bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 63,124.91 3.11%
ethereum
Ethereum (ETH) $ 3,065.58 3.19%
bnb
BNB (BNB) $ 549.03 3.43%
solana
Solana (SOL) $ 139.41 6.73%
xrp
XRP (XRP) $ 0.499057 1.81%
cardano
Cardano (ADA) $ 0.456549 3.85%
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.150052 3.25%

Deprem Bölgesinde Teknolojinin Rolü: Sosyal Medya, Kripto ve VPN

deprem bolgesinde teknolojinin rolu sosyal medya kripto ve vpndvdfbdgb

Merkez üssü Kahramanmaraş’ta gerçekleşen 7,7 olarak açıklanan depremin ardından Türkiye adeta tek yürek oldu diyebiliriz. Depremin beşinci gününde bölgede hala kurtarma çalışmaları aralıksız sürüyor. 10 ili etkileyen depremler nedeniyle yurt içi ve yurt dışından yardım ve destekler de gelmeye devam ediyor. Afet bölgesine özellikle yapılan yardım çağrılarına yardımcı olmak için sosyal medya, kripto para ve açık kaynak teknolojisi kullanıyor.

Deprem Müdahalesini Koordine Etmek için: Sosyal Medya

Deprem bölgesinden ilk andan beri sosyal medyanın gücü gözler önüne serildi. Özellikle Facebook, Instagram, WhatsApp ve Twitter gibi sosyal medya ağları, hayati bilgileri paylaşmak ve destek toplamak için kullanıldı. Meta, şimdiye kadar yüzbinlerce kullanıcı tarafından kullanılan Güvenlik Kontrolü özelliğini, Türkiye ve Suriye’deki kullanıcıların, arkadaşlarına ve ailelerine güvende olduklarını bildirmeleri için kullanıma sundu.

Belki de hafızalarımızdan hiç silinmeyecek paylaşımlar enkaz altında mahsur kalan insanlar tarafından yapıldı. İnsanlar, konumlarını içeren mesajları Twitter üzerinden paylaştılar. Sosyal medya sayesinde birçok mecrada paylaşılan bu mesajlar insanların hayatlarını kurtardı diyebiliriz.

sosyal medya 1

Twitter Kısıtlamalarını Aşmak için: VPN

Sosyal medanın gücü bu kadar gözler önüne serilmişken depremin üçüncü gününde Twitter’a erişim kısa süreliğine sağlanamadı. Bunun üzerinde birçok insan internet trafiğini diğer ülkeler üzerinden yeniden yönlendirmek, hükümet kısıtlamalarını aşmak ve Twitter’a erişmek için sanal özel ağlara (VPN) yöneldi.

Birçok büyük VPN sağlayıcısı, depremin ardından etkinlikte büyük artışlar bildirdi. Proton VPN hizmetini sunan Proton, Türkiye’de geçen hafta bu zamana göre yüzde 20.000’in üzerinde kullanım artışı gördü ve daha da artacağını belirtti.

deprem bolgesinde teknoloji destegi sosyal medya kripto ve yazilimfdvgf

Nakdi Yardım için: Kripto Para da Bağışlandı

Belki de kripto para sektörü Türkiye’de ilk defa bu kadar ön plana çıktı. Teknoloji ile harmanlanan kripto para birimleri deprem bölgesine yapılan yardımlarda oldukça önemli bir rol oynadı. Depremin ikinci gününde Ahbap kurucusu Haluk Levent, kripto cüzdan adresi paylaştı. Kripto cüzdanında biriken miktar kısa süre içerisinde 800 bin doları geçti. Böylece Türkiye’de bir afette ilk kez kripto cüzdanı ile yardım kampanyası başlatılmış oldu.

Kripto para cüzdanlarının açılmasıyla birçok kripto para şirketi kripto bağışında bulundu. Yapılan bu bağışlar 85 milyon lirayı aşmış durumda. Kripto bağışlarında son duruma buradan ulaşabilirsiniz.

kripto para 1566364

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.

btchaber bh logo

Sena Karakılıç

Nur Sena Karakılıç 26 Ekim 1998 yılında İstanbul Fatih’te doğdu. 3 kardeşten en küçüğü olan Sena, aslen Edirneli. Şu anda İstanbul’da yaşamına devam ediyor. Eğitim hayatı boyunca birçok farklı şehirde bulundu. İlköğretim ve ortaokulu eğitim sürecini Yalıköy Ortaokulu‘nda tamamladı. Lise eğitimini yatılı olarak okumaya karar veren Sena, eğitimini Kırklareli Atatürk Anadolu Lisesi’nde tamamladı.





Blokzincirin ve kripto paraların, geleceği nasıl değiştireceğini bugünden öğrenin.
btch x banner
btch youtube banner
Bağlantıyı kopyala