bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 67,052.97 1.19%
ethereum
Ethereum (ETH) $ 3,116.12 2.66%
bnb
BNB (BNB) $ 580.16 0.61%
solana
Solana (SOL) $ 173.32 2.52%
xrp
XRP (XRP) $ 0.524287 0.62%
cardano
Cardano (ADA) $ 0.481814 0.02%
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.155202 1.33%

Ethereum Name Service (ENS) Nedir?

ENS nedir

Ethereum Name Service (ENS), blokzincir tabanlı, dağıtık ve genişletilebilir yapıda ağ adlandırma protokolü olarak ifade edilmektedir.

(ENS) Ethereum Name Service Nedir?

Ethereum Name Service (ENS), Alan Adı Sistemi’ne (DNS) benzer faaliyet göstermektedir. Blockchain tabanlı, dağıtık ve açık bir isim sistemidir. DNS’ten farklı olarak blockchain tabanlıdır ve Ethereum blockchain’ini kullanmaktadır. Ethereum Name Service (ENS), 4 Nisan 2016’da Nick Johnson tarafından yaratılmıştır.

Tüm geliştiricilerin onayı ile 4 Mayıs 2017’de piyasaya sürülmüştür. Ethereum Name Service (ENS), internet ağındaki alan adı hizmeti olarak bilinen DNS ile benzer yapıdadır. Ethereum ağı üzerinde çalışır. DNS, IP adreslerine insanlar tarafından okunabilen alan adları verir. İnternet kullanıcıları bu alan adlarını girdiğinde, DNS alan adını IP adresine çevirerek bilgisayara iletir. Buna benzer bir ihtiyacı karşılamak için Ethereum Name Service (ENS) geliştirilmiştir. Ethereum Name Service, blockchain tabanlıdır. Bu sebeple DNS’ten farklı olarak bir merkez tarafından kontrol edilmez. DNS’te manuel olarak faaliyet gösteren ve kontrol edilen sistemler yerine ise Ethereum tabanlı akıllı sözleşmeler geçer.

Blockchain’de cüzdan adresi ve işlem hash’i gibi veriler, alfanümerik olarak temsil edilmektedir. Bu verilerin daha kolay kullanılabilmesi için, Ethereum Name Service (ENS), Ethereum blockchain’i üzerinde kayıtlı ve .eth uzantılı alan adları sunar. Cüzdanlara bağlanabilen bu alan adları, adres yazmaya gerek kalmadan adres paylaşmaya ve kripto para ödemesi almayı sağlamaktadır.

ethereum name service

Kullanıcılar İçin Ethereum Name Service (ENS)

ENS, Ethereum ağı üzerindeki ad, adres, kripto para birimi adresleri ve meta veriler gibi tanımlayıcılarla eşleşme görevini üstlenir. Akıllı sözleşmeler, sistem kurallarını koruma altına alır. Böylece herkes bu kurallar çerçevesinde kendine ait bir alan adı alabilmektedir. Ayrıca bu alan içine cüzdan ya da internet adresi ekleme özelliği de vardır. Alan adı sahibi olanlar, alan adının alt alan adlarını da alma hakkına sahip olur. Alan adı sahipleri, çözümleyiciyi ve alan adının yaşam süresini ayarlayabilme hakkına sahiptir.

Ethereum Name Service’de (ENS) Alan Adı Nasıl Alınır?

Ethereum Name Service’den alan adı almak için, kişinin öncelikle MetaMask gibi Ethereum tabanlı bir dijital varlık cüzdanı olması gerekir. Kişinin cüzdan yoksa bir cüzdan oluşturduktan sonra app.ens.domains adresine gider. Arama sekmesine, almak istediği alan adını yazar ve search (ara) butonunu tıklar. Kişinin istediği ad müsait ise, alan adı seçtikten sonra Connect (bağla) butonunu tıklar. Kişinin Ethereum cüzdanı bağlanmış olur. Ardından request to register (kayıt talebi oluştur) butonunu tıklamalı ve kayıt talebi oluşturmalıdır. Bu aşamadan sonra bağlı cüzdana işlem onay talebi gelir ve onay verildiğinde kişi alan adı sahibi olur.

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.


Blokzincirin ve kripto paraların, geleceği nasıl değiştireceğini bugünden öğrenin.
btch x banner
btch youtube banner
Bağlantıyı kopyala