bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 66,746.88 0.33%
ethereum
Ethereum (ETH) $ 3,065.08 1.69%
bnb
BNB (BNB) $ 574.14 0.62%
solana
Solana (SOL) $ 168.23 1.86%
xrp
XRP (XRP) $ 0.510312 2.18%
cardano
Cardano (ADA) $ 0.465874 3.64%
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.149577 2.01%

Web3 Yolculuğunda Markalar için 13 Tavsiye

web3 yolculugunda markalar icin 13 tavsiye

– Sakin olun. Bir şey kaçırmadınız. İnternet endüstrisi bir termit kraliçesi gibi her gün binlerce doğuma gebedir. Bu doğumların tamamına yakını başarısız olurken içlerinden bazıları hayatta kalır, endüstriyi az ya da çok değiştirir. Her yeni gün yeni başarılı doğumların habercisidir. Takipte kalın.

– Her metrekareye düşen “metaverse” uzmanlarına karşı dikkatli olun. Henüz yolun başındayız. Metaevren konseptinin merkeziyetçi mimaride mi yoksa merkeziyetsiz bir mimaride de mi olacağı belli değil. Sanal gerçeklik, artırılmış gerçeklik, NFT gibi birçok şey aynı çuvala konulup size metaevren diye sunulabilir.

Metaevren projelerini bireysel olarak kullanın. Yüzmeyi kitaptan öğrenemezsiniz. Projelerde bol bol gözlem yapın. Bu projelere karşı; ölçeklenebilirlik, güvenlik ve merkeziyetsizlik noktasında farklı eleştirilerin olduğunu henüz erken evrelerde olduğunu unutmayın. Yaşanılan her teknolojik veya finansal krizi dikkatle izleyin.

– İnternetin kralı Web1’de de Web2’de de içerikti. Web3’te de içerik olacak. Değişen netnografiye göre doğru içerikler üretmeye odaklanın.

– İnternetin her aşamasında marka ile tüketici arasındaki ilişki daha da şeffaflaşacak. Web1’i silüet, Web2’yi flu bir resim Web3’ü ise berrak bir fotoğraf gibi düşünün. Artık müşterinizin sosyal etkileşimlerinin yanında finansal etkileşimlerini de görebileceksiniz. Sizin dijital varlıklarınızla etkileşime giren cüzdanların diğer hareketlerini analiz edecek yazılımlara ihtiyacınız olacak.

– Doğrudan gizlilik artıyor veya azalıyor diyemiyoruz. Gizliliğin konsepti değişiyor. Bir yandan kullanıcıların verileri kullanıcının isteğine göre markaya aktarılmaya başlarken bir yandan da kullanıcının cüzdan hareketleri açık hale gelebiliyor. Gizliliğin değişimine odaklanın.

web3 yolculugunda markalar icin 13 tavsiye 2

– Tüketicilerinizin birbiri arasındaki bağ Web2 aşamasında sosyal motivasyon gönderimine geçmişti. Birbirleriyle yorum, beğeni yoluyla etkileşime girebilen tüketiciler bazen gündem de belirleyebiliyorlardı. Şimdi bu bağ finansal motivasyona geçecek. Dolayısıyla tüketiciler birbirinin dijital varlıklarını görecek, değer atfedecek ve varlık transferi gerçekleştirebilecek. Bu da markanızın Web2 evresine göre nispeten daha merkeziyetsiz bir sürece doğru ilerlemesine sebep olacak. Markanızın pazarlama faaliyetlerinin merkeziyetsizleşmesi durumunda oluşabilecek kriz ve fırsatları değerlendirin.

– Sosyal etki konusunda yeni bir döneme geçiyoruz. Web2 aşamasında markalar bazen ırkçılığa bazen cinsiyetçiliğe karşı çeşitli çalışmalar yapmıştı. Fakat bu çalışmaların etkisi, finansal arkaplanı yeterince şeffaf değildi. Web3 aşamasında gerçekleşecek finansal şeffaflık ile bu kampanyaların çok daha artabileceğini göreceğiz. Dijitalde uyguladığınız sosyal etki stratejinizi bu kapsamda yeniden gözden geçirin.

– Fiziksel ürünlere sahip olan bir markaysanız nesnelerin internetinin blokzincir ile yolunun kesişimini takip edin. Ürünlerinizin akıllı sözleşme entegreli bir şekilde müşteriye ulaştırılma ihtimalini gözden kaçırmayın.

Web2 ile başlayan fiziksel sınırların azalması Web3 ile hızlanacak. Markanıza duyulan ilgi küresel ölçekte artabilecek. Bunun için farklı kültürlerden, ülkelerden insanların markanıza nasıl yaklaşabileceğiyle ilgili araştırmalar yapın.

NFT dünyasına bir koleksiyon yaparak girin. Şunu unutmayın. Yeni medyanın esprisi gazeteye basılamayan, televizyonda konulamayan ama içsel değeri olan içeriğin etkileşim kazandığı yer olmasıydı. NFT’ye de aynı şekilde yaklaşın. Olabildiğince çok NFT koleksiyonunu inceleyerek bu ekosistemin ruhuna uygun bir koleksiyon üretin. Fizikselde değerli olan şeylerin doğrudan NFT olarak da değerli olacağı hissinden uzak durun.

– Ekosistemdeki projelerin gelişimini takip edin. Gerek blokzincirler arasında gerekse blokzincirler üzerindeki projeler arasındaki partnerliklerin gün geçtikçe arttığına tanıklık edeceğiz. Markanızın yeni gelişebilecek projelerde nasıl konumlanabileceğini gözden kaçırmayın.

DAO konusunu araştırın. Dünyanın en büyük blokzincir projelerinden birinin logosunu dahi topluluğun önerisiyle değiştirdiğini unutmayın. Markanız için DAO konseptlerini nerede kullanabileceğinizi düşünün.

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.

btchaber bh logo

Buğra Ayan

Buğra Ayan 1989 yılında Erzurum’da doğmuştur. Lisans eğitimini Karadeniz Teknik Üniversitesi Elektrik Elektronik Mühendisliği bölümünde, yüksek lisans eğitimini Gazi Üniversitesi Bilişim Ensitütüsü’nde tamamlamış ve doktora çalışmasına Gazi Üniversitesi Bilişim Enstitüsü’nde devam etmektedir. Evli olan Ayan’ın Bilge ve Gökalp isimli iki çocuğu bulunmaktadır.

Blokzincirin ve kripto paraların, geleceği nasıl değiştireceğini bugünden öğrenin.
btch x banner
btch youtube banner
Bağlantıyı kopyala