bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 63,059.90 7.30%
ethereum
Ethereum (ETH) $ 3,225.58 10.05%
bnb
BNB (BNB) $ 508.29 10.73%
solana
Solana (SOL) $ 174.31 16.25%
xrp
XRP (XRP) $ 0.583287 4.63%
cardano
Cardano (ADA) $ 0.603207 11.45%
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.127312 13.70%

Paylaş

Binance’a Yönelik Düzenleyici Uyarılar Ne Anlama Geliyor?

Binancea Yönelik Düzenleyici Uyarilar Ne Anlama Geliyor

Kriptoparaların hızla kurumsallaştığı, yatırımcı portföyünün ve kripto yatırım araçlarının hızla çeşitlendiği bir dönemdeyiz. Ekosistemin mevcut büyüme hızı ve potansiyeli düzenleyicilerin ilgisini de haliyle kriptopara ekosistemine çekti ve halihazırda kriptopara ekosisteminin düzenlenmesine ilişkin altyapı çalışmalarının yapıldığı ve bu çerçevede birçok konunun tartışmaya açıldığı bir dönemdeyiz.

Düzenleyici gelişmeler henüz çok sınırlı düzenlenmiş kriptopara ekosistemi açısından son derece önem arz etmektedir. Önemsiz dahi olsa birçok düzenleyici gelişmenin beklenen düzenlemeler bağlamında yatırımcılar tarafından piyasada FUD (korku, belirsizlik, şüphe – satış) ya da FOMO (kaçırma korkusu – alış) olarak değerlendirildiğini ve fiyatlara etki ettiğini görüyoruz.

Son aylarda kriptopara ekosisteminin en yüksek hacimli borsası olması itibariyle Binance’a yönelik farklı ülkelerden düzenleyici kurumların arka arkaya yayımladığı uyarılar yatırımcılarda korku ve paniğe yol açarken Binance kullanıcılarını da şüpheye sevk etti. Peki bu uyarıların mahiyeti nedir, sadece Binance’a yönelik uyarılar mıdır, gelecek düzenlemeler açısından anlamı nedir?

Binance’a Yönelik Uyarılar

Japonya Finansal Hizmetler Servisi (FSA – Financial Services Agency) Uyarısı

Japonya’da finansal düzenleyici birim FSA, 2021 Haziran ayında Binance ile ilgili bir uyarı yayımladı. Uyarıda Binance’ın Japonya’da iş yapma, finansal operasyon yetkisinin olmadığı ifade ediliyordu. Yani Binance’ın Japon kullanıcılara hizmet vermesinin yerel hukuk çerçevesinde yetki dahilinde yasal bir eylem olmadığı ifade ediliyordu. FSA tarafından Binance’a yönelik bu uyarıya benzer bir uyarı daha 2018 Mart ayında yayımlanmıştı.

Binance bu uyarıya ilişkin detaylı bir açıklamada bulunmadı.

Birleşik Krallık Mali Denetim Otoritesi (FCA – Financial Conduct Authority) Uyarısı

FCA, 2021 Haziran ayında Binance Markets Limited ve Binance Group’a karşı bir uyarı yayımladı.

Binance, düzenlemelerle uyum adına yerel düzenlemelerle uyumlu yerel platformlar oluşturma stratejisi izliyor. Binance, pazar potansiyeli yüksek ABD, İngiltere, Türkiye gibi ülkelerde öncelikli olarak bu strateji çerçevesinde “Binance US”, “Binance TR” ve “Binance UK” gibi platformlar kurdu.

Binance Markets Limited, henüz faaliyete geçmemiş olan Binance UK platformunun arkasındaki şirkettir. Binance Markets Limited, Binance Group tarafından 2020 Mayıs ayında satın alınmıştır ancak platform halihazırda operasyonlarını başlatmamıştır. Uyarıda hem Binance Global’in hem de yerel şirket Binance Markets Limited’in muhatap alınması birkaç açıdan önemlidir.

Birleşik Krallık geçtiğimiz aylarda kriptopara borsaları için bir geçici kayıt rejimi duyurdu. Kriptopara borsası kullanıcılarını bahse konu kayıt rejimi çerçevesinde süresinde gerekli belgeleri sunmayan platformlar konusunda uyarmıştı. Yani ilgili duyuru çerçevesinde gerekli belgeleri sunmayan ve kayıtları yapmayan platformlara karşı uygulanacak muhtemel tedbirler çerçevesinde kullanıcıların mağdur olmaması için bir uyarı olarak değerlendirebiliriz bu durumu. Geçici kayıt rejiminin Aralık 2020’de duyurulmasına ve 10 Ocak 2021 başvuru için son tarih olarak belirtilmesine rağmen henüz sadece 7 platformun kayıt işleminin tamamlandığını ve yetkili makamlar nezdinde inceleme sürecinin yavaş işlediğini görüyoruz.

image1

FCA uyarısında Binance Markets Limited’in mevcut durumda Birleşik Krallık’ta faaliyetlerine izin verilmediği, bu firmanın Binance Group’un bir parçası olduğu, Binance Group ile ilişkili herhangi bir kuruluşun Birleşik Krallık’ta düzenlenmiş bir şekilde hizmet vermesi için yetki, kayıt ve lisansa sahip olmadığı, binance.com üzerinde Binance Group’un Birleşik Krallık kullanıcılarına çeşitli finansal araçlar sunduğu ifade edilmektedir.

Binance, Twitter adresi aracılığıyla FCA açıklamasına karşı yaptığı açıklamada, açıklamanın binance.com’u ilgilendirmediğini, Binance Group ile doğrudan ilişkisi olmadığını, Binance Markets Limited’in Binance Group tarafından satın alındığını ancak henüz faaliyete geçmediğini, FCA’dan gerekli düzenleyici izinlerin henüz alınmadığını, düzenlemeler konusunda Binance’ın son derece hassas olduğunu vurgulamıştır. Ancak açıklamada açıkça binance.com’un ve Binance Group’un da muhatap alındığı görülüyor.

Bu açıklama sonrası Birleşik Krallık’ta Barcylas Bank UK, Binance’a kredi / banka kartı ile ödeme yapmayı bir sonraki açıklamaya kadar durdurduğunu açıklamıştır. Ayrıca İspanyol Banka, Banco Santander de Birleşik Krallık kullanıcıları için Binance’a ödeme hizmetini durdurmuştur. Yani FCA açıklaması hemen etkisini göstermiştir.

Kanada / Ontario Eyaleti Menkul Kıymetler Komisyonu (OSC – Ontario Securities Commission) Uyarısı

OSC, doğrudan Binance konusunda bir uyarı yayımlamamıştır. OSC, üç ayrı büyük kriptopara borsası (Poloniex, Kucoin, ByBit) ile ilgili uyarılar yayımlamıştır. OSC yayınladığı uyarılarda bahse konu platformların Ontario düzenlemelerini, yükümlülüklerini (menkul kıymetler düzenlemeleri) karşılamadığını ifade etmiştir. Bu platformların Ontariolu kullanıcılara hizmet vermelerinin yasal olmadığı uyarısında bulunmuştur.

Binance, OSC’nin düzenleyici yaklaşımına bağlı olarak 2021 Haziran ayı sonunda kullanıcılarına, kullanım şartlarının yenilendiğini ve artık Ontariolu kullanıcılara hizmet vermeyeceğini duyurmuştur.

İtalyan Düzenleyici Birim, CONSOB Uyarısı

CONSOB, yayımladığı uyarıda Binance Group’un İtalyan kullanıcılara yatırım hizmetleri sunma konusunda yetkisiz olduğunu ifade etmiştir. CONSOB açıklamasında diğer uyarılardan farklı olarak binance.com üzerinde sunulan türev ürünler ve tokenize edilmiş hisse senetleri özel olarak vurgulanmıştır.

Yukarıda yer alan kriptopara platformlarına yönelik uyarıların özellikle türev ürünler çerçevesinde yapıldığını görüyoruz. Türev ürünler (kaldıraçlı işlemler vs.) genel özellikleri itibari ile yatırımcılar açısından riskli ve bu nedenle daha sıkı düzenlenen finansal araçlardır. Kriptoparaların dalgalı yapısı ile kriptopara tabanlı türev ürünler çok daha riskli ve düzenlenmemiş finansal araçlar olarak düzenleyicilerin dikkatini çekmektedir.

CONSOB’un geçtiğimiz aylarda ana akım merkezi kriptopara borsalarında ticareti başlayan tokenize edilmiş hisse senetleri ticaretine de vurgu yapması önem arz ediyor. Tokenize edilen hisse senetleri, mevcut düzenlemelerin dolanılarak hisse senedi ticaretinin denetimi zor bir forma kavuşmasına ve bu varlıklara dayalı farklı türev finansal araçların geliştirilmesi, kullanılması gibi sonuçlara yol açıyor. Dolayısıyla devletler tarafından tokenize hisse senedi ticaretine yönelik bir aksiyon bekliyordum.

CONSOB platformların yanı sıra kullanıcıları da uyarıyor.

Litvanya Merkez Bankası, Hong Kong Menkul Kıymetler ve Vadeli İşlemler Komisyonu, Tayland Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu, Cayman Adaları ve Almanya Düzenleyici Birimi BaFin Uyarıları

Dün Litvanya’dan, geçtiğimiz günlerde Tayland’dan, Hong Kong’dan ve Cayman Adaları’ndan arka arkaya Binance ile ilgili uyarılar gelmiştir. Bu uyarıların mahiyeti, yukarıda yer alan örneklerde bahsedilen şekilde gerekli izin, kayıt ve lisans şartı olmadan ilgili ülke kullanıcılarına Binance tarafından finansal hizmet sunulmasının yasal olmadığı şeklindedir.

Alman düzenleyici birim BaFin ise Binance’ı tokenize hisse senedi ticareti ile ilgili uyarmıştır. Binance tarafından sunulan tokenize hisse senetlerinin menkul kıymetler yasasına aykırı olduğu vurgulanmıştır.

Sonuç

Binance uzun bir süredir düzenlemelerle uyum adına farklı stratejiler (yerel platformlar, üst düzey uyum uzmanları istihdamı vs.) uyguluyor. Binance tarafından yapılan açıklamalar ve alınan aksiyonlar itibari ile Binance’ın yasal uyum konusunu ciddiye aldığını söyleyebiliriz. Düzenlemeleri ciddiye almamanın ciddi hukuki, ekonomik sonuçları olacağını düşündüğümüzde kriptopara borsaları açısından olması gereken de budur.

Binance dün tokenize hisse senedi ticaretini farklı finansal araçlara odaklanmak için platformunda durdurduğunu, artık binance.com üzerinde tokenize hisse senedi alınamayacağını, 14 Ekim 2021 tarihi itibari ile tokenize hisse senetleri için tüm desteğini sonlandıracağını duyurdu. Bu gelişme de Binance’ın düzenleyici gelişmeleri ciddiye aldığının bir göstergesidir.

Yukarıda yer verilen uyarılar arka arkaya olması nedeniyle önem arz ediyor. Düzenleme fazına girdiğimizin önemli bir göstergesi olarak düzenleyici birimler tarafından arka arkaya uyarılar yayımlanıyor. Ancak bu uyarılar ne yeni ne de sadece Binance’a yönelik geçtiğimiz yıllarda yukarıdaki uyarılara benzer uyarılar farklı kriptopara platformları ile ilgili yapıldı. Binance’ın hem düzenleyici birimler hem de kullanıcılar açısından ön plana çıkmasının sebebi hem kullanıcı sayısı hem de işlem hacmi itibari ile kriptopara borsaları arasında ilk sırada olmasından ve Binance ile ilgili gelişmelerin piyasayı önemli ölçüde etkileyebilme potansiyelinden kaynaklanıyor.

Yukarıda yer verilen uyarılar yaklaşan düzenlemeler çerçevesinde beklenen uyarılardı. Türkiye’nin de bu konuda hem yaklaşan düzenlemeler hem de diğer ülkelerin tavırları çerçevesinde aksiyon alacağını düşünüyorum.

Devletler, düzenleme çalışmalarına ve ekosistemin hızlı büyümesine, büyüme potansiyeline bağlı olarak kriptopara platformlarının mevcut düzenlemelerine uyum sağlamasını, gerekli izin, kayıt ve lisans gibi yükümlülüklere sahip olmalarını istiyor ancak birçok ülke bu konuda kriptopara borsalarına yönelik açık düzenlemelere sahip değil ve halihazırda bir yol da göstermiyor. Birleşik Krallık örneğinde görülen geçici kayıt rejimi vb. süreçlerin de oldukça yavaş ilerlediğini görüyoruz.

Bu uyarılar ve yaklaşan düzenlemeler çerçevesinde global kriptopara borsaları, alan adı engellemeleri, para cezaları gibi cezalarla da karşılaşabilir. Tüm bu gelişmeler kriptopara ekosistemi açısından önemli sonuçları olacak gelişmeler olma özelliği taşıyor.

Merkezi platformlar konusunda arka arkaya uyarılar ve düzenleme sinyalleri gelirken düzenlenmesi ve denetlenmesi son derece zor, türev ürünler, tokenize hisse senetleri dahil çok sayıda farklı finansal aracın işleme sunulduğu merkeziyetsiz finans protokolleri ile ilgili nasıl aksiyonlar alınacağını da bekleyip göreceğiz.

btchaber bh logo

Celil Öztürk

2013 yılından bu yana siber güvenlik ve kriptoparalar konularında çalışmalar yapan Celil Öztürk, kriptoparalar ile ilgili ilk raporunu 2013 yılında yazmaya başladı ve 2015 yılında yayımladı. Celil Öztürk, uluslarası hakemli bir dergi de dahil olmak üzere siber güvenlik, blokzincir teknolojileri ve kriptoparalar konularında farklı platformlarda çok sayıda makale yayımladı. Halihazırda bilişim & finans hukuku, kriptopara hukuku, kriptoparalar ve blockchain teknolojileri ile ilgili ulusal ve uluslararası düzenlemeler konularında çalışmalar yapan Celil Öztürk farklı platformlar, girişimler için kriptoparalar ve blokzincir teknolojileri ile ilgili çeşitli konularda danışmanlık hizmeti vermektedir.
https://celilozturk.com





Blokzincirin ve kripto paraların, geleceği nasıl değiştireceğini bugünden öğrenin.
Bağlantıyı kopyala