bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 65,635.59 3.36%
ethereum
Ethereum (ETH) $ 3,416.35 5.16%
bnb
BNB (BNB) $ 533.01 5.72%
solana
Solana (SOL) $ 183.36 10.33%
xrp
XRP (XRP) $ 0.615777 0.78%
cardano
Cardano (ADA) $ 0.630748 6.34%
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.135778 10.31%

Paylaş

Coinbase ve SEC’nin Kripto Lending Sorunu Bir Başlangıç Mı? 

didem kurunç

Coinbase’in yakında çıkarmayı planladığı yeni kripto para lending ürününe SEC’den gelen sert uyarı ve akabinde Coinbase’in paylaşımları geçtiğimiz haftanın en tartışmalı haberlerindendi. SEC’nin yaklaşımı şaşırtıcı olmamakla birlikte halka açık bir şirket olan Coinbase’in kripto ekosistemindeki önemli rolü dikkate alındığında bu regülasyon anlaşmazlığının nereye uzanacağı, kripto para lending (ödünç verme) ürünlerinin ve merkezi/Defi platformlarındaki benzer ve/veya yeni çıkacak ürünlerin geleceği, büyük resimde de kripto dünyasının gideceği yön ve ayrışmalar açısından önem taşıyor.   

Ne olmuştu?

Coinbase haziran ayında “banka mevduat hesaplarına alternatif olarak”, bir stabil coin olan USDC mevduatlarına yıllık %4 faiz veren Lend adında yeni bir ürün çıkaracağını duyurmuştu ki ortalama oranın %0,06 olduğu ABD için çekiciliği ortada. Duyuruda bir yandan “bu yeni hesap Coinbase garantisinde ve içiniz rahat bir şekilde bankaların sunduğundan daha fazla faiz geliri kazanırsınız” denilirken diğer yandan “Coinbase’in bir banka ve Lend’in bir mevduat hesabı olmadığı ve devlet güvencesi (FDIC) taşımadığı, bu USDC varlıkların 3. taraflara borç verilebileceği ve olası bir kredi riski sorununda tüm kripto varlıkların kaybedilebileceği” de belirtilmişti.

Ürünün sunumuna az bir zaman kala da SEC yaptığı soruşturma sonucunda bu ürünün ihracının bir dava sürecinin başlamasına yol açacağını belirten Wells Notice denilen sert bir uyarı gönderiyor Coinbase’e. SEC’ye göre Coinbase’in  “banka mevduat hesabına alternatif, ama bir dolar mevduat hesabı olmadığını” belirttiği bu ürün yasalar nezdinde bir menkul kıymet, bir yatırım ürünü ve kendisinin iznine bağlı.

Şaşırmalı mı?

Gary Gensler SEC başkanlığına geldiği nisan ayından beri istikrarlı bir şekilde her söyleminde -beklentilerin aksine- kripto paraların ve ilgili birimlerin/alanların düzenlenmeleri gerektiğini açık ve kesin bir şekilde vurguluyor ve tavrını açıkça belli ediyor. Hakkında öne çıkarılan konu MIT’de verdiği dersler nedeniyle kripto paraları bilmesi olmak yerine, 2008 krizinden sonra geldiği CFTC başkanlığı sırasında swap ve türev ürünler piyasasına getirdiği sert düzenlemeler olmalıydı belki de.

Özellikle son aylarda Kongre’den kripto para platformlarının düzenlemesi için daha fazla yetki istediği bilinirken ağustos başında yaptığı kapsamlı basın duyurusunda da regülasyonların ve yasamanın kripto trading, lending ve DeFi platformlarını kapsaması gerektiğini açıkça söylemişti.

WSJ’a verdiği röportajda “DeFi projelerinin regülasyona bağışıklıkları yoktur” derken, bu ay Uniswap Labs’in SEC tarafından incelemeye alındığı iddiaları sözde kalınmayacağının işareti olabilir.

Financial Times’a verdiği demeçte, örneğin, “kripto platformlarının yaşamaları için regülasyona (izne) ihtiyaçları var; kamu politikası çerçevesi dışında var olamazlar çünkü kripto paraların çoğu menkul kıymet ve trading platformları af dilemek yerine izin almalılar” şeklinde açıklamaları var.  

Aynı röportajda DeFi’ın regülasyonlardan muaf olmaması gerektiğini çünkü aslında “gerçekte yeni bir konsept olmadığını”, bu yüzyıl başında filizlenen P2P lending iş modelinin bir varyasyonu olduğunu söylüyor: “Bu platformların, NYSE kadar olmasalar da yönetişim mekanizmaları, ücret modeli ve teşvik sistemlerini içeren azımsanmayacak bir merkezi tarafları var, sadece yazılım demek yanlış” diye düşünen bir bakış açısıyla, Uniswap benzeri soruşturmaların devamının gelmesini beklemek muhtemel duruyor.     

En son Avrupa Parlamentosu’ndaki görüş alışverişinde bile kripto regülasyonunun gerekliliğini vurgulayan bir SEC başkanının fırsat bulmuşken bir kripto para ürününe yasak getirmesine tüm bu çerçeveyle bakıldığında çok da şaşırmamalı.  

Coinbase Argümanları

Coinbase kısaca “süreç boyunca şeffaflık ve uyum adına biz her türlü iyi niyeti gösterdik ama tam bir açıklama yapılmadan direkt dava açılmasıyla tehdit edildik” diyor. Bu yeni ürünün neden menkul kıymet sayıldığını ve düzenlenmemiş piyasalarda çok daha yüksek faiz veren benzer ürün sunanlar varken niye kendilerinin hedef olduğunu anlamadıklarından yakınıyor.

SEC’nin Lend ürününü bir menkul kıymet olarak görmesi iki davayla ilgili: 1946 Howey, ve 1990 Reves davaları sonucu testlere göre ürün bir yatırım sözleşmesi şartları taşıyor ve bir menkul kıymet olduğu için SEC izni olmadan kamuya satılamaz, deniyor; diğer bir deyişle kripto para kredileri regüle edilmemiş menkul kıymet sınıfına sokuluyor.

Coinbase şimdilik geri çekilse de ilerde olası bir dava süreci başlarsa, mahkeme SEC’nin yorumunu haklı bulmayabilir tabii ki, ancak uzun süreçlerin ekosisteme zarar vermeyeceğini düşünmek yanlış olur.

Diğer taraftan piyasadaki örnekler konusunda Coinbase haklı: hem merkezi hem merkeziyetsiz platformlarda çok daha yüksek oranlarda faiz getirisi sunan kripto para lending ürünleri bulunmakta; BlockFi, Nexo,Celsius, Compound, Aave gibi. Ancak BlockFi’nin de stabil coin’lere yüksek faiz veren benzer bir ürün için beş eyalet bazında Menkul Kıymet Yasasını ihlalden soruşturma altında olduğunu eklemek gerekir.

Sonuç olarak Coinbase bunu öngörebilir miydi? ABD’de banka hesapları menkul kıymet yasasından muaflar ancak sermaye yeterliliği gibi çok daha katı kurallara ve yükümlülüklere tabiler. Coinbase bir banka olmadan banka mevduat alternatifi bir hesap sunmak isteyince, hem merkezi bir platform olup hem de regülasyondan muaf olmak zorlaşıyor. Diğer taraftan ABD yasalarıyla uyumlu olma ve halka açılmasına izin verilen ilk büyük borsa olma avantajını öne çıkarıp bundan faydalanmak istemesi ters tepince, SEC onayı olmadan benzer ürünler sunan kripto firmalarını öne sürmesi eleştirilen bir konu olmakta.  

SEC açısından bakılınca daCoinbase’in öne çıkarmak istediği avantajı fırsat görüp kendi ajandası lehine kullandığını ve halka açık bir şirketin daha kolay bir av olduğunu söylemek mümkün.

DeFi’ye Yansımalar

SEC buradan başlayıp regülasyon alanını DeFi’ya kadar uzatmayı hedefliyor olabilir.  DeFi Llama verisine göre 160 milyar dolara ulaşmış bir sektör DeFi. Chainalysis “Küresel DeFi Benimsenme Endeksi” raporuna göre, bütün kripto sektörünün büyümesine kıyasla hala tecrübeli yatırımcı ve trader’lar ilgilendiği için ana akım olması için henüz çok zaman var; ancak bir senedeki büyüme hızına bakınca küçük bireysel yatırımcıya ulaşması durumunda bunun tam da SEC’nin ilgi alanı olduğu açık.

Diğer taraftan yine SEC’nin hatta FED’in gözü stabil coin’lerde. Lending sektörünün büyümesi stabil coin büyümesinin arkasındaki önemli bir itici güç. Coinbase’in bu yeni ürünüyle dolara birebir endeksli USDC’ye talebin artacağı bekleniyor belli ki; ve halihazırda çok yatırım yapılan ve parlayan USDC’nin dolara iyi bir alternatif olduğu algısının güçlenmesini istemezler. Coinbase’in ana şirketi DCC’nin USDC ihraç eden Circle’ın yatırımcısı olduğu da eklenmeli.

Çözüm Yakın mı?

Çözümü yeni bir kripto para ürününün menkul kıymet olup olmadığı sonucuna indirgememek gerekir. Kripto lending’in menkul kıymet olmadığına karar verilse bile kriptonun farklı alanlarındaki yeni proje ve ürünlerin hızına yetişmek zor ve bir tarafta da  “kriptonun her alanında regülasyon şart, başka türlü hayatta kalamazlar” görüşünde bir SEC, Kongre’de bunları “gölge bankacılık” olarak tanımlayan senatörler, ve “bir Fedcoin çıkarsa kripto paralara ve stabil coin’lere gerek kalmaz” diyen Fed var.

Regülasyon sürecini zorlayan başka bir sebep de kripto sektörünün kendisi: Yepyeni ürünlerle,  merkeziyetsizlerin merkezileşme durumları, belki mecburen regüle edilmeleri durumları tartışılmakta. BlockFi or Kraken Bank gibi geleneksel banka modeline benzer çalışan yapılar var. Her ne kadar kripto aktivitelerinin çoğunluğu düzenlenmemiş mahallerde olmaya devam etse de kripto paraların geleceği mevcut finansal sisteme entegre bir parça olur mu noktasında bir ayrışmadan, sıkışmadan söz edilebilir. Ancak şimdilik her durumda kripto dünyasının merkezi ayağı Coinbase’in sektör adına sırtlandığı alanda yalnız bırakılmaması gerektiği de dikkate değer bir görüş gibi duruyor.

btchaber bh logo

Didem Kurunç

İEL ve İşletme Fakültesi mezunudur. ABD’de yüksek lisans (MSc in Finance) eğitimini onur derecesiyle bitirmiştir. Bir süre özel sektörde finans alanında çalışmış ve finans dalında doktora eğitimini tez aşamasına kadar devam ettirmiştir. Eğitim, finans ve finansal okuryazarlık ilgi alanları arasındadır ve bu konularda bağımsız danışmanlık yapmaktadır.
https://www.btchaber.com/

Yanıt verin

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Blokzincirin ve kripto paraların, geleceği nasıl değiştireceğini bugünden öğrenin.
Bağlantıyı kopyala