bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 66,959.94 0.12%
ethereum
Ethereum (ETH) $ 3,077.88 1.16%
bnb
BNB (BNB) $ 577.22 0.24%
solana
Solana (SOL) $ 167.88 2.74%
xrp
XRP (XRP) $ 0.513228 1.78%
cardano
Cardano (ADA) $ 0.471289 2.12%
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.150402 1.62%

Yield Farming Nedir?

Yield Farming Nedir

Yield farming, kullanıcıların kripto varlıklarını belirli şartlar altında kilitleyerek bu eylemden kar ya da ödül kazanmalarını sağlayan sistemdir. Geleneksel finansal sistemde bir kullanıcının parasını vadeli hesaba yatırmasına benzeyen bu sistem özellikle 2020 yılının yaz aylarında popüler oldu. Tüm kripto para ekosisteminde geniş bir yankı uyandıran Yield Farming, oldukça kısa bir süre içerisinde piyasaya ciddi anlamda nakit akışı sağladı. Bu işlemler sonucunda kripto para piyasasının toplam değeri hızla yükseldi.

Kripto para piyasası kullanıcılarına yenilikler ve sayısız avantaj sunuyor. Küresel finansal sistemin topluluğa dayattığı rahatsız edici durumları gideren bu piyasa herkesin finansal özgürlükle buluşmasını sağlıyor. Gelişimine büyük bir hızla devam eden kripto paralar literatüre yeni terimler kazandırmaya da devam ediyor. Bunlardan birisi de DeFi. Merkeziyetsizlik düşüncesini temel prensip haline getiren kripto para piyasası bu niteliklere sahip büyük bir finans sektörü oluşturdu. Merkezsiz finans olarak dilimize çevirdiğimiz DeFi sektöründe milyarlarca dolar değerinde yatırımın bulunduğunu görüyoruz. Kripto para projelerinin gelişimine yardımcı olan bu durum yatırımcıların ve bireysel kullanıcıların da ilgisini çekiyor. DeFi alanında son zamanlarda popüler hale gelen terimlerden birisi de “Yield Farming” şeklinde karşımıza çıkıyor. İçerik boyunca “Yield Farming” nedir sorusuna yanıt arayacak ve bu fırsatlardan nasıl faydalanılabileceğini inceleyeceğiz.

Yield farming nedir

Kısaca ifade etmek gerekirse yield farming protokolleri piyasaya likidite sağlayabilecek kullanıcıları teşvik ediyor. Ödül ya da kâr oranı gibi hedeflere ulaşmak isteyen kullanıcılar, ellerindeki kripto varlıkları teminat gösteriyor ya da kripto para deyişiyle stake ediyor. Kullanıcılar yield farming yapmak için diledikleri miktarda kripto parayı akıllı bir sözleşmeyle çalışan bir likidite havuzunda kilitliyor. Bunun karşılında alacakları ücretler ise hangi protokolü seçtiklerine göre değişiklik gösterebiliyor. Örnek vermek gerekirse piyasada, protokolle ilgili olarak gerçekleşen her işlemden farming kullanıcılarına pay ödeyen bir sistem de bulunuyor, kullanıcılara faiz karşılığında kar elde ettiren başka bir sistem de ekosistemde  yer alıyor. Kullanıcıların yield farming işlemleri karşılığında kazandığı paylara APY yani yıllık kar yüzdesi (annual percentage yield) deniliyor. Yatırımcılar farming yaptıkları kripto para miktarını artırdıkça elde ettikleri APY oranları da o ölçüde yükseliyor.

Yield Farming Nasıl Başladı

Kripto para kullanıcılarına iştah kabartıcı kar oranlarını nispeten kolay yollarla sağlayan yield farming hizmetleri henüz yeni bir sistem olarak tanımlanabilir. Peki hikaye nerede başladı. 2020 yılının temmuz ayında kripto para piyasası tarihi boyunca yaşadığı çılgınlıklara bir yenisini ekledi: DeFi. Tam da bu zaman aralığında DeFi sektörü büyük bir patlama yaşadı. İşte bu patlamanın sebebi yield farming. Kripto para dünyasına adım atan yeni kullanıcıların bu terimle sıklıkla karşılaştığını, bunun yanında da DeFi, NFT gibi diğer ifadelere de rastladığını görüyoruz. Yield farming faaliyetleri ilk olarak bilindik kripto para platformu Compound projesinin harekete geçtiği zamanda kripto severlerin gündemine dahil oldu diyebiliriz.

yield farming

Kısa yoldan anlatmak gerekirse yield farming işlemleri, kullanıcılar birtakım akıllıca stratejileri benimseyerek kripto paralarını geçici bir süreliğine başka girişimlerin havuzlarına yolluyor. Sonuç olarak da bu durumdan kar elde ediyorlar. Yield farming ifadesinin yerine kullanılan bir diğer durum ise “likidite madenciliği” şeklinde dilimize çevrilebilir. Bu tür kripto para teşebbüslerine kullanıcıların ilgisi arttıkça toplulukta sıklıkla bu ifadelere rastlar olduk.

Yield Farming İle Kazanç Elde Etme

Yield farming işlemlerini kullanan kripto para severler yıllık kar yüzdesi (APY) ile gelir elde ediyorlar. Yield farming hizmetlerini kullanıcılarıyla buluşturan çoğu platform ya da bu hizmeti sunan birçok protokol sunulan kazançları APY cinsinden ifade ediyor. Kullanıcılar da hesaplamalarını sunulan bu APY oranına göre yapıyor. Yatırımcıların işlemlerini buna göre değerlendirerek uyguladıkları söylenebilir. APY oranı, bir kullanıcının stake ettiği kripto para karşılığında elde edeceği senelik kazanca göre belirleniyor. Kullanıcıların yatırımlarından elde ettikleri faiz oranları da APY tarafından kapsanıyor.

2020 yılının yaz aylarında adeta büyük bir patlama yaşayan yield farming hizmetleri karşısında kullanıcıların iştahının kabardığını söyleyebiliriz. Öyle ki yield farming sunan platformlar yüzde binleri bulan kar oranlarını kullanıcılarına teklif ediyor. Elbette bu tür kar oranlarının yüksek oranda riske sahip olduğu da görülüyor. Yine de kullanıcıların bu tür kar oranlarını teşvik edici bulmaları kripto para piyasasının sunduğu DeFi sektörüne milyarlarca dolar değerinde likiditenin dahil olmasını sağladı.

kripto farming

Yield Farmin Nasıl Yapılır?

Yield farming işlemleriyle uğraşan kullanıcılar genellikle çeşitli DeFi platformlarından faydalanarak faaliyetlerini sürdürüyor. Kullanıcılar bu sayede elde ettikleri gelir oranlarını en iyi şekle sokmak istiyor. Kullanıcıların tercih ettiği yield farming protokolleri, çeşitli teşviklerle kredi alma ya da kredi verme imkanları sunuyor. Bu sayede kullanıcıların likidite havuzlarında bulunan fonları kullanması ve hareketli bir piyasa meydana gelmesi sağlanıyor. Yield Farmin faaliyetlerine imkan sunan ve kripto para topluluğunda sıklıkla tercih edilen bazı platformları aşağıda sizlerle paylaştık. Kripto para severlerin bu çalkantılı ve sürprizlerle dolu piyasada işlem yapmadan önce dikkatle araştırma yapmaları herkesin iyiliğine olacaktır. Aksi halde telafisi zor zararların yaşanabileceğini söyleyebiliriz. İşte yield farming hizmeti sunan bilindik platformlar.

Yield Farming Protokolleri

Kripto para dünyasında meraklılarına hizmet eden ve ekosisteme katkıda bulunan çeşitli yield farming platformları bulunuyor. Bunlar arasında Aave, Compound, Curve Finance, Instadapp, SushiSwap, PancakeSwap, Venus Protokol, Balancer ve Yearn.Finance platformları yer alıyor. Bu platformlardan bazıları hakkında hazırladığımız detaylı içeriklerden konu hakkında daha fazla bilgiye ulaşabilirsiniz.

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.


Blokzincirin ve kripto paraların, geleceği nasıl değiştireceğini bugünden öğrenin.
btch x banner
btch youtube banner
Bağlantıyı kopyala