bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 63,625.05 2.17%
ethereum
Ethereum (ETH) $ 3,128.71 2.17%
bnb
BNB (BNB) $ 607.41 1.24%
solana
Solana (SOL) $ 145.79 5.12%
xrp
XRP (XRP) $ 0.521284 1.22%
cardano
Cardano (ADA) $ 0.4699 1.95%
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.150113 3.40%

Bybit CEO’su kripto yasasının yakın zamanda TBMM’ye gelmesini bekliyor

gorsel1

Kripto piyasası yeni yıla büyük umutlarla girerken, Bitcoin’in (BTC) fiyatı 45 bin dolar bandını geçmiş vaziyette. Piyasa hem ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu’nun (SEC) spot Bitcoin borsa yatırım fonu onayını hem de Nisan ayında gerçekleşecek Bitcoin yarılanmasını (halving) bekliyor. 

İki yıl süren kripto kışının ardından piyasadaki olumlu hava, sektörün tüm paydaşlarını heyecanlandırmış durumda. Bitcoin’in spot borsa yatırım fonlarında işlem görme ihtimali geleneksel finans kurumlarına yepyeni bir serüvenin kapısını aralarken, halihazırda faaliyet gösteren işlem hacmi bakımından büyük kripto para borsaları da yeni dönemin şifrelerini çözmeye hazırlanıyor. 

BTCHaber’e özel konuşan kripto para borsası Bybit’in CEO’su Ben Zhou, Türkiye’deki regülasyon gelişmelerinden spot Bitcoin ETF onayına dek birçok gelişme hakkında görüşlerini paylaştı. 

Bybit’in genel merkezi hâlâ Dubai’de mi? Genel merkezinizi Dubai’ye taşımanızın ana sebebi nedir?

Bybit’in küresel genel merkezi Dubai’de yer alıyor. Burayı seçmemizdeki en büyük sebep, Emirlik’in finansal inovasyona dair ileri görüşlü tavrı ve açıklığıydı. Hem tüketicileri koruyan hem de blokzincir teknolojisinin günümüz dünyasının karşılaştığı finansal sorunlara çözümler geliştirmesine imkan tanıyan regülatörlerle yapıcı bir iş ilişkisi içerisindeyiz.  

Dünya genelinde süregelen kripto regülasyonlarına dair bakış açınız nedir? Kripto piyasasının çok sayıda dolandırıcılığa ev sahipliği yaptığı düşünüldüğünde, Bybit’i regülasyonun olmadığı ve sıkı regüle edilen pazarlarda nasıl konumlandırıyorsunuz? 

Bizim yaklaşımımız daima yetki sınırları içerisindeki regülasyonlardan yana olmuştur ve bunu yapmayı da becerebildik. Geleceğe dair sıkı regülasyon ya da hiç olmamalı gibi siyah beyaz bir durumda değilim. En olası senaryo, kriptonun benimsenmesinin devam edeceği ve geleneksel finansla birlikte çalışması üzerine. Bizim de konumlanmamız bu şekilde. 

‘Türkiye’deki regülasyon çalışmalarını yakından takip ediyoruz’

Türkiye’de devam eden kripto düzenlemeleri sürecini takip ediyor musunuz? Eğer öyleyse, bu konudaki ilk izleniminiz nedir? Ankara’daki hükümet yetkilileriyle bu konuda konuştunuz mu?

Bildiğiniz üzere Türkiye kripto varlık yatırımcı sayısı açısından hem dünyada hem de Avrupa’da yüksek bir sıralamada yer alıyor. Bizim için önemli bir ülke ve buradaki gelişmeleri yakından takip ediyoruz. Hazine ve Maliye Bakanı’nın son yaptığı açıklamalardan, regülasyonların 2024’ün ilk aylarında Meclis’e getirileceğini anlıyoruz. Sektörün gelişimi açısından regülasyonları destekliyoruz. Türkiye’deki regülatörlerle her zaman yakın çalışmaya hazırız.

‘Tüm yükümlülüklerimizi karşılayabilecek durumdayız’

FTX’in çöküşünden bu yana, rezerv kanıtı kavramı birçok kripto para borsasının gündeminden düşmedi. Bununla birlikte, rezerv kanıtlarının borsaların diğer finansal yükümlülükleriyle eşleşmediğine dair pek çok eleştiri var. Başka bir deyişle, rezerv kanıtının doğru bilgileri yansıtmadığına dair bir algı söz konusu. Bu konuda ne söylemek istersiniz? Bybit’in buradaki pozisyonu nedir?

Rezerv kanıtlarımız müşteri fonlarının birebir desteklendiği gösteriyor ve bu rezervlerin güncellemesini düzenli olarak yayımlıyoruz. Özel bir şirket olarak, bazı bilgileri kamuoyuyla paylaşmamak için haklı sebeplerimiz var. Bybit 2019 yılından beri kârlı bir operasyon ve tüm yükümlülüklerini karşılayacak çok iyi bir pozisyonda. 

‘Kriptonun tüm insanlara erişimini mümkün kılmak istiyoruz’

Bybit’in önümüzdeki yıl karşılaşacağı zorluklar ve fırsatlar neler?

CoinGecko’nun güvenilir skorları ve işlem hacmi dahil olmak üzere birçok metrikte Bybit, en iyi üç küresel kripto borsası arasında yerini sağlamlaştırdı. Önümüzdeki yılın getireceği fırsatlar ve zorluklar daha da büyük olacak. Kendimizi dünyanın Kripto Ark’ı olarak görüyoruz. Bir diğer ifadeyle yeni finansal sisteme güvenli bir koridor açıyoruz. Kriptonun anlaşılmasını basitleştirmek ve bu yeni sistemin tüm insanlara erişimini mümkün kılmak istiyoruz. 

‘İşimiz sadece Bitcoin satmak değil’

Spot Bitcoin borsa yatırım fonlarına (ETF’lere) dair ne düşünüyorsunuz? Diğer kripto borsalarına kıyasla düşük komisyon oranları nedeniyle hem bireysel hem de kurumsal yatırımcıların geleneksel finans kurumlarına kayacağına dair bir endişeniz var mı? 

Bitcoin ETF’leri bizim doğrudan rakibimiz değil. İşimiz sadece Bitcoin satmaktan çok daha fazlasını kapsıyor. Türev, opsiyonlar, yapılandırılmış ürünler, yapay zeka trading araçları bunlardan bazıları. Bizim için ETF, servet etkisi yaratarak kriptoya getireceği para girişleriyle olumlu bir gelişme. 

Mevcut piyasa koşullarını nasıl yorumluyorsunuz? Boğa koşusu beklentisine rağmen, piyasada büyük bir düzeltme bekleyenlerin sayısı az değil. 2024’e dair piyasa beklentiniz nedir?

Kısa vadede ne olursa olsun, hem Bitcoin hem de Ether ve Solana gibi diğer kripto paralar, tüm dünyada olmasa da en iyi performans gösteren varlıklardan birkaçı olduklarını ispatladılar. Bu abartı değil. Bitcoin’in on yıllık fiyat grafiğini ortaya koyup Nasdaq, Apple, altınla kıyasladıktan sonra hem büyümenin hem de fırsatın nerede olduğu bariz olacaktır. Bizler, kriptonun her bir modern portföyün önemli bir parçası olduğunu düşünüyoruz.  

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.

btchaber bh logo

Alp Börü

Haftalık ekonomi yayını Bloomberg Businessweek Türkiye'de dokuz yıllık teknoloji muhabirliğinin ardından Coindesk Türkiye'de editörlük görevini üstlenen Alp Börü, 2023 Ekim ayından beri Kriptomeda'nın yazı işleri müdürlüğünü sürdürüyor.





Blokzincirin ve kripto paraların, geleceği nasıl değiştireceğini bugünden öğrenin.
btch x banner
btch youtube banner
Bağlantıyı kopyala