bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 66,005.68 2.51%
ethereum
Ethereum (ETH) $ 2,965.99 0.04%
bnb
BNB (BNB) $ 574.27 0.84%
solana
Solana (SOL) $ 161.77 6.13%
xrp
XRP (XRP) $ 0.51535 0.92%
cardano
Cardano (ADA) $ 0.454026 2.02%
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.151576 0.07%

BlackRock’ın Bitcoin ETF Hamlesi Ne Anlama Geliyor?

blackrockin bitcoin etf hamlesi ne anlama geliyoref

Geçtiğimiz haftalar SEC tarafından, Coinbase ve Binance’a açılmak istenen davalar nedeniyle kripto para camiası hayli soğuk ter dökmekteydi. Tüm altcoin’lerin ve BTC’nin de fiyatına olumsuz olarak yansıyan bu gelişmelerin üzerine gelen yeni bir haber her şeyi değiştirdi. Daha doğrusu herşeyi değiştirmesi gerekir ama bakalım dünyanın bu yeni bilgiyi idrak süresi ne kadar olacak. 

(Yazılarımdaki görüşler asla bir kripto para için yatırım tavsiyesi olarak anlaşılmamalıdır. Ben şahsen, BTC dahil hiçbir kripto paranın yatırımcısı değilim, hayatımda da hiç yatırımcı olmadım, sadece kısa vadeli olarak küçük miktarlarda ETH ve BTC alıp fiat paradaki erimeden herkes gibi korunmaya çalışıyorum.) 

Gelen yeni haber, BlackRock isimli Amerikan fonunun, daha doğrusu dünyanın bu en büyük yatırım fonunun tüm bu hengame içinde birden ve beklenmedik biçimde ABD’nin sermaye piyasası denetim kurumu SEC’e bir Bitcoin ETF başvurusu yapması oldu.

BlackRock şu anda Amerikan borsalarında en çok ETF’i olan kuruluş aynı zamanda da daha önce 576 defa ETF başvurusu yapmış, bunların 575’i SEC tarafından kabul edilmiş. Peki nedir bu ETF? Önce bunun bir tarifinden başlayalım. 

ETF Nedir?

ETF, Exchange Traded Fund’ın kısaltmasıdır ve Türkçe’de “Borsada İşlem Gören Fon” anlamına gelir. ETF’ler, hisse senetleri, tahviller, emtialar (altın, petrol, vb.) veya bunların bir kombinasyonunu içerebilen bir varlık sepetini izler ve ona endekslidir.

ETF’lerin bazı avantajları şunlardır:

  1. Çeşitlilik: ETF’ler genellikle bir endeksi (örneğin S&P 500) veya belirli bir sektörü (örneğin teknoloji veya sağlık hizmetleri) takip eder. Bu, yatırımcıların tek bir işlemle birçok farklı varlığa yatırım yapmasını sağlar, böylece portföy çeşitliliği sağlanır. Düşük riskli ve yüksek riskli varlıklar tek bir sepette bir araya getirilmiş de olabilir.
  2. Likidite: ETF’ler, hisse senetleri gibi borsada işlem görür. Bu, yatırımcıların işlem günü boyunca ETF hisselerini alıp satmalarına olanak sağlar. Bu özellik, yatırımcılara esneklik sağlar ve istedikleri zaman pozisyonlarını satabilme olanağı verir.
  3. Düşük Maliyetler: ETF’ler genellikle geleneksel yatırım fonlarına göre daha düşük maliyetlidir çünkü genellikle bir endeksi pasif olarak takip ederler ve bu da daha az işlem maliyeti ve dolayısıyla daha düşük gider oranları anlamına gelir.
  4. Şeffaflık: ETF’lerin çoğu, hangi varlıkları içerdiğini ve bu varlıkların ne kadar olduğunu her gün kamuya açıklar. Bu, yatırımcılara hangi varlıkların portföylerinde olduğunu ve risklerini anlama konusunda yardımcı olur.

Zamanlama

Şimdi, BlackRock ki 10 trilyon dolar müşteri parası yöneten bu fonun arkasında bildiğiniz gibi Rockefeller grubu vardır, öyle bir zamanda bu fonun başvurusunu yaptı ki, adeta açık açık savaşa dönüşmüş olan SEC ve kripto para borsaları davalarının tepesine balyozla vurmuş gibi oldu. Bu başvuruyu başka büyük fonlar da takip edecek gibi görünüyor, örneğin Bitwise Asset management ve Fidelity Digital Investment isimli fonların da benzer şekilde birer bitcoin ETF fonu oluşturmak üzere başvuru yaptıklarının haberleri yayınlandı. (Kaynak 1 ve 2) Bunlardan ikinci kaynakta yazdığına göre, Fidelity, dünyanın en büyük dijital varlık yönetimi firması olan Grayscale’i satın almak için de harekete geçebilir. Grayscale, 2013 yılından bu yana faaliyet gösteren ve yönetiminde 50 milyar dolardan fazla varlık bulunduran dijital varlık yönetimi kuruluşu.

Yani, BlackRock ve diğer fonların Bitcoin ETF’si, veya gelecekte ortaya çıkabilecek bir kripto para sepet ETF’si,  kripto para birimlerine doğrudan yatırım yapmak istemeyen ancak bu varlıkların performansına dayalı getiriler elde etmek isteyen yatırımcılar için ideal araç. Örneğin, bir bitcoin ya da ether’i nasıl satın alacağını bilmeyen ya da öğrenmek dahi istemeyen olgun (yaşlı mı demeliydim?) yatırımcının borsada işlem gören bir Bitcoin ETF’sine para yatırması, dolaylı olarak bitcoin’in yaygınlaşmasını ve fiyatının daha geniş bir kitle tarafından tayin edilmesini de beraberinde getirecektir. 

Hani internetin erken çağlarında mesajlaşmak için ICQ gibi özel araçlar kullanırdık ama bunları indirip kurmak için bile bir bilgisayarınızın ve dial-up modem’iniz olması gerekirdi; oysa şimdi herkesin cep telefonu var ve içinde de herkesin birbirine mesaj yazabileceği tonlarca uygulama var! İşte şu anda da kripto dünyasında bizler Web 1.0’ın ICQ çağında gibiyiz; tüm dünyada kripto para borsalarının kullanıcı sayıları yarım milyara yaklaştı ama bu sayı bir milyar olmadan belli bir eşik aşılamayacak deyip duruyorum ya ne zamandır, işte bu Bitcoin ETF’si de o sayıyı dolaylı olarak milyara taşıyacak bir adım bence.

İşin arka planı:

Her zaman olduğu gibi benim okuyucum benden işin makro perspektifini ve arka planını yazmamı bekleyecektir. BlackRock ve adında “rock” kelimesi olan tüm fonlar Rockefeller grubunun denetimindedir. Fidelity’nin ortaklarının arasında aynı grup olsa gerektir, kesin olarak bilemiyoruz zira ne yazık ki bu büyük fonların ortaklık yapıları şeffaf değil. 

Aslında Rockefeller grubu, asıl iştigal konusu enerji sektörü olsa da, Silicon valley üzerindeki yatırımları nedeniyle dünyadaki en büyük makro teknoloji yatırımcısı aynı zamanda. Kripto para dünyasında da yatırımları eskiden beri mevcut, örneğin USDC’nin kullandığı finansal güçlerden birisi. Coinbase’e de bu ETF başvurusu sırasında arka çıktılar ve “custodian” yani kripto varlıklarını saklamak üzere bu borsayı kullanacağını ilan ederek SEC’e de açık bir mesaj verdiler. 

Bence artık saflar iyice netleşti: Bankaların ve para sisteminin sahipleri olan aile ya da gruplara (ben onlara kağıtçılar diyorum) bir süreden beri “petro-dollar” sistemini terk edeceğini ima eden Rockefeller grubu bu başvurusu ve zamanlaması ile tüm dünyaya kripto para sektörünün de hamisi olacağını ilan etmiş oldu. Zaten ABD ve Kazakistan’daki madencilik firmalarına da yatırımları mevcut. Daha önceki yazılarımı okuyanlar bilirler “taşçılar” diye kodladığım bu güçlü grup dünyada para üretiminin iki bacağından birini, sigortalama bacağını oluşturmakta. 

Uzun vadede, yani ileriden geriye bakınca, Rockefeller ve BlackRock’un bu günlerdeki ETF hamlesini kripto ile ABD devletinin bir kolu arasındaki kıran kırana mücadelenin kırılım anı olarak hatırlayabiliriz. Ama bu hamleyi Rockefeller bitcoin’i de tümden ele geçirmek için yapıyor diyebilir miyiz (böyle düşünenler de var)? İsterseniz onu da bir sonraki yazımda tartışalım. 

Kaynaklar:

1. https://tr.tradingview.com/news/bitcoinsistemi:569c3e4ead9e8:0/

2. https://tr.tradingview.com/news/coinotag:4f637078ad9e8:0/

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.

btchaber bh logo

Cemil Şinasi Türün

30 yılı aşkın tecrübesiyle fintech ve pazarlama dünyasındaki öncü isimlerden olan Cemil Şinasi Türün bilgisayar oyunlarından üç boyutlu sanal dünyalara kadar pek çok çalışmaya imza attı. Yerel ve uluslararası firmalar için kampanyalar hazırlayan Türün; teknoloji, blokzincir, kripto para ve dijital varlık konularında projeler üretti.
https://cemilturun.medium.com/

Blokzincirin ve kripto paraların, geleceği nasıl değiştireceğini bugünden öğrenin.
btch x banner
btch youtube banner
Bağlantıyı kopyala