bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 66,911.93 0.13%
ethereum
Ethereum (ETH) $ 3,117.72 0.95%
bnb
BNB (BNB) $ 577.96 0.29%
solana
Solana (SOL) $ 173.29 3.24%
xrp
XRP (XRP) $ 0.521251 0.41%
cardano
Cardano (ADA) $ 0.482398 0.02%
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.153271 1.34%

Kriptografi (Cryptography) Nedir?

Cryptography

Kriptografi, ”gizli yazma” anlamına gelmektedir. Bilgi ve iletişimi korumak için kodlar kullanılan bir yöntemdir.

Kriptografi, bir şifreleme yöntemidir. İki veya daha fazla taraf arasında güvenli ve şifreli mesajlar göndermek için kullanılır. Matematik biliminden yararlanan kriptografi, verilerin üçüncü taraflarca anlaşılmaması sağlayan şifreleme yöntemidir. Gönderen kişi, mesajı şifreler ve bunu üçüncü taraflardan gizler. Alıcı ise gönderilen mesajın şifresini çözer ve bunu tekrar okunur hale getirir.

Kriptografi, kripto para işlemlerinin, anonim ve güvenli olması için kullanılır. Bir kişiyi tanımadan kriptografi sayesinde güvenle işlem yapılabilmektedir. Aracı bir kurum bulunmasını gerektirmez. Bilgisayar biliminde kriptografi, mesajları çözülmesi zor yollarla dönüştürmek için matematiksel kavramlardan türetilen güvenli bilgi ve iletişim tekniklerini ve algoritmalar adı verilen bir dizi kural tabanlı hesaplamayı ifade etmektedir.

Bu algoritmalar, kriptografik anahtar üretimi, dijital imzalama, doğrulama, Web’de gezinme, kredi kartı işlemleri ve e-posta gibi gizli iletişim için kullanılmaktadır. Kriptografi sadece dijital varlıklar üzerinde değil, bilgisayarlar ve ağlar üzerinde de şifreleme yöntemi kullanılır.

kriptografi nedir

Kriptografi’nin Önemi

Kriptografi, okunabilir durumdaki bir verinin içerdiği bilginin istenmeyen taraflarca anlaşılamayacak bir hale dönüştürülmesinde kullanılan yöntemlerin tümüdür. Kripto paralar yaratıldığından beri kriptografik fikirlere dayanmaktadır. Kriptografi, kripto paraların güvenle saklanmasını ve doğrulanmasını sağlar.

Bitcoin’i yaratan Satoshi Nakamoto Bitcoin fikrini olarak bir kriptografi e-posta listesinde tanıtmıştır. Çifte harcama sorunu, kısacası bir kripto paranın kopyalanıp tekrar harcanmasının engellenmesi, genel-özel anahtar ile şifrelenmiştir. Birçok kripto para birimi genel-özel anahtar şifrelemesi adı verilen bir teknoloji kullanmaktadır. Birbirlerini tanımayan kişilerin güvenle bir aracı olmadan güvenli işlemler yapmasını sağlamaktadır.

Kriptografi bir matematiksel yöntemler bütünüdür ve önemli bilgilerin güvenliği için gerekli gizlilik, aslıyla aynılık, kimlik denetimi, ve asılsız reddi önleme gibi şartları sağlamak amaçlıdır. Bu yöntemler, bir bilginin iletimi esnasında ve saklanma süresinde karşılaşılabilecek aktif saldırılardan bilgiyi koruma amaçlamaktadır.

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.


Blokzincirin ve kripto paraların, geleceği nasıl değiştireceğini bugünden öğrenin.
btch x banner
btch youtube banner
Bağlantıyı kopyala