bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 66,235.75 0.22%
ethereum
Ethereum (ETH) $ 3,070.03 3.12%
bnb
BNB (BNB) $ 578.97 0.55%
solana
Solana (SOL) $ 167.25 2.94%
xrp
XRP (XRP) $ 0.522228 1.08%
cardano
Cardano (ADA) $ 0.481107 5.82%
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.152229 0.00%

KuCoin: Türkiye’de yetişkinlerin yarıdan fazlası kripto yatırımcısı

kucoin merkeziyetsiz kripto cuzdanini baslatti 1

Kripto para borsası Kucoin, ‘Türkiye’deki Kripto Kullanıcılarını Anlamak’ başlıklı araştırma sonuçlarını yayınladı. Araştırmaya 8 ile 60 yaş arasındaki 550 yetişkin kripto yatırımcısı katıldı. Araştırma, Türkiye’de kripto yatırımcılarının profiline dair önemli bilgiler ortaya koydu.

Araştırma, Türkiye’deki yetişkinlerin yarısından fazlasının kripto yatırımına katıldığını gösterdi. 18 ila 60 yaş arasındaki Türk nüfusunun kripto yatırımcısı oranı son 18 ayda içerisinde bulunulan ayı piyasasına rağmen yüzde 12 artarak, Kasım 2021’de yüzde 40’tan Mayıs 2023’te yüzde 52’ye yükseldi.

Bu durum, Türk Lirası’nın Amerikan Doları karşısında yüzde 50’den fazla değer kaybetmesiyle birlikte kriptonun enflasyondan korunma olarak tercih edilmesinin artan bir ilgi ve kabulüne işaret etti.

Kadın yatırımcı sayısı artıyor

Erkek yatırımcılar hala yüzde 57’lik oranla önde olsa da genç nesil arasında kadın katılımında artan bir eğilim gözlemlendi. 18 ila 30 yaş arasındaki kripto yatırımcılarının neredeyse yarısı (yüzde 47) kadın. Bu oran, 45 yaşın üstündeki kadın kripto yatırımcılarının sadece yüzde 37 olduğu düşünüldüğünde, kripto benimseme sürecinin daha yaygın hale gelmesiyle cinsiyet farkının giderek azaldığını gösteriyor.

Kripto yatırımcılarının yaş dağılımına bakıldığında genç nesillerin öne çıktığı görülüyor. 31-44 yaş arası yatırımcılar yüzde 48 ile çoğunluğu oluştururken, 18-30 yaş arası yatırımcılar yüzde 37 ile onları takip ediyor.

Yapılan ankette yüzde 31’lik kısım son üç ay içinde ilk kripto yatırımını yaparken, özellikle 30 yaşın altındaki yatırımcıların yüzde 54’ü geçen yıl piyasaya katıldığını belirtti. Anket sonuçları, 30 yaş altı genç yatırımcıların yüzde 33’ünün 100.000 TL’nin üzerinde yatırım yaptığını gösterdi.

Yatırım motivasyonları

Türkiye’deki yetişkin kripto yatırımcılarının motivasyonlarına ve tercihlerine dair anket sonuçları önemli bir görünüm sundu. Yüzde 58 oranındaki büyük bir kesim, kripto yatırımlarının temel hedefinin uzun vadeli servet oluşturmak olduğunu vurguladı.

Farklı yaş gruplarının motivasyonları arasında çeşitlilik görüldü. Daha ileri yaşlı yatırımcılar genellikle değer saklama ve portföy çeşitlendirmesine odaklanırken, genç nesiller daha çok işlemlerin kolaylığı ve kısa vadeli kazançları önemsedi.

Türkiye’de kripto ‘Trader’lığı hükmetmeye başlıyor

Anket sonuçlarına göre, katılımcıların yüzde 70’i kripto ile al-sat yapıyor, bu da kriptoyu yatırım aracı olarak kullanmaya büyük ilgi olduğunu gösteriyor. Ayrıca, yüzde 22’si NFT satın almış ve yüzde 19’u HODLing (tutma) ve staking yapmış, bu da dijital koleksiyon ürünlerine ve pasif gelir elde etmeye artan ilgi olduğunu gösteriyor. Yaş arttıkça, HODLing, kazanç sağlama ve staking’e katılan bireylerin yüzdesinin arttığı görülüyor, bu da ileri yaşlı katılımcıların daha uzun vadeli yatırım stratejilerine daha eğilimli olduğu öngörüsüyle tutarlı bir tablo çiziyor.

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.

btchaber bh logo

Göker Bilgiç

Göker Bilgiç, Kasım 1992'de İstanbul'da doğdu. İlkokul ve lise öğrenimini İstanbul'da gördü. İstanbul Üniversitesi Radyo, TV ve Sinema bölümünden mezun oldu. Üniversite yıllarında bilimsel araştırmalarda görev aldı. 2015 yılında Dünya gazetesinde haber editörü olarak mesleğe ilk adımını attı. Dünya'da farklı dönemlerde 5 yıla yakın çalıştı.

Blokzincirin ve kripto paraların, geleceği nasıl değiştireceğini bugünden öğrenin.
btch x banner
btch youtube banner
Bağlantıyı kopyala