gibi DigiByte ağında da ağ katmanı, platformların en temel katmanı olduğunu söyleyebiliriz. Bu katmanda iletişim ve operasyon süreçlerinin tamamı, DigiByte yazılımını çalıştıran cihazlarla birlikte tüm süreçlerin temelini oluşturur. Bu katman ayrıca merkezsiz uygulamaların geliştirilmesi için hayati bir rol oynar ve DigiByte üzerine çalışan yazılımcılar bu katmanı geliştirmek için aktif olarak çalışırlar.

DigiByte Blockchain

Ağın devamlılığını sağlamak için, DigiByte Bitcoin’de (BTC) kullanılan iş ispatı (PoW) algoritmasını kullanır.

Çoğu mekanizmaya benzer şekilde ilerleyen DigiByte algoritması, bilgisayarların DigiByte çalıştırmaları ile ağ güvenliğini sağlar ve yeni işlemleri doğrulayarak yeni çıkarılan DGB’lerin oluşturulmasını sağlar.

Bitcoin madenciliği ile karşılaştırıldığı zaman, DigiByte madenciliği normal bilgisayarlar kullanılarak gerçekleştirilebilir. Bu sayede DigiByte ağında daha fazla kullanıcı katılabilir. 

DigiByte vs Bitcoin

digibyte bitcoin karsilastirmasi
Digibyte ve Bitcoin karşılaştırması. Kaynak: Arşiv

Digibyte da tıpkı diğer altcoin’ler gibi sıklıkla Bitcoin’le karşılaştırılıyor. Digibyte’ın Bitcoin koduna dayanması da bu durumun nedenlerinden biri. Gelin DigiByte ile Bitcoin arasındaki bazı önemli farklılıklara göz atalım:

Maksimum coin arzı: Hem DigiByte hem de Bitcoin maksimum BTC arzına sahip, ancak maksimum DGB sayısı Bitcoin maksimum arzını büyüklük sırasına göre aşmaktadır. DGB’nin maksimum arzı 21 milyar token iken, Bitcoin’in coin arzı 21 milyon BTC ile sınırlıdır.

Madencilik ödül programı: DigiByte ve Bitcoin, madencilere ödül olarak ödenen kripto para miktarını kademeli olarak azaltır, ancak iki blockchain ağı farklı azaltma yöntemleri kullanıyor. DigiByte’ın blok başına ödülü her ay %1 oranında azalırken, Bitcoin’in ödülü yaklaşık her dört yılda bir yarıya inmektedir.

İşlem hızı: DigiByte, blok zincirine daha sık yeni bloklar eklediği için işlemleri Bitcoin’den daha hızlı işleyebilmektedir. DigiByte işlemleri yaklaşık 15 saniyede işlenirken, Bitcoin işlemlerinin bir bloğunu işlemek için ortalama süre 10 dakikadır.

DigiByte Bitcoin’den daha mı iyi?

DigiByte, blockchain’i çeşitli madencilik mekanizmalarını desteklediği için Bitcoin’den daha güvenli olduğunu iddia ediyor. DigiByte blockchain’i işlemleri daha hızlı işleyebilmektedir çünkü yeni DigiByte blokları Bitcoin’in yeni bloklarından daha sık eklenmektedir. Bitcoin en büyük piyasa değerine sahip orijinal kripto para birimidir.

DigiVarlıklar ve Digi-ID

DigiByte ekibi yazılımı yıllar içinde birkaç defa yeniledi.

DigiByte şu an kullanıcıların kendilerine ait kripto varlıkların oluşturulup kendi alt zincirleri üzerinden DigiVarlıklar adı altında yönetilmesini sağlar. Bu da, DigiVarlıkların altın ve hisseler gibi geleneksel finansal varlıklar başta olmak üzere yasal dokümanlara kadar kayıt altına alınıp kullanılabilmesini sağlar. Böylelikle finansal piyasalara katılım artar ve yasal dokümanlar da güvenli bir şekilde saklanır.

Digi-ID ise kullanıcıların kullanıcı ismi ve şifrelerini doğrulamalarını gerektiren uygulamalar için kullanılan kimlik çözümüdür. DigiByte ekibine göre Digi-ID, kullanıcı bilgilerini başvurular için ortaya dökmediği konusundadır.  Böylelikle kimlik doğrulama gerekliliği gerçekleştirilmiş olur. 

DigiByte Kim Tarafından Oluşturuldu?

DigiByte, Jared Tate tarafından 2013 yılında oluşturuldu. 

İlk olarak toplam arzın yüzde 0.5’ini piyasaya süren Tate, 18 aylık süreç boyunca toplam arzın yarısını kullanıcılara dağıttı. Kalan coin’lerin tamamını ise süreci geliştirmekte olan ekibe dağıttığını söyleyebiliriz. 

DigiByte, üç farklı grup tarafından desteklenir:

1- Açık Kaynak Geliştiricileri

DigiByte ağındaki gönüllüler olarak bilinen grup, ekosisteme katkı sağlamak için katılırlar ve farklı kişilerin değerlendirmeleri kodlara katkı sağlama ve uygulama geliştirme ile birlikte DigiByte’ın kullanımını sağlarlar.

2- DigiByte Vakfı

DigiByte Vakfı, DigiByte ağının geliştirme, araştırma, eğitim ve pazarlama süreçlerini yürüten kar amacı gütmeyen organizasyondur. Vakfın amacı, DigiByte’ın daha fazla kullanılmasını sağlamaktır. 

3- Fark Oluşturma Ekibi

Fark oluşturma ekibi, şirketlerdeki sosyal medya ve tanıtım departmanları ile aynı işlevi görür. Bu ekip, DigiByte’ın sosyal medya, pazarlama ve basın bültenlerini oluşturan birimidir.

DigiByte Güvenli mi?

DigiByte platformu, genel olarak güvenli kabul edilen blok zinciri teknolojisini kullanır. DigiByte, blok zincirinin güvenliğini iki temel önlemle artırır: çeşitli madencilik mekanizmalarını desteklemek ve madencilik zorluğunu sık sık ayarlamak.

DGB Coin Nasıl Satın Alınır?

DGB en kolay şekilde kripto para borsaları üzerinden satın alınabilir. KuCoin ve Bittrex, DigiByte token’ı destekleyen en popüler iki borsa. Kullandığınız kripto para borsasına bağlı olarak, DGB satın alabilmeniz için önce Ethereum gibi başka bir kripto para birimi satın almanız gerekebilir.

Digibyte Kaç TL?

Güncel kripto para piyasası verilerine göre 1 Digibyte (DGB) token 0,380535 TL‘den işlem görüyor. Digibyte (DGB) token fiyatı son 24 saat içerisinde -1.32% değişim gösterdi. Digibyte (DGB) token’in son 24 saatteki işlem hacmi ise $ 6,634,525 dolar, toplam piyasa değeri ise $ 201,095,803 dolar seviyesinde.

Digibyte Kaç Dolar?

Güncel kripto para piyasası verilerine göre 1 Digibyte (DGB) Coin $ 0.011821 dolardan işlem görüyor. 2023 yılının Ocak ayı itibariyle Digibyte (DGB) tüm zamanların en yüksek seviyesi rekorunu 0.18 dolarla kaydetti. Bununla birlikte Digibyte (DGB) yılın en düşük seviyesini ise 0.00002028 dolarla belirledi.

Digibyte Coin Grafiği

DigiByte Hakkında Sık Sorulan Sorular ve Digibyte Yorumları

CPU üzerinden DGB çıkarabilir miyim? 

CPU üzerinden DGB madenciliği yapmanız mümkün değildir, onun yerine GPU ve ASIC cihazları kullanabilirsiniz.

SHA-256/Scrypt algoritması kullanan cihazlar üzerinden madencilik yapabilir miyim?

SHA-256 ve Scrypt uyumlu cihazlar üzerinden DGB madenciliği gerçekleştirebilirsiniz?

DigiByte hakkında daha fazla bilgiye nereden erişebilirim?

DigiByte hakkında daha fazla bilgiye DigiByte forumlarından erişebilirsiniz.

DigiByte hakkındaki gelişmelere nereden erişebilirim?

DigiByte hakkındaki gelişmelere BTCHaber.com üzerinden erişebilirsiniz.

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.

btchaber bh logo

Tuncay Aydıner

1997 yılında Rize’de doğan Tuncay İlkokul ve Ortaokul eğitimini 9 Mart İlköğretim Okulu’nda aldı. Lise eğitimini Çayeli Anadolu Öğretmen Lisesi’nde tamamladı. Tuncay, tarihe dış politikaya ve hukuka duyduğu ilgi nedeniyle üniversite eğitimine Erzurum Atatürk Üniversitesi Uluslararası İlişkiler bölümünde devam etti.

Blokzincirin ve kripto paraların, geleceği nasıl değiştireceğini bugünden öğrenin.
btch x banner
btch youtube banner
Bağlantıyı kopyala